Zafer Dereli
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN MEMURUN SOSYAL GÜVENLİĞİNDE DİKKAT EDİLECEK AYRINTILAR
Yayın Tarihi: 20 Mayıs 2023, Cumartesi
Diğer Yazıları

Görevden uzaklaştırılan (açığa alınan) yeni ve eski memurun prim ve kesenekleri %50 oranında alınır ve hizmet günü aylık 15 gün üzerinden SGK' ya bildirilir.

Görevden uzaklaştırılan (açığa alınan) memurun sosyal güvenliğinde dikkat edilecek önemli ayrıntılar; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun kamuda yürürlüğe girdiği 15 Ekim 2008 tarihi öncesi ve sonrası göreve başlayıp başlamadığı yönünden iki ayrı şekilde değerlendirilmesi gerekir.

a) 15 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında ilk defa devlet memuru olanlar (yeni memur olarak adlandırabiliriz) açısından uygulama:

Görevden uzaklaştırılanların prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınır, prim  ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı (15 gün) olarak hesap edilir.
            b) 14 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde devlet memuru olanlar (eski memur olarak adlandırabiliriz) açısından uygulama:

Görevden uzaklaştırılanların emeklilik keseneğine esas aylık ücretlerinin yarısı üzerinden emeklilik keseneği alınır, hizmet bildirimi açıkta kaldığı sürelerin yarısı yani 15 gün olarak hesap edilir.

Görevden uzaklaştırılanların aylıklarının ödenmeye başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren emekli keseneği ve kurum karşılıklarının yarısı oranında ödenmesi gerekir.

            c) Ortak uygulama:

Görevden uzaklaştırılan 4/1-c kapsamındaki sigortalı için durum koduna "A" kodu yazılır.

Sigortalının açıkta kaldığı süre içerisinde 2/3 oranında aylık ödenmesine karşılık aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin tazminatlar ve aylık bölümüne, mevzuata uygun olarak ödenmesi gereken tazminat ve aylık tutarlarının yarısı yazılır.

Fiili hizmet süresi zammından yarısı oranında yararlanacakların, fiili hizmet süresi zammı karşılık tutarlarının "F.H.Z Gün Sayısı" alanına yarısı oranında hesap edilen gün sayısı girilmek suretiyle tahakkuk ettirilir.

Hizmet Takip Programına (HİTAP) yapılacak veri girişlerinde; hizmet cetveli alanında; görevden uzaklaştırıldığına dair kaydın girilmesi, unvan bilgisi alanında; bulunduğu en son unvan kaydının kapatılması (sonlandırılması), tekrar aynı unvanlı yeni bir kayıt açılması ve bu kayıtta "Unvan Oranı" seçeneği "yarım" olarak seçilmesi gerekir. HİTAP programa girilen bilgilerin kişilerin açığa alındığı tarihten itibaren en geç 90 gün içinde girilmesi gerekir.

 

MEMURUN

ÖZEL SELTÖRDE GEÇEN SÜRESİ

EMEKLİ İKRAMİYE HESABINDA

DİKKATE ALINIR MI?


4 yıl işçi hizmeti olan memur emekli olduğunda, bu sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?

Memurun işçilik hizmetlerine ikramiye ödenmesinde bazı şartlar aranmaktadır.

Öncelikle özel sektörde geçen sigortalı süreler emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmaz, bu değerlendirmelerimiz tamamıyla kişilerin kamu sektöründe işçi statüsünde geçmiş olan hizmetleriyle alakalıdır.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanlar hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaya devam edilmektedir. Emekli ikramiyesi ödenmesi şartlarında da 5434 sayılı Kanunun 89 uncu madde hükmü uygulanmaktadır.

İşçi iken memurluğa geçenlerin işçi olarak geçen sürelerine karşılık emekli ikramiyesi alabilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14 üncü maddesinde yer alan şartlar aranır.

Bu şartlar; İş Kanunu'nun 14 üncü maddesinde yer alan şartlara göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak çalışmaya başlayan ve bu tarihten önce istifa etme durumlarında kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmesi için 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak başlayanlar ve bu tarihten sonra istifa ettikleri tarihte 15 yıllık sigortalılık süresi bulunanlar kıdem tazminatı alabilmektedirler.

Memurlar, kamu işyerlerinde işçilikte geçen sürelerine memur olarak emekli olduklarında emekli ikramiyesi alabilirler.

Yalnız ikramiye alabilmenin koşulları olarak:

İşçilikten ayrılırken 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen şartları taşımış olmaları ve bu şartları taşımakla birlikte kıdem tazminatı olarak herhangi bir tutarın alınmamış olması gereklidir.

Yani, askerlik için ayrılma, emekliliğe hak kazanılma, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılması, vefat, işveren tarafından haklı sebep olmadan işten çıkartılması gibi durumlar.

Ayrıca, işçi olarak çalışırken aynı işyerinde memur olarak göreve başlanılması durumunda emekli ikramiyesi ödenmesi için yine bazı şartların oluşması gerekir.

Genel olarak, aynı işyerinde işçi iken çalışanlar, aynı işyerinin açmış olduğu sınav, yönetim kurulu kararı vb. gibi işlemlerle memur olarak göreve başlayabilmektedirler.        

Bu şekilde atanabilmesi içinde işçiler istifa etmekten ziyade işverenler işçilerin çalışma sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilmektedirler.

İstifa ettiklerinde işçilerin kıdem tazminatı hakları şayet 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesindeki kurallara girmiyorsa ödenmemektedir.

Ancak, işverenler memur ataması yapabilmesi için işçilerin sözleşmelerini fesh etmek durumunda kalacaklarından, işçilikte geçen sürelerine emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenebilmesi hakkı ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda olanların işçilik sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Yine, işçi olarak çalışırken işyeri dışında başka bir işyerinde göreve başlanılması halinde ise emekli ikramiyesi ödenmez.

İşçiler çalıştıkları işyerinden başka bir işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemler neticesinde memur olarak göreve başlamışlarsa işçilikten istifa etmek suretiyle ayrılmış olacaklardır ve şayet istifa nedeni de 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kurallara giriyorsa kıdem tazminatı alabileceğini, aksi halde memurluğa geçtikten sonra memurluktan da emekli olması halinde bu sürelerine karşılık herhangi bir tutar alamayacağını değerlendirmekteyiz.

Kamu sektöründe geçen süre ise;

- 8 Eylül 1999 öncesinde işçi olarak başlamış olduğunuz ve yine bu tarihten önce bu çalışmalarınızın bitmesi istifa etmeniz suretiyle gerçekleşmişse emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmayacağını,

- Şayet, 1978 yılında işçi olarak çalıştığınız işyerinde, aynı kamu sektör işyerinin işlemi sonucunda memur statüsüne geçirilmiş ve kıdem tazminatı almamış iseniz emekli ikramiyesi alabilir.

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Sarı gelini üzdüler
Recep ÇINAR
Günümüzde pek konuşulmayan 3 proje!
Ahmet Acaroğlu
BELEDİYELER VE FESTİVALLER
ERCAN KERMAN
Zevklerin incelmesi
Nuri Böcekbakan
Rebîu'l-Evvel Ayı  Mevlid Kandili
Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?
Şükrü Akıllı
ADALET KASRININ YALNIZLIĞI
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
GENÇLİK İKSİRİ KEFİR
Numan Özgür METİN
KAVALA ALEXANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ)GEZİ NOTLARIM
Selçuk Duranlar
EDİRNE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ YOLCU SAYISI
Zafer Dereli
TOPLU SÖZLEŞMEDE TEAMÜLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ GÖRÜNÜYOR
Burhan Aytekin
Yaşadığımız Coğrafyada Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarı Saltuk ile başlar
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
  TOGG MU AÇ MI?
M. ENİS ŞENSEVER
   Mezuniyet Sergisi
MUSTAFA ÇETİN
Alevilik ve toplumsal birlik
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Asma  Ağacının Dallarının Sarılması Gibi…
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
EKREM KANTUR
Devlet ihtiyaç sahiplerine destek oluyor!
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
ŞAHVER HÖBEK