Selçuk Duranlar
DÜNYA BANKASI RAPORU
Yayın Tarihi: 15 Mayıs 2023, Pazartesi
Diğer Yazıları

Dünya Bankası 2023 yılı Mart ayı sonunda “GERİLEYEN GLOBAL  BÜYÜME POTANSİYELİ” başlıklı 550 sayfa rapor yayınladı. Bu raporda, küresel ekonominin enflasyona yol açmadan büyüyebileceği maksimum uzun vadeli oranın 2030’a kadar 30 yılın en düşük seviyesine ineceği kaydedildi.

Raporda, büyümedeki zayıflığın muhtemelen 2020'lerin geri kalanına da yayılacağını savunuyor. Finansal krizler büyük ekonomilerde patlak verirse ve özellikle küresel bir durgunluğu tetiklerse bu durum daha da belirgin olabilir. Son yirmi yılın deneyimi, finansal krizlerin ve durgunlukların büyümeye kalıcı zararlar verdiğini göstermiştir; bu, halihazırda mevcut trendlere gömülü olan büyümenin ana itici güçlerindeki zayıflıkları artıracaktır. Ayrıca, son on yılda sıklıkla olduğu gibi, gerekli politika müdahaleleri ertelenebilir, öyle ki 2020'lerdeki küresel büyüme bir kez daha hayal kırıklığı yaratabilir.

Önümüzdeki on yıldaki büyümeyi bir öncekinin ortalamasına geri getirmek muazzam bir kolektif politika çabası gerektirecek. Ulusal düzeyde, bu çaba, bu ekonomilerin çok çeşitli politikalarda kendi en iyi 10 yıllık rekorlarını tekrar etmelerini gerektirecektir. Küresel düzeyde, büyümenin karşı karşıya olduğu birçok zorluğun sınır ötesi doğası göz önüne alındığında, politika tepkisi daha güçlü işbirliği, daha büyük finansman ve özel sermayenin seferber edilmesi için yeniden enerjilendirilmiş baskı gerektiriyor.

Son üç yılda, COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaş dahil olmak üzere büyük şoklar küresel ekonomiyi hırpaladı. Ülkeler pandemiden zarar gören işletme ve bireylere gerekli desteği sağladıktan sonra döngüsel politikalar daraltıcı hale geldi. Enflasyonda son iki yıldaki hızlı artış, küresel para politikasının son kırk yılın en sert sıkılaşmasına yol açtı. Maliye politikası, borç seviyelerinin tarihi zirvelere ulaştığı 2020 küresel durgunluğu sırasında hükümet bütçe dengelerinin önemli ölçüde bozulmasının ardından daha az destekleyici hale geldi. Bu çoklu olumsuz şoklar ve sınırlı politika alanı arasında, küresel ekonomi son üç yılda küresel bir durgunluğun ardından en keskin büyüme yavaşlamasını yaşadı.

Politika yapıcılar bu kısa vadeli zorluklarla yüzleşirken bile, oldukça önemli olan daha uzun vadeli bir gerileme sessizce demleniyor: uzun vadeli büyüme beklentilerinde sürekli bir düşüş. Son on yılda, hem gelişmekte olan ülkelerde hem de gelişmiş ekonomilerde büyüme keskin bir şekilde yavaşladı. Küresel büyüme, 2010'daki yüzde 4,5'lik son zirveden 2023'te öngörülen yüzde 1,7'ye geriledi. Yavaşlama yaygındı: Gelişmiş ekonomilerin yüzde 80'inde ve gelişmekte olan ülkelerin yüzde 75'inde, ortalama yıllık büyüme 2011-21 döneminde 2000-10'dakinden daha düşüktü. Kişi başına düşen gelir artışı, 2000-10'da yüzde 4,9'dan 2011-21'de yüzde 3,5'e, 1,4 puan geriledi. Kişi başına düşen gelir artışı da 2000-10'da yüzde 2,9'dan 1,2 puan azalarak 2011-21'de yüzde 1,7'ye geriledi.

 

Kutuplara bölünen dünyada ticaret hacmi genişlemekte zorlanacağı gibi, GOÜ’in GÜ yakalamaları için en büyük fırsat olan hizmetler sektörü de teknolojiye aç kalır, güdük kalır.

Bu risk unsurları 2020-2030 döneminde global büyümeden yıllık 0.2-0.9 puan arası çalabilir ki kesinlikle stagflasyon anlamına gelir.

          

  İnsanlığın karanlık çağında yarısı asgari ücrette çalışan, yarısı da yarım kuru ekmeğe bedel emekli maaşıyla çile çeken nüfusunu nasıl kurtaracağını düşünmeli.

Anadolu iklim değişikliğinden en çok etkilenecek coğrafi bölgeler arasında yer alırken, 10 yıl sürecek bir karanlık çağ, Orta Doğu, İran ve Kuzey Afrika’dan tonla göç getirecek.

 

2020-2030 döneminde 2009 ve 2020 resesyonları, iklim değişikliğinin gittikçe tırmanan maliyeti, Covid-19 pandemisinin hasarı ve halen süren Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz yan etkilerinin bedelini ödeyeceğiz.

 

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Sarı gelini üzdüler
Recep ÇINAR
Günümüzde pek konuşulmayan 3 proje!
Ahmet Acaroğlu
BELEDİYELER VE FESTİVALLER
ERCAN KERMAN
Zevklerin incelmesi
Nuri Böcekbakan
Rebîu'l-Evvel Ayı  Mevlid Kandili
Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?
Şükrü Akıllı
ADALET KASRININ YALNIZLIĞI
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
GENÇLİK İKSİRİ KEFİR
Numan Özgür METİN
KAVALA ALEXANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ)GEZİ NOTLARIM
Selçuk Duranlar
EDİRNE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ YOLCU SAYISI
Zafer Dereli
TOPLU SÖZLEŞMEDE TEAMÜLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ GÖRÜNÜYOR
Burhan Aytekin
Yaşadığımız Coğrafyada Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarı Saltuk ile başlar
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
  TOGG MU AÇ MI?
M. ENİS ŞENSEVER
   Mezuniyet Sergisi
MUSTAFA ÇETİN
Alevilik ve toplumsal birlik
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Asma  Ağacının Dallarının Sarılması Gibi…
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
EKREM KANTUR
Devlet ihtiyaç sahiplerine destek oluyor!
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
ŞAHVER HÖBEK