Selçuk Duranlar
SATILIK KONUT ARZI
Yayın Tarihi: 24 Mart 2023, Cuma
Diğer Yazıları

Ülke genelinde ve üç büyükşehirde satılık konut arzının ölçütü olarak kullandığımız satılık ilan sayısının seyrini göstermektedir. Satılık konut ilan sayısı ülke genelinde ve üç büyükşehirde artmıştır. Satılık konut arzı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 1 (785.015’ten 793.254’e), İstanbul'da yüzde 0,3 (217.189’dan 217.897’ye), Ankara'da yüzde 2,4 (75.622’den 77.438’e), İzmir'de ise yüzde 0,8 (54.824’ten 55.253’e) yükselmiştir.

Şekil.1  Türkiye ve üç büyük ilde satılık ilan sayısı (adet)

Kaynak: sahibinden.com, Betam

 

Şekil.2 ülke genelindeki konut talebinin seyrini göstermektedir. Konut talebi göstergesi, 6 farklı verinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu veriler; ilanların görüntülenme sayısı, ilanların favoriye eklenme sayısı, ilan sahiplerine gönderilen toplam mesaj sayısı, sahibinden.com uygulaması üzerinden yapılan toplam telefon araması sayısı, Google Analytics’ten edinilen sahibinden.com mobil ve web platformlarında satılık emlak kategorisine ve ilgili aya ait kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarından oluşmaktadır.

Konut talebi göstergesi oluşturulurken bu serilerin 2020 Şubat ayındaki değerleri ayrı ayrı 100'e eşitlenmiş, diğer aylardaki değerleri ise buna göre oranlanarak hesaplanmıştır. Ardından bu göstergelerin ağırlıklı ortalaması alınarak yeni talep göstergesinin ilgili aydaki değeri hesaplanmıştır. Bu göstergenin 100 değeri 2020 Şubat'taki konut talebini gösterirken bu göstergenin yükselmesi Şubat 2020’ye kıyasla talebin arttığını, düşmesi ise konut talebinin azaldığını belirtmektedir. Talep göstergesindeki artış ya da azalış oranı ise konut talebinin ne ölçüde değiştiği hakkında bilgi vermektedir.

Şekil.2 Talep göstergesi (2020 Şubat=100)

Kaynak: sahibinden.com, Betam

 

        2022 Eylül ve Kasım arasında neredeyse değişmeyen konut talebi Aralık ayında yükselmiştir. Kasım ayına kıyasla yüzde 14,8 yükselen konut talebi endeksi 127 seviyesindedir. Bununla birlikte konut talebi geçen yılın Kasım ayına kıyasla yüzde 36,9 daha düşüktür. 

Satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı üç büyük ilde de artmıştır (Şekil.3). Bu oran geçen aya kıyasla İstanbul’da 0,2 puan, Ankara’da 0,9 puan, İzmir’de ise 0,1 puan artmıştır. Aralık ayının verilerine göre satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul’da yüzde 4,3, Ankara’da yüzde 4,9, İzmir’de ise yüzde 4,4 olmuştur.

Şekil.3 Üç büyük ilde satılan konut sayısının satılık konut ilan sayısına oranı (%)

Kaynak: sahibinden.com, Betam

 

Satılık konut ilan sayısının üç büyükşehirde arttığı görülmektedir. Satılık konut sayısı geçen aya kıyasla İstanbul'da yüzde 0,3 (217.189’dan 217.897’ye), Ankara'da yüzde 2,4 (75.622’den 77.438’e), İzmir'de ise yüzde 0,8 (54.824’ten 55.253’e) yükselmiştir. Bununla birlikte, satılan konut sayısı da üç büyükşehirde artmıştır. Satılan konut sayısı bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 4,9 (8.889’dan 9.326’ya), Ankara’da yüzde 25,2 (3.014’ten 3.774’e), İzmir’de ise yüzde 3,4 (2.327’den 2.407’ye) artmıştır.

Kapatılan ilan yaşı ülke genelinde ve üç büyük ilde yükselmiştir. Önceki aya kıyasla kapatılan ilan yaşı Türkiye genelinde 3,4 gün, İstanbul’da 3,4 gün, Ankara’da 2,8 gün, İzmir’de ise 4,9 gün uzamıştır. Son verilere göre kapatılan ilan yaşı ülke genelinde 53,6, İstanbul’da 55,6, Ankara’da 48,3 ve İzmir’de 57,4 gün olmuştur. İlan yaşının Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Haziran ayından bu yana uzamaktadır.

Kaynak: https://betam.bahcesehir.edu.tr/

 

 

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
ŞÜKÜR SANA ALLAHIM
Seyide ESEN
Kale
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
2023 YILI MART AYI DIŞ TİCARETİMİZ
Recep ÇINAR
Bakalım çifte kutlamayı kim yapacak!                                          
Ahmet Acaroğlu
SİYASET YALAMA OLDU
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler