M. ENİS ŞENSEVER
Ressam Zafer KARAKUŞ -1
Yayın Tarihi: 20 Mart 2023, Pazartesi
Diğer Yazıları

(RESİM 1 Zafer KARAKUŞ)

    Sanat hayatını ve doğup büyüdüğü Kastamonu’yu samimiyetle benimseyip tanımlarken ‘’doğduğu ve yaşadığı yerin ressamı ‘’ ifadesine yer vermesi, kişiliğini yansıtması açısından önemli olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten doğal güzellikleri ile Kastamonu, dağları, yeşil ormanlarıyla rehabilite merkezi.

     Ressam Zafer KARAKUŞ 1958 yılında Kastamonu Yakaören de dünyaya geliyor. Babasının memuriyeti nedeniyle küçük yaşlarda büyük bir şehre geliyor. Artık İstanbul da yaşıyor. Fakat, Anadolu insanının kültürüne de yansıyan tevekkül, sabır ve gayret, günlük yaşamını, camisi, yöresel ahşap evleri, evi, bahçesi, tarlası, pazarı, çocuğu ve yaşlısı hep onun içindedir. Çizerek ve resmederek bu güzellikleri yansıtabilmeyi Allah’ın verdiği kabiliyeti insanlarla paylaşmak istiyorum diye kendini tanımlıyor. Yağlıboya resimlerinde özellikle İstanbul'un ve Kastamonu’nun tarihi, kültürel coğrafyasını, tarih öncesinden günümüze ulaşan dokusunu Türk İslam devri sanat eserlerini konu alarak resimlerinin temasını oluşturuyor. Resimlerinden örnek olarak vereceğiz zaten. Galata kulesi, Kız kulesi, Sultan Ahmet Camii gibi. Neden Kastamonu sorusuna, doğduğum yerler diye cevap veriyor. Kendi ifadesi ile, Anadolu’nun fethinden Danişmentliler, Çobanoğluları, Candaroğulları ve Anadolu Selçukluları dan Osmanlı İmparatorluğuna derin bir tarihi birikim onu çekiyor. Ilgaz dağlarına. Kurtuluş savaşında kağnılarla cephane taşınan dağ yollarını da unutmayalım. Tarih kokan bir coğrafyadan etkilenmemesi de mümkün değildir.

(RESİM 2 Mustafa Kemal ATATÜRK)

      Zafer KARAKUŞ un resim sanatına ilgisi ortaokul yıllarında başlıyor. Kendisi de ressam olan öğretmeni Saim ALPKURT un teşviki yol göstereni oluyor. Saim öğretmeni de onun için, meslek hayatımda karşılaştığım en iyi öğrencim diyecektir. Resme olan ilgisi daha da artar. Belki daha üst seviyede resim eğitimi almayı düşünmüş olmasına karşın, ailesi lise yıllarında gelecek kaygısıyla onu Gemi Yapım Meslek Lisesine gönderir. Aldığı eğitimin faydalarını da görür. Saim öğretmeni ile karakalem, suluboya, yağlı boya resim yapmaya devam eder. Mezun olup 1976 yılında İstanbul Hasköy Tersanesinde çalışmaya başlar. 28 yıllık çalışma hayatı sonun da Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Şehir Hatları İşletmesinden memur olarak emekli olur.

(RESİM 3 Ortaköy camii ve kayık)

     Memuriyeti ile ekonomik bir rahatlama yaşar. Düzenli bir hayatı olmuştur. Böylelikle durmaksızın kültür ve sanat yaşamı başlamış olur. Resmin yanı sıra karikatüre de merak sarar. Mizah dergilerinde yayınlanır. Kartpostal çalışmaları da yapar. Cep telefonlarının olmadığı yıllar. Daha bilgisayar henüz duyuluyor. Jetonla sokakta telefon kabinlerinde kuyruk oluşan yıllar. Kartpostallar vardı. Çeşitli gazetelerde fikir yazıları yazar. Kandemir KONDUK ile radyo skeçleri ve televizyon kanalları için senaryolar hazırlar. 1980 lerin başında ilk renkli yayınları izlediğimiz yıllar. 70 li yıllarda siyah beyazdı. TRT den başka kanalda yoktu. Memuriyet yıllarında her akşam en az üç saat, hafta sonları da genellikle resim çalışmaları ile geçmiş. Bugün Akademiden mezun olup artık eline kalem fırça almayanların da kulaklarını çınlatalım. Soralar hep, ne kadar güzel resimleriniz var diye. Çalışıyor da ondan. Gelişim buna bağlı çünkü. Şimdi zamanının çoğunu yağlı boya çalışmalarına ayırdığını söylüyor. Sanatsal yaşamında şimdiye kadar 30 kişisel ve 50 nin üzerinde karma sergide yer almış. Yapmış olduğu resimler büyük beğeni topluyor. Öne çıkan sergileri, Art Bodrum Sanat Galerisi, en son kişisel sergisini de Nişantaşı Maji Art Galeri de gerçekleştirmiş. Kanada Toronto Müzesinde ve Ankara Resim Heykel Müzesin de resimleri mevcuttur.

(RESİM 4 Elma ve dilimi)

      Sanatsal sürecini de şöyle özetler ‘’Uzun dönem klasik ( Akademik)sanatla uğraştım. Bununla hiçbir yere gidemeyeceğimi, ortada beyin yoran bir durum olmadığını ve bir şey anlatamayacağını anlayınca kendimi modern sanata adadım ‘’. Şunu da ekliyor ’’ Modern resim sanatçının ömür boyu biriktirdiklerini farklı bir bilinç boyutunda eserlere dönüştürülmesi anlamında aktif ve etkileşimlidir ‘’ açıklamasını yapıyor. Burada özellikle kendisinin görüşlerine yer veriyorum. Ressamı kısıtlayan en büyük etken nedir sorusuna da, istek eser diye yanıtlıyor. Şimdi, Akademik bir eğitim almış ve bir Üniversitede Sanat Eğitimcisi olarak çalışmış biri olarak verdiği cevaplara çoğunlukla katılıyorum. Ismarlama sanat olmaz. Sanat tarihinden biliyoruz. Dünyaca tanınmış sanatçılar Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo vb gibi ustalar çalıştıkları dönemdeki ortamlarına Atölye değil Dükkan deniyordu. Atölye kavramı sonra gelişti. Her meslek erbabı gibi dükkanlarında çırakları ile çalışırlardı. Kilise duvarlarına yada çeşitli yüzeylere ki sonra tuval olarak gelişti. Taşınmaz duvar yüzeyinden taşına bilir tuval resmine geçmiştir. Burjuvazinin yani kent soylu erkinin doğuşu ile taşınan satın alınan tuval resmine geçilmiştir. Kilise heyetinin onay vermediği hiçbir şekil biçim ve varlık çizilemezdi. Kutsal Kitab-ı Mukaddes, İncil de ne anlatılıyorsa o geçerlidir. Geçimleri de çoğunlukla saray çevreleriydi. Kral ve ailelerinin boy portrelerini yaparlardı. Bunlar sipariş çalışmalardır. Bu anlamda meslek erbabı olarak zanaatkar da diyebiliriz. Günümüzün çağdaş sanatçısını, hedefleri, ilgi odağı olarak yöneldiği konular, işin plastik boyutu gibi değerler ilgilendirmektedir. Sanatçıların anlatım özgürlüğünü de hayallerine ve ruh haline bağlıyor. ‘’ Zincirlerimi kırıyorum’’ diyor. Bu aşamada da KARAKUŞ un resim sanatının plastik anlatım diline gelmiş oluyoruz.  (DEVAM EDECEK)

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
ŞÜKÜR SANA ALLAHIM
Seyide ESEN
Kale
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
2023 YILI MART AYI DIŞ TİCARETİMİZ
Recep ÇINAR
Bakalım çifte kutlamayı kim yapacak!                                          
Ahmet Acaroğlu
SİYASET YALAMA OLDU
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler