Soğuk havayla dalgasıyla beraber evde geçirilen süreler arttı, hareketimiz azaldı, kalın kıyafetler giyildiği için kilo aldığımızı farkına varamadık. Su içme isteğinin azalması, kışa ait sahlep, kestane, boza gibi lezzetlerin geç saatlerde tüketilmesi ve bunun gibi nedenler kışın kilo almayı adeta kaçınılmaz hale getirebilir. İşte bu yüzden kış mevsiminde zayıflamanın yollarından bahsedeceğim.
1- Kış sebzelerine mutfakta yer açın! Karalahana, beyaz lahana, pazı, brokoli, kereviz, ıspanak, pırasa gibi kök bitkileri zayıflamada önemli bir role sahiptir. Çünkü kök bitkileri diğer besinlere oranla ortalama 2 kat daha fazla lif içerir. Bir de bu sebzeleri kurubaklagiller ile zenginleştirmek daha da fazla lif almanıza olanak tanır. Dolayısıyla kan şekeriniz dengede kalır, tokluk süreniz uzar.
2- Suyu unutmayın! Zaten su tüketimi, ister yaz olsun ister kış olsun hem kilo vermek hem de genel sağlığımızı korumak için ilk adımdır. Yanlış acıkma sinyallerini bastırmak için günde 1,5-2 litre su içmeliyiz. Bağışıklığı güçlendirmek ve sıvı tüketiminizi artırmak adına bitki çayları da tercih edilebilir.
3- Doğru ekmeği yiyin! Ekmek de diğer besinler gibi kişinin ihtiyacına göre alındığı taktirde kilo aldıran sağlıksız bir besin değildir. B vitaminlerinden zengin ve içerdiği kompleks karbonhidratlar nedeniyle kişiye hem tokluk hissi veren hem de kan şekerini düzenleyen bir besin grubudur. Kompleks karbonhidratlar kepekli, çavdar, tam buğday ve karabuğday ekmeğinde bulunur. Hiç ekmek tüketilmediği günlerde abur cubur ve yüksek kalorili yanlış besinlere yönelme olabilir. Bu da kilo alma ile sonuçlanır. Bu yüzden kışın sağlıklı ekmekler yemeyi ihmal etmeyin.
4- Hareketinizi arttırın! Kışın ev sıcağı tatlı gelebilir ama aşırı soğuk olmayan günlerde dışarıda hareket etmelisiniz. Kilo kontrolü ve kilo vermek için her gün 1 saatinizi egzersiz yapmaya veya düzenli yürüyüşe ayırmalısınız.
5- D vitamini seviyelerinizi yüksek tutun! Güneş ışınlarından mahrum kalmak kilo vermenizi engellerken bağışıklığınızı da zayıflatabilir. Bu yüzden kış mevsiminde güneşten toplayamadığımız D vitaminini, kan tahlillerine uygun olarak doktor önerisiyle gıda takviyesi alarak tamamlayın.