Selçuk Duranlar
DÜNYA GIDA EMTİA FİYATLARI
Yayın Tarihi: 24 Ocak 2023, Salı
Diğer Yazıları

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bildirdiğine göre, dünya gıda emtia fiyatlarındaki değişikliklerin ölçüsü, uluslararası tahıl, et ve süt ürünleri fiyatlarının düşmesiyle bitkisel yağlar ve şeker için artan fiyatları dengeleyerek Kasım ayında büyük ölçüde sabit kaldı. Cuma. Yaygın olarak ticareti yapılan bir gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi , Kasım ayında ortalama 135,7 puan oldu ve Ekim'deki seviyesinin çok az altında kaldı. Endeks şu anda Kasım 2021'deki seviyesinden yalnızca yüzde 0,3 daha yüksek.

FAO Hububat Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı, ancak yine de bir yıl önceki değerine göre yüzde 6,3 arttı. Dünya buğday ve mısır fiyatları, kısmen Karadeniz Tahıl Girişimi'nin genişletilmesinin etkisiyle Kasım ayında sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 1,7 oranında geriledi. Buna karşılık, uluslararası pirinç fiyatları yüzde 2,3 arttı.

       FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Kasım ayında yüzde 2,3 artarak yedi aylık düşüşünü sonlandırdı. Uluslararası palmiye ve soya yağı fiyatları yükselirken, kolza tohumu ve ayçiçek yağı fiyatları düştü.

      FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Ekim ayından bu yana yüzde 1,2 düştü; dünya tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozu fiyatları, ithalat talebindeki düşüş nedeniyle düşerken, peynir fiyatları, kısmen Batı'nın önde gelen üretici ülkelerinden gelen daha az canlı ihracat mevcudiyeti nedeniyle arttı. Avrupa.

      FAO Et Fiyat Endeksi, Çin'in devam eden güçlü ithalat talebine rağmen Avustralya'dan artan ihracat arzının Brezilya'dan gelen yüksek arza eklenmesiyle uluslararası sığır eti fiyatları düştüğü için Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 daha düşüktü. Buna karşılık, diğer tüm et türlerinin dünya fiyatları, küçükbaş hayvan eti fiyatlarının artmasıyla birlikte toparlandı.

       FAO Şeker Fiyat Endeksi, kilit üretici ülkelerdeki hasat gecikmeleri nedeniyle küresel şeker arzının sıkılaşması ve Hindistan'ın daha düşük bir şeker ihracat kotası açıklaması nedeniyle güçlü alımların etkisiyle Kasım ayında yüzde 5,2 arttı. Brezilya'da yükselen etanol fiyatları da dünya şeker fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu.

       En son Tahıl Arz ve Talep Özetinde, 2021'e göre yüzde 2,0 düşüşle şu anda 2 milyar 756 milyon ton olan 2022 dünya tahıl üretimi tahminini daha da düşürdü. Düşüş büyük ölçüde savaşın etkisinin olduğu Ukrayna'daki düşük mısır üretimi beklentilerini yansıtıyor. hasat sonrası işlemleri aşırı derecede pahalı hale getirdi. FAO, yıl için küresel buğday üretim tahminini de düşürdü, ancak bu kesintiye rağmen yeni 781,2 milyon tonluk rakam rekor seviyede kalacak. Küresel pirinç üretiminin bir önceki yılın tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 2,4 altına düşmesi bekleniyor.

2023 kışlık buğday mahsulünün ekimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu'ndaki kilit tarımsal girdilerin satın alınabilirliği ve olumsuz hava koşulları konusundaki endişeler arasında devam ediyor, ancak artan mahsul fiyatları, küresel olarak ortalamanın üzerinde bir alanı korumaya yardımcı olabilir. . Güney yarımkürede iri taneli ürünler ekiliyor ve Brezilya'daki resmi tahminler, rekor düzeyde mısır ekilen alana işaret ediyor.

         45 ülke gıda için dış yardıma ihtiyaç duyarken, 33'ü Afrika'da, dokuzu Asya'da, ikisi Latin Amerika ve Karayipler'de ve biri Avrupa'da olmak üzere 45 ülkenin çatışmalar, aşırı hava olayları ve yükselen enflasyon oranları nedeniyle gıda için dış yardıma ihtiyacı olduğu değerlendiriliyor.

FAO'nun Küresel Bilgi ve Erken Uyarı Sistemi ( GIEWS ) tarafından üç ayda bir yayınlanan en son Mahsul Beklentileri ve Gıda Durumu raporuna göre . Doğu Afrika ve Batı Afrika'daki ülkelerdeki gıda güvensizliği koşulları özellikle endişe vericidir. Düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler için 2022 tahıl üretiminin son beş yıllık ortalamaya göre 184,5 milyon ton olacağı tahmin edilirken, toplam tahıl ithalat ihtiyacının son beş yıllık ortalamaya göre yüzde 7 artışla 63,7 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: www.fao.org

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Enflasyon!
ERCAN KERMAN
İLK YAZI
Recep ÇINAR
Hoş geldin Şehr-i Ramazan!
Ahmet Acaroğlu
DOSTLUK  VE VEFA    
Selçuk Duranlar
SATILIK KONUT PİYASASI
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Şükrü Akıllı
 'ÜLKEMİZ  VE  EDİRNE’MİZİN  SORUNLARI
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
DEPREM KİMLİK SORMAZ
MELTEM BABACIK (dytmeltembabacik@gmail.com) (inst: 360beslenme)
DİĞER OMEGA-3 KAYNAKLARI
Zafer Dereli
EYLÜL 1999 ÖNCESİ İŞÇİLİK HİZMETİ OLAN MEMURUN EYT İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMASINA GEREK VAR MIDIR?
Numan Özgür METİN
BALKAN GELENEĞİ BOCUK GECESİ
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Stresle Başa Çıkmak İçin Çeşitli Tavsiyeler
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Ressam Zafer KARAKUŞ 3  
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
ŞAHVER HÖBEK
Çocuklarda Nefes Farkındalığı
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler