Selçuk Duranlar
KÜRESEL ISINMA
Yayın Tarihi: 21 Ocak 2023, Cumartesi
Diğer Yazıları

Science dergisinde yayımlanan araştırmada, 215 bin buzulun geleceğine ait öngörü bulguları paylaşıldı. Sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde temiz su ihtiyacının ana kaynaklarından olan buzulların büyük oranda yok olacağı tespit edildi. Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefi tutturulsa dahi buzulların yarısının yok olması bekleniyor.

Çalışmaya öncülük eden ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesinden buzul bilimci David Rounce, son yıllarda buzullardaki değişimi incelemek için daha çok uydu görüntüsüne başvurulduğunu ve her buzulun geleceğinin ayrı ayrı değerlendirildiğini belirtti. Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin %32’sinin, buzulların ise %68’inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.

Araştırmacılar küresel sıcaklık artışının Paris Anlaşması’nın 1.5 derecelik hedefine uygun olsa bile dünyadaki buzulların yüzde 49’unun 2100 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor. Ayrıca 2100 yılı itibarıyla küresel sıcaklık artışının Birleşmiş Milletler’in (BM) öngördüğü gibi 2,1 ve 2,9 derece aralığında olması halinde Avrupa, Batı Kanada, ABD ve Yeni Zelanda’da dağ buzullarının neredeyse tamamının yok olabileceği bildirildi.

Dünya genelinde 2 milyar kişinin temiz su ihtiyacı, karadaki 215 bini aşkın buzuldan elde ediliyor ancak buzullardaki erime, deniz seviyesinin artmasına sebep olduğu için deniz kenarında yaşayan milyarlarca insana tehdit oluşturuyor.

                                                           ***

Reuters’ın özel haberine göre, hissedar hükümetlere gönderilen yol haritası belgesi, bankanın misyonunu ve finansal kaynaklarını değiştirmeyi hedeflerken, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda oluşturulmasından bu yana kullanılan ülkeye ve projeye özgü kredilendirme modelinden uzaklaşmak için müzakere sürecinin başlangıcını işaret ediyor.

Belgeye göre Dünya Bankası yönetimi, misyonunu, çalışma modelini ve mali kapasitesini değiştirmeye yönelik özel tekliflini, Ekim ayında Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu Geliştirme Komitesi’ne sunacak. Dünya Bankası’ndan bir sözcü, belgenin değişikliklerin kapsamı, yaklaşımı ve takvimi hakkında ayrıntılar sağlamayı amaçladığını söyledi.

Belgeye göre kuruluş potansiyel yeni bir sermaye artışı, daha fazla kredinin kilidini açmak için sermaye yapısındaki değişiklikler ve özel sektör kredileri için garantiler gibi seçenekleri araştıracak. Banka belgede, “Dünyanın karşı karşıya olduğu zorluklar, uluslararası toplumun büyük bir adım atmasını gerektiriyor. WBG’nin kalkınma ve iklim finansmanında merkezi bir rol oynamaya devam etmesi için, hem hissedarların hem de yönetimin WBG finansman kapasitesini artırmak için ortak bir çabaya ihtiyacı olacak” dedi.

Yol haritası belgesi, iklim değişikliği, sağlık hizmetleri, gıda güvenliği ve diğer ihtiyaçlar için borç vermenin, Dünya Bankası’nın orta gelirli ülkelere borç verme kolu olan Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın (IBRD) kapasitesini artırmak için bir sermaye artışı gerektirebileceği konusunda uyarıyor.

Yol haritasına göre bir başka seçenek de, Dünya Bankası hissedarı ülkelerin, dünyanın en fakir ülkeleri için borç veren fona, artan ihtiyaçlara rağmen son yıllarda azalan Uluslararası Kalkınma Derneği’ne (IDA) periyodik katkılarını artırması.

 

Kaynak: https://www.iklimhaber.org/

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Enflasyon!
ERCAN KERMAN
İLK YAZI
Recep ÇINAR
Hoş geldin Şehr-i Ramazan!
Ahmet Acaroğlu
DOSTLUK  VE VEFA    
Selçuk Duranlar
SATILIK KONUT PİYASASI
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Şükrü Akıllı
 'ÜLKEMİZ  VE  EDİRNE’MİZİN  SORUNLARI
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
DEPREM KİMLİK SORMAZ
MELTEM BABACIK (dytmeltembabacik@gmail.com) (inst: 360beslenme)
DİĞER OMEGA-3 KAYNAKLARI
Zafer Dereli
EYLÜL 1999 ÖNCESİ İŞÇİLİK HİZMETİ OLAN MEMURUN EYT İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMASINA GEREK VAR MIDIR?
Numan Özgür METİN
BALKAN GELENEĞİ BOCUK GECESİ
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Stresle Başa Çıkmak İçin Çeşitli Tavsiyeler
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Ressam Zafer KARAKUŞ 3  
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
ŞAHVER HÖBEK
Çocuklarda Nefes Farkındalığı
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler