Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana yaklaşık 8 milyon mülteci Ukrayna'yı terk etti; Bu rakamlar savaşın süresine ve şiddetine göre artacaktır.
Savaş sona erdiğinde ve yeniden yapılanma başladığında mültecilerin evlerine dönebilecekleri koşulların yaratılması, kapsayıcı hedeftir. Ancak mülteciler bir süre evlat edindikleri vatanlarında kalabilirler. Doğru politikalar uygulandığında, bu, özellikle işgücü kıtlığı ve yaşlanan nüfus nedeniyle, ev sahibi ülkeler için olumlu olabilir.
Almanya, Moldova ve Polonya'da yapılan anketler, gelenlerin çoğunun çocuklar ve 40 yaşın altındaki kadınlar olduğunu gösteriyor. Avrupa hızlı ve kararlı bir destekle tepki gösterdi ve Ukrayna'dan 4,8 milyon kişi AB'de veya benzer ulusal programlarda geçici koruma için kayıtlı. AB, oturma hakları, çalışma izinleri ve sağlık hizmetlerine, okullara, barınma ve bankacılık hizmetlerine erişim sunarak mültecilerin tipik olarak karşılaştıkları birçok engeli ortadan kaldırdı.
Moldova ve diğer bazı ülkeler de dahil olmak üzere en çok etkilenen üye devletlerde Ukrayna'dan gelen mültecileri desteklemek için finansman sağlıyor ve mevcut fonlarının bir kısmını yeniden yönlendirmeyi kolaylaştırmak için düzenlemeleri değiştirdi.
Ekim ayında yayınlanan en son Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, AB genelinde ilk yılda 30 milyar ila 37 milyar avroya ya da gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 0,2'sine karşı gelen harcamalar yapıldı . Çek Cumhuriyeti, Estonya, Moldova ve Polonya dahil olmak üzere en büyük mülteci payına sahip ülkeler, bu yıl GSYİH'nın yaklaşık yüzde 1'ine eşit mali maliyetlere maruz kalabilir. Kadın ve çocukların daha büyük payı, çocuk bakımı, eğitim ve sağlık hizmetlerine daha fazla harcama yapılmasına neden olacaktır.
Ancak orta vadede mülteciler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde mevcut işgücü piyasasındaki sıkılığın hafifletilmesine yardımcı olurken ekonomik büyümeyi ve vergi gelirlerini artırabilir. Ukraynalı mültecilerin 2022'nin sonuna kadar Avrupa'nın işgücü boyutunu yaklaşık yüzde 0,6 oranında ve Ukraynalı mültecilerin işgücü sıkıntısını azaltacağı en fazla sayıda gelenin olduğu ülkelerde yüzde 2,7 oranında artırabileceğini tahmin ediyoruz.
İşgücündeki bu artış nedeniyle işsizlikteki herhangi bir artışın geçici olması muhtemeldir ve mültecilerin Avrupa işgücü piyasalarına entegrasyonunun erken belirtileri umut vericidir. Örneğin, Polonya ve Birleşik Krallık'taki mültecilerin nispeten hızlı bir şekilde iş bulduklarına dair kanıtlar var.
Yeni mültecilerin önümüzdeki yıllarda ekonomik büyümeyi nasıl etkileyeceği, öncelikle işgücü piyasasına entegrasyonlarının hızına ve kalitesine, özellikle de vasıflarına veya becerilerine uymayan düşük ücretli işlere girip girmediklerine bağlı olacaktır. Becerilerin düşürülebileceğine dair bu endişe, Ukraynalı mültecilerin iyi eğitimli olma eğiliminde oldukları göz önüne alındığında bir risktir. Çalışma çağındaki kadınların en az yarısı yüksek öğretimi tamamlamıştır ve bu oran bazı ülkelerde daha da yüksektir ve Almanya'da yaklaşık dörtte üçe yükselmektedir.
Avrupa, savaşın Ukrayna'daki korkunç ekonomik ve sosyal etkisini ele almanın ötesinde, mültecileri kendi toplumlarına ve ekonomilerine entegre etmeye yardımcı olmak için daha fazlasını yapabilir. Bu, ev sahibi ekonomilere yardımcı olacak ve mültecileri başarılı bir nihai geri dönüş için hazırlayacaktır. Aynı zamanda, Ukrayna'dan gelenlerle aynı becerilere sahip olmayabilecek ancak yine de büyümeye olumlu katkıda bulunabilecek dünyanın diğer köşelerinden gelen mültecilerin nasıl entegre edileceğine dair dersler de verebilir.
Kaynakça: https://www.imf.org/