1942 yılında Prof. Dr. Walter Hunziker turizmi “para kazanma amacına dayanmayan ve devamlı kalış biçimine dönüşmemek kaydıyla, yabancıların bir yerde konaklamalarından ve bir yere seyahatlerinden doğan olay ve ilgilerin tümü” olarak tanımlamıştır. Pek çok tanımı yapılan turizmin OECD tarafından da kabul gören tanımı bu şekildedir.
Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği (Cruise Lines International Association, CLIA)’ne göre kruvaziyer gemileri; “Seyahati programlanmış, derin sularda iki gün ya da daha fazla kalan, en az 100 yolcu kapasiteli gemidir.” Bu tanıma göre yük taşıyan gemilerle kısa mesafeli tur yapan operatörler, feribotlar ve teknelerin kapsam dışı tutulduğu görülmektedir.
Wild & Dearing (2000, s.319)’e göre “kruvaziyer turizm; konukların, belli bir rotada işlemekten ziyade değişik destinasyonları ziyaret etmek üzere, temel amacı normal olarak taşıma değil, misafirleri ağırlamak olan bir gemiye, boş zamanlarını değerlendirmek için, bir ücret ödeyerek binmek suretiyle yapılan seyahattir”. Kruvaziyer turistik ürün satın alan misafirler, gemiye hangi limanda ne zaman bineceklerini, hangi limanları ne kadar süre içinde ziyaret edeceklerini, bu ziyaretler sırasında liman ülkesinde, karada aktivitelere katılacaklarını, dönüşün hangi limana ne zaman olduğunu normal koşullar altında bilirler.
Ülkemiz 2022 yılının kruvaziyer gemi ve yolcu istatistikleri açıklandı. Buna göre kruvaziyer turizmde haraketli bir geçirdi. 2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcunun Türkiye’ye gelirken 2022 yılında kruvaziyer gemi sayının 12 kattan fazla artarak 991’e yükseldi. Kruvaziyer yolcu sayısı da aynı dönemde 22 kat artarak 1 milyon 6 bini aştı.
2022 yılında 464 gemi ve 493 bin 834 yolcu ile en fazla kruvaziyer gemiye ev sahipliği yapan limanın Kuşadası olurken, yılın limanı seçilen Galataport’a 143 gemi yanaştı ve 220 bin 82 kruvaziyer yolcusu ağırlandı. 98 gemi ve 95 bin 462 kruvaziyer yolcu ile Bodrum Limanı’nın üçüncü sırada yer aldı.
Sinop, Amasra ve Trabzon’un da kruvaziyer turizmi gerçekleşti. ilk kez Amasra ve Ünye limanları kruvaziyer gemilere ev sahipliği yapmaya başladı. 2022 yılında Sinop’a 14 kruvaziyer gemisi ile toplam 7 bin 906 yolcu geldi. Amasra Limanı’na 8 gemi yanaşırken, 4 bin 905 yolcumuzu ağırladık. Trabzon’a da 8 gemi ile 4 bin 747 kruvaziyer turist geldi.
Kaynakça:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,
https://kuto.org.tr/site/assets/files/1581/kruvaziyer_turizmi_ve_kusadasi_limani_raporu.pdf