Sağlıklı beslenme hayatın her anında olduğu gibi yılbaşı gecesinde de önemlidir. Limitsiz çeşit yiyeceğin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetler gecenin ilerleyen saatlerinde ortaya çıkabilir. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çok yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa bir zaman dilimi içerisinde tüketilmesi, alkollü içkilerin sınırsız içilmesi problem yaratabilir. Çok fazla yiyerek mideyi doldurmamak gereklidir. Mide gerginliği, tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kalp krizi riskinin artmasına yol açmaktadır. Halbuki bu özel gün öncesi ve sonrasında bazı ilkelere dikkat etmek yılın ilk gününü daha rahat geçirmeyi sağlayacaktır:
1- Yılın son günü kahvaltı öğünü asla atlanmamalıdır ancak gün içerisinde düşük kalorili besinler tercih edilebilir.
2- Yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturulmamalı, 1-2 saat öncesinde çorba, yoğurt, salata, meyve, kuruyemiş gibi besinler tüketilebilir.
3- Besinler geniş bir zaman diliminde iyi çiğnenerek yenilmelidir.
4- Yemekler kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
5- Hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları atılmalıdır.
6- Hamur tatlıları yerine kabak tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.
7- Gece yarısından sonra işkembe çorbası yerine mercimek veya ezogelin gibi mideyi rahatlatacak çorbalar tercih edilmelidir.
8- Aç karına alkol alınmamalı, yanında fazla yağlı meze ve sınırsız kuruyemiş tüketmemeye dikkat edilmelidir. Kuruyemişler besleyici özelliklerinin yanında iyi birer enerji kaynağıdır. Farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, tek tek alınan cipsler ve ardından yenecek olan akşam yemeği alkolle birleşince masum olmaktan çıkabilir. Alkol vücutta doğrudan yağa dönüşen bir maddedir, vücuttan atılması ter ve boşaltım sistemiyle olur. Bu nedenle alkol alırken mutlaka yanında su tüketilmeli ve ertesi gün boyunca da su tüketimi artırılmalıdır.
Çoğu kişi için yıl sonu ve yılbaşı arasında bir beslenme dengesizliği oluşmaktadır. Bu nedenle ertesi gün artık telafi günüdür. Battı balık yan gider diyerek ertesi gün esnek davranmak en başta kalbinize zarar verecektir. Bu nedenle yılın ilk günü kendi bedeninize iyi davranmayı kendinize ilke edinin ve tüm yılı böyle geçirmek için ilk adımı atın.