Şükrü Akıllı
EDİRNE YEREL TARİH GRUBU
Yayın Tarihi: 23 Aralık 2022, Cuma
Diğer Yazıları

            Osmanlı imparatorluğuna 92 yıl Başkentlik yapmış, Türklerin Rumeli’de ilk Başkentleridir EDİRNE,

           Türkiye’nin Avrupaya, Türk’ün batıya açılan kapısıdır EDİRNE,

           Türk karekterini en iyi temsil eden, Asil bir spor’un, yağlı güreşin asırlardan beri yapıldığı Er Meydanıdır EDİRNE.

           2400 yılı aşkın Dünya, Tarih, doğa, Turizm kentidir EDİRNE,

           Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanıdır EDİRNE,

           Vee..Fatih Sultan Mehmet’in ifadesiyle Bursa’nın oğlu, İstanbul’un Babası Canım Edirne Memleket değil tarih kitabıdır.

           Edirne her ne kadar Cumhuriyet döneminde Devlet yardım ve desteklerinden yeterince yararlanamamış, ihmal edilmiş ise de son dönemlerde gerek Devletin, gerek Valiliğin, gerekse Yerel Yönetimimiz Belediyenin tarihi değerlerin korunması, Restore edilmesi konusunda göstermiş oldukları hassasiyeti ve çalışmaları inkar etmek de mümkün değildir. Bu çalışmaları memnuniyetle izliyor ve seviniyoruz.

           Bu güzel sözlerle ve öz eleştirimle başlamak istedim bu günkü yazıma. Bu kadim kent için 21 yıl önce rahmetli Edirne Valimiz Fahri YÜCEL’ın talimatlarıyla kurulmuş, Gönüllü çalışmanın, Karşılıksız emeğin ve imecenin buluşma yeri diyebileceğimiz Edirne Yerel Tarih Grubundan bahis etmek istiyorum sizlere.

           Edirne tarihine, kültürüne, değerlerine sahip çıkmak, tarihin izlerini korumak, ayakta ve hafızalarda tutmak, düşüncesiyle 21 yıL önce Edirne’yi seven, İlgi duyan, değerli kent insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu grubun kuruluşundan beri Başkanlığını, Yaşamı boyunca Edirne için çalışan, Eski Belediye Başkanlarımızdan, Edirne sevdalısı, Araştırmacı yazar, Sayın Güngör Mazlum  yürütüyor.

              Oldukça zengin bir tarih ve kültüre sahip Edirne’mizde bu önemli görevi sorumlulukla, özveriyle üstlenen ve başarılı çalışmalara imza atan herkesi kutluyor ve saygıyla anıyorum.

               Edirne Yerel Tarih Grubuna Hangi meslekten, hangi eğitim düzeyinde, hangi siyasi görüşte, hangi yaşta ve cinsiyette olursanız olun katılabiliyorsunuz. Ayrımcılık asla söz konusu değil. Bu ilkelere de bağlı ve uygulayan bir yapılanma. Yeter ki yerel tarihe, kültüre saygı duyun. Onun için bir şeyler yapma çabasında olun. Bu bir gönüllülük işi. Zorunluluk yok. Üye olmak, aidat ödemek, üyelikten çıkmak gibi sıkıcı işler yok. Grubun bütçesi de yok.  Bu grupta yalnızca özverili ve iyi niyetle çalışma, birbirilerine destek olma anlayışı var.

               Yerel Tarih grubunun Edirne ve Çevre kültürüyle ilgili her şey ilgi alanına giriyor. Edirne tarihinin her aşaması, Olayları, İnsanları, kurumları, Anıtları, Köprüleri, çeşmeleri, konakları, Ağaçları, Folkları, Gelenekleri kısacası kültürle ilgili her şey.  Tabi bunların ele alınma öncelikleri hem değer, hem zaman ve maliyet olarak grubun gücüne uygun olanlarından başlayarak ele alınıyor. Bu güne kadar her ay’ın son Perşembe günlerinde ilginç ve düzel yerel tarih konuları bulunarak konunun uzmanları tarafından görsellerle anlatılarak toplantılar taçlandırılıyor.  Toplantıda anlatım yapan uzmanlar gönüllü kişiler, herhangi bir ücret talepleri olmadan severek bu işi yapan değerli insanlar.  Toplantıya katılan Kent halkının sorularına da yanıtlar veriliyor. Böylece kent halkının değerlerine de sahip çıkılıyor.

                  Edirne Yerel tarih Grubunun, uzun yıllardır her ay düzenlenen halk buluşması toplantılarında halkın bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu güne kadar çok sayıda toplantılar düzenlenmiştir. Bunların yanı sıra iki kitap yazılmış. Birincisi, 16 yıl hem Milletvekilliği yapmış hem de Milli Eğitim Bakanlığı yapmış merhum İlhami ERTEM ile ilki yazılmış. Ayrıca bir de panel düzenlenmiş. İkinci kitap ta Edirne’de önemli hizmetleri olan Dr. Saadet YARDIM için hazırlanmış. Bu çalışmalarla da yetinilmemiş resim sergileri, Kültür gezileri düzenlenmiş, Tabyalarla ilgili geziye ben de katıldım ve bu sayfamda da geniş geniş yazdım bu ilginç konuyu. Edirne’nin Osmanlıdan günümüze kadar gelen Helva Sohbetleri aslına uygun olarak düzenlenmiş. Bu geleneğe de devam ediliyor. Bütçesi olmayan, Gönüllülük esasına dayalı, Sponsorların katkılarıyla bu kadar güzel çalışmalara imza atmak gerçekten takdire şayan bir husus diyorum.

                     Edirne Yerel Tarih grubunun varlığını, çalışmalarını, etkinliklerini ben 7-8 yıl önce Sayın Başkan Güngör Mazlumun çağrısı ile öğrendim ve Halk buluşması toplantılarına, Helva Sohbetlerine ve Kültür gezilerine katıldım. Tarihe olan ilgim, Edirne sevgim, nacizane araştırmalarımla bu grubun bir parçası olmak beni son derece mutlu etti. Sayın Mazlumla Belediye Başkanlığı döneminde ben de bir Belediye çalışanı olarak kendisine en yakın biri olarak görev yapmak, hizmet üretmek benim için  bir onurdur. Bu güne kadar da dostluğumuz, samimiyetimiz hep devam etmiştir.

                     Pandemi döneminde kısa bir süre ara verilmek zorunda kalınan halk buluşması toplantılarına bu yıl tekrar başlanma kararı üzerine Yerel tarih grubu başkanı Sayın Güngör Mazlum’un daveti üzerine Grup Sözcülüğü ve Toplantı moderatörlük görevini seve seve kabul ettim. Ekim ayı toplantımızda Dr.Öğr Üyesi Sayın Veysi Akın “ Edirne Kurtuluşunu “ görsellerle anlattı. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep  Gürkan ve yardımcıları katılarak onurlandırdılar.  Sayın Gürkan konuşmasında” Edirne tarihine, kültürüne, değerlerine sahip çıkma konusundaki çalışmalarından, kültür faaliyetlerinden” söz etti.

                      Kasım ayındaki toplantıda Doç.Dr. Sayın Aziz Tekdemir “19 Yüzyılda Meriç nehrinde taşımacılığı” görsellerle anlattı. Kent halkının yanı sıra Edirne Valimiz Sayın H.Kürşat Kırbıyık birçok daire müdürüyle birlikte bu toplantıya katıldı. Yerel Tarih grubu olarak bu katılımdan da onur duyduk. Sayın Valimiz Kırbıyık yaptığı konuşmasında” Yerel tarih grubunun çok önemli ve faydalı bir hizmet verdiğini ifade ederek, anlatımdan yararlandığını, memnun olduğunu bundan sonraki toplantılara da programının uygun olması halinde katılmak istediğini vurgulayarak Tarih kenti Edirne’de turizmin ön plana çıkarılması, tarihi yapıların ayağa kaldırılması çalışmalarına devam edeceklerini, Meriç ve Tunca nehirlerinin temizliğini yapacaklarını da sözlerine ekledi.  

                        Edirne Yerel Tarih Grubunun bu ayki toplantısı 29 Aralık 2022 Perşembe günü saat 17.30 da Belediye Atatürk kültür merkezinde yapılacak. Konuşmacı Trakya Üniversitesi Öğr. Üyesi Sayın Dr.Hasan Ali Cengiz. “ 1746 Yangını ve 1752 depreminin Edirne üzerindeki etkilerini” görsellerle anlatacak. Her zaman olduğu gibi yine önemli ve ilginç bir konu seçtik. Bu toplantılara geniş halk kesimlerinin katılmasını arzu ediyoruz. Ancak genç kesimden gerekli ilgiyi göremediğimizi, tarihimize ilgisiz kalmalarından duyduğum derin üzüntüyü de ifade etmek istiyorum.

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Sarı gelini üzdüler
Recep ÇINAR
Günümüzde pek konuşulmayan 3 proje!
Ahmet Acaroğlu
BELEDİYELER VE FESTİVALLER
ERCAN KERMAN
Zevklerin incelmesi
Nuri Böcekbakan
Rebîu'l-Evvel Ayı  Mevlid Kandili
Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?
Şükrü Akıllı
ADALET KASRININ YALNIZLIĞI
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
GENÇLİK İKSİRİ KEFİR
Numan Özgür METİN
KAVALA ALEXANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ)GEZİ NOTLARIM
Selçuk Duranlar
EDİRNE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ YOLCU SAYISI
Zafer Dereli
TOPLU SÖZLEŞMEDE TEAMÜLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ GÖRÜNÜYOR
Burhan Aytekin
Yaşadığımız Coğrafyada Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarı Saltuk ile başlar
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
  TOGG MU AÇ MI?
M. ENİS ŞENSEVER
   Mezuniyet Sergisi
MUSTAFA ÇETİN
Alevilik ve toplumsal birlik
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Asma  Ağacının Dallarının Sarılması Gibi…
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
EKREM KANTUR
Devlet ihtiyaç sahiplerine destek oluyor!
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
ŞAHVER HÖBEK