Kortizon hormonu birçok hastalıkta tedavi seçeneğidir. Hastalıkların tedavisi için verilecek doz, doğru bir şekilde verildiğinde fayda sağlayacaktır. Mutlaka doktor kontrolünde başlanması gerekir. Çünkü fazla miktarlarda alınması; komplikasyonlara, ödem, yüksek tansiyon, cushing sendromu, şeker hastalığı, ülser gibi başka hastalıklara sebep olabilir. Kalp ve damar hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, sinir sistemini etkileyen hastalıklarda, kan hastalıklarında, alerjik hastalıklarda, bağ dokusunu etkileyen hastalıklarda, karaciğer hastalıklarında, tümörlerin tedavi edilmesinde, hormonal hastalıklarda, böbrek ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kortizon tedavisi sırasında beslenmeye dikkat etmek hem tedavinin etkinliğini destekler hem kilo almanıza engel olur. Bu yüzden kortizon kullanırken beslenme şekline dikkat etmek gerekir.
1-Tuz tüketimini mutlaka azaltın. Çünkü kortizon böbreklerden sodyumun geri emilimini artırırken, potasyum atımını da artırır. Yüksek tansiyon ve ödeme sebebiyet vermemek için sodyumdan zengin olan; tuz, turşu, konserve, et suyu tabletleri, tuzlu kuruyemiş, cips, salam, sucuk, pastırma vb. besinlerden kaçınılmalıdır.
2-Bu dönemde kalsiyumdan zengin beslenilmelidir çünkü kortizon alan hastalarda kemik yıkımı hızlanır. Kalsiyumun bağırsaklardan emilimi azalır ve osteoporoza neden olabilir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.
3-Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Özellikle karbonhidratlı besinler tüketme eğilimi olabilir. Bu yüzden şekerli, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı için taze meyve ve kuru meyveler tüketilebilir.