Numan Özgür METİN
GÜNÜBİRLİK GÖKÇEADA
Yayın Tarihi: 09 Aralık 2022, Cuma
Diğer Yazıları

Merhaba değerli okuyucular bu yazımda günübirlik Gökçeada gezimin izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Sabahın erken saatlerinde Edirne’den Eceabat Kabatepe limanına doğru hareket ettik. Saat: 09.00 feribotuyla yaklaşık 1 buçuk saat süren yolculukla Saat:10.30 civarlarında Kuzu Limanı’na vardık. Adaya varışımızla birlikte rehberimiz ada hakkında bizleri bilgilendirdi.  Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’nın antik adı “İmroz”.  1970 yılında ilk kez Gökçeada olarak isimlendirilmiş ayrıca ülkemizde güneşin en son battığı yermiş. Adanın nüfusu yaklaşık 10 bin civarında. Yüzölçümü yaklaşık 290 km2. En önemli geçim kaynakları zeytincilik ve balıkçılık. Adada taze deniz mahsulü, doğal zeytin ve zeytinyağının tadına bakabilirsiniz.

İlk kez 2022 yılı Ekim ayının sonunda Gökçeada’ya gelip gezmek kısmet oldu. Deniz sezonu bittiği için ada çok sakindi. Bazı işletmeler kapalı olsa da güzel havada benim için keyifli bir gün oldu.

Ada 10 köyden oluşuyor. Bunlardan 5’i Rum, 5’i Türk köyü. En eski yerleşim ise Rum köylerinde mevcut. İlk olarak ilçe merkezinden geçerek gezimizin ilk durağı olan Kaleköy’e geldik. Eski adı Kastro. Ceneviz kalesi büyük bir bölümü yıkılmış olsa da bir kısmı günümüze kadar ayakta kalmış. Ayrıca buranın olağanüstü manzarasını kaleden izlemek ayrı keyifli bence.

Günbatımı izlemek içinde en ideal yer. Buradan Yunanistan’ın adası olan Semadirek adasını görebilirsiniz. Burada harika bir manzara eşliğinde keyif yapabileceğiniz restoranlar ve oteller yer alıyor. Sahilde limanda kısa bir yürüyüş sonrası güzel fotoğraflar çektim. Ata Demirer’in Hedefim sensin filmi Gökçeada’da Kaleköy liman ve bölgesinde çekilmiş buranında tanıtımında önemli rol oynamış. Adanın Tepeköy ve Zeytinli köylerini çok beğendim. Rum köylerinde taş evler, sokaklar, kiliseler çamaşırhaneler ve misafirperver insanları beni çok etkiledi.

Gökçeada’ya gelmişken meşhur lezzetlerinden bahsetmemek olmaz tabi. Burada öğlen yemeğinde oğlak tandır denedim çok hoşuma gitti. Porsiyonu gayet güzel ve doyurucuydu. Bir dahaki sefere adaya gelirsem Ada köfteyi deneyeceğim. Sanırım bu lezzetlerin sırrı; adada birçok serbestçe dolaşan hayvanların etinden yapılmaları. Serbest gezen birçok hayvan gördüm. Başlarında çobansız özgür bir şekilde otluyorlardı. Dağlardan yedikleri binbir çeşit ot, türlü türlü kekikler, tabi bence bu da etteki lezzete yansıyor.

Yemekten sonra tavsiyem Dibek kahvesi ve sakızlı muhallebi. Gelmişken kesinlikle denemelisiniz. Ayrıca adanın meşhur bademli kurabiyesinin de tadına bakabilir, sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz. Ayrıca adada organik ürünler de satan birçok işletme var. Organik ürünlere de bir göz atın derim. Adanın meşhur plajı Kefalos diğer adıyla Aydıncık Plajı hem doğal yapısı, hem de yüzmek, dalış ve sörf yapmak için ideal olmasından yerli ve yabancı sörfçüler tarafından tercih ediliyor. Burada sörf okulu var. Dilerseniz kayıt yaptırıp hocalardan sörf dersleri alabilirsiniz. En son Tuz gölünü fotoğrafladıktan sonra gezimizi noktaladık.

Benim için güzel keyifli bir gün oldu güzel anı ve fotoğraflarla adaya veda ederek gece geç saatlerde Edirne’ye dönüş yolculuğumuz başladı. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın.

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Enflasyon!
ERCAN KERMAN
İLK YAZI
Recep ÇINAR
Hoş geldin Şehr-i Ramazan!
Ahmet Acaroğlu
DOSTLUK  VE VEFA    
Selçuk Duranlar
SATILIK KONUT PİYASASI
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Şükrü Akıllı
 'ÜLKEMİZ  VE  EDİRNE’MİZİN  SORUNLARI
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
DEPREM KİMLİK SORMAZ
MELTEM BABACIK (dytmeltembabacik@gmail.com) (inst: 360beslenme)
DİĞER OMEGA-3 KAYNAKLARI
Zafer Dereli
EYLÜL 1999 ÖNCESİ İŞÇİLİK HİZMETİ OLAN MEMURUN EYT İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMASINA GEREK VAR MIDIR?
Numan Özgür METİN
BALKAN GELENEĞİ BOCUK GECESİ
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Stresle Başa Çıkmak İçin Çeşitli Tavsiyeler
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Ressam Zafer KARAKUŞ 3  
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
ŞAHVER HÖBEK
Çocuklarda Nefes Farkındalığı
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler