Gebeliğin başlangıcı ile birlikte vücutta artış gösteren hormonlardan bazıları, yan etki olarak bağırsak hareketlerini yavaşlatabilirler. Normalde daha düşük bir hızla çalışan bağırsakların da kabızlık sorunu çıkarması kaçınılmazdır. Bir diğer yandan karın kasları da gebelik nedeni ile genişlemeye başlayan rahmin yeni boyutuna uyum sağlamak amacıyla kasılmalar ve gevşemeler yaşamaktadır. Bu kasılma ve gevşemeler de bağırsak hareketlerinin zaman zaman yavaşlamasına sebep olur. Kabızlığın sebeplerinden biri de gebelik süreci ile birlikte gelen kilo artışıdır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında fazlaca alınan kilolar değişen hormonal denge ile birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde anne adayı dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmeli, fiziksel aktivitelerinden geri kalmamalıdır.
Gebelikle ortaya çıkan sorunlardan biri de demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Bu kansızlık, dışarıdan alınan demir takviyeleri ile tedavi edilir. Ancak demir takviyelerinin yan etkilerinden biri de kabızlıktır. Eğer demir takviyesi kullanırken kabızlık sorunu çekiliyor ise bu ihtimali de göz önünde bulundurmak doktorunuzdan farklı bir ilaç istemekte fayda vardır.
Çözüm olarak yüksek lifli besinlerin tüketilmesi ve sıvı tüketiminin artırılması ile gebelik dönemindeki kabızlık azaltılabilir. Bu dönemde günlük 25-30 gram lif alımı ile birlikte günlük ihtiyaca ek 3-4 su bardağı sıvı tüketimi önerilmektedir. Diyet lifinin en iyi kaynakları taze sebze ve meyveler, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillerdir. Örneğin bir porsiyon pişmiş kuru fasulyede 10 gram, bir porsiyon bademde(30g) 5 gram, bir porsiyon pişmiş ıspanakta 5 gram, bir elmada 3 gram, bir portakalda 3 gram, 4 adet kuru kayısıda 3 gram, 2 dilim tam buğday ekmekte 3 gram lif bulunmaktadır.
Probiyotikler, tüm vücuda faydalı oldukları gibi bağırsaklara da oldukça iyi gelmektedir. Özellikle bağırsak florasının yeniden oluşturulmasında ve kabızlığın giderilmesinde kullanılan probiyotikler yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinde bulunmaktadır. Bu probiyotikler sayesinde hamilelik sürecinde karşılaşılan kabızlık problemi ortadan kaldırılabilir.
Kabızlığın çözümleri arasında egzersizi de saymak mümkündür. Gebelik süreci boyunca kabızlığı sorunlarını kolaylıkla atlatmak isteyen anne adaylarının düzenli olarak hafif egzersizler yapması ve karın bölgesindeki kaslarını hafif hareketler ile çalıştırması gerekmektedir. Bu tür egzersizlere günlük yürüyüşler örnek olarak gösterilebilir. Ancak gebelik süreci boyunca ağır egzersizlerden kaçınmak gerektiği de unutulmamalı ve bu şartlar dahilinde egzersizlere devam edilmelidir.