Lojistik yönetiminin en önemli konusu olan zaman yönetimi Ford’un ilk otomobil montaj hattını kurmasından sonra görünür ve kullanılır hale gelmiştir.
Üretimde zamanın önemi 19. yüz yılın başında anlaşılmış ve yapılan işlerin zamanlamasının ölçülmesi, bunun verimliliğe bağlanması, hatta daha da öteye gidilerek parça başı üretime ücret ödenmesi sistemi uygulanmıştır. Daha hızlı üretimle daha fazla ücret alınmasındaki ironi bir yandan Şarlo’nun (Charles Chaplin) filmlerine konu olup, bir komedi unsuru olarak kullanılırken öte yandan sendikal hareketlerde ön sıraya geçen bir pazarlık unsuru olmuştur. O devirde çalışan işçilerin zaman ölçümlerine karşı büyük tepkileri olurken, bugün zaman ölçümünün iş verimini arttıracağı göz önüne alınarak, daha anlayışla karşılanabilmektedir.
Zaman ölçülmesi ve yönetimi, ürünlerin bekleme noktası olan depolar için de önem kazanmaktadır. Depo yöneticileri her işlemin ne kadar zamanda yapılacağını bilmek ve buna göre insan gücü planlaması yapmak durumundadırlar. 3PL operatörleri verdikleri hizmeti genellikle parça başına vermektedirler. Bu hizmetin maliyetinin ve satış bedelinin tespitinde, o işlerin ne kadar zamanda yapıldığının da bilinmesi fiyatlandırmaya baz teşkil edecektir. Depolardan hizmet alan müşteriler depo operasyonları için pazarlık ederken ihtiyacı olan işlerin kaç kişi tarafından, ne kadar zamanda yapılacağını bilerek pazarlık etmektedirler.
Büyük depolarda zaman analizi yapılması son derece kompleks bir iştir. İşçiler, makineler, yöneticiler deponun içinde sürekli hareket halindedir. Bu da aktivitelerin ölçülmesini zorlaştırır. Bu nedenle otomatik ölçümleme sistemleri uygulamaya konulmuştur. Depolarda işgücü planlaması ile ilgili programlar geliştirilmiştir.
Çalışma zamanı içinde boşa geçen, üretken olmayan zamanın çalışanı ve çalıştıranı da zarara sokacağının, üzeceğinin bir şirket kültürü olarak verilmesi eğitim bölümünün işidir. Çalışanlar akşam evlerine giderken işe yaramış olmanın huzuru içinde gitmelidirler.
Üretirken zamanın ölçülmesi ve planlanması sırasında kaliteyi kaybetmeyecek kadar yavaş ancak üretkenliği azaltmayacak kadar da hızlı çalışılması gerekmektedir. En hızlı çalışan işçi en çok hatayı yapacak olan işçidir. İşten ilk çıkartılacak işçi ise, en yavaş çalışan işçidir. Gerek işverenin gerek çalışanın bu ikilemden haberdar olması ve bunu hissederek çalışması gerekmektedir.
Kaynak: Atilla Yıldıztekin, Lojistikçilerin sesi. https://www.lojistikcilerinsesi.biz/2022/11/18/lojistikte-zaman-yonetimi/