Stratejik yönetim; planlama, kaynak tahsisi ve kontrol/değerlendirme olmak üzere üç temel süreçten oluşmaktadır. Stratejik planlama, stratejik yönetimin temel taşı olarak kabul edilmektedir, ancak diğer yönetim süreçleriyle entegre edilmesi gerekmektedir.
Stratejik yönetim, stratejik planlamayı kapsarken; kurumun yapısı, davranışsal unsurları, kültürü, uygulama ve kontrol mekanizmaları ile yönetim tarzını da dikkate almaktadır. Burada analiz aşamasının sadece planlama olgusuna değil, işletmelerin tüm diğer faaliyetlerine de odaklanmış olması dikkat çekmektedir. Stratejik yönetim kısaca işletmelerin çevreleriyle olan ilişkilerinin ötesinde, geleceği oluşturmak adına, işletmelerin tüm işlev ve unsurlarının ele alınarak, uzun vadede tüm bunların yönetimi olarak tanımlanabilir. Stratejik yönetim, sonuçları dikkate alarak stratejiyi netleştirme veya değiştirme imkânı sağlayan, geleceğe önceden belirlenmiş bir rotada girme ihtiyacına dikkat edilerek, amacın sürece hâkim olduğu ve gelecekteki fırsatların dikkate alındığı bir operasyon yönetimi olarak ifade edilebilir.
Strateji, işletmelerin veya kurumların geçmişten gelen tarihsel kültürünü bozan ve politik süreçleri tehdit eden rasyonalite unsurlarını ortaya koymaktadır. Kurumlarda doğal bir örgütsel tepki olarak, dış çevrenin getirdiği zorluklarla yüzleşmek yerine, tarihi kültürün ve güç yapısının bozulmasına karşı mücadele etme davranışı ortaya çıkabilmektedir.
Kültür; bir örgütün üyeleri tarafından paylaşılan, bilinçsizce işleyen ve bir,, örgütün kendisine ve çevresine ilişkin görüşünü genel olarak kabul gören bir biçimde tanımlayan, derin düzeyde temel varsayımlar ve inançlar olarak tanımlanabilir. Bir grubun kültürü, o grubun dış uyum ve iç bütünleşme sorunlarını çözerken, daha önceden geçerli sayılabilecek kadar iyi çalışan ve bu nedenle yeni üyelere de bu sorunları algılamanın, düşünmenin, hissetmenin ve davranmanın doğru yolu olarak öğretilmesi gerektiği düşünülen o grubun birikmiş paylaşılan öğrenmeleri olarak tanımlanabilir. Bu birikmiş öğrenme, temel varsayımlar olarak kabul edilen ve sonunda farkındalıktan ayrılan bir inanç, değer ve davranış normları örüntüsü veya sistemidir.
Kaynakça:
KIRHASANOĞLU Ş.,(2022),“Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim Kültürünün Stratejik Planlama ve Faaliyet Raporları Aracılığıyla Değerlendirilmesi: TR90 Bölgesi Belediyeleri Örneği” 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, ISSN: 2717-736X Cilt: 3 Sayı: 3 s:257-271