Strateji, arzulanan ve istenilen sonuçlara ulaşmayı esas aldığı için bir “plan” olarak kabul edilebilir. Plandan farklı olarak, strateji, daha dinamik ve hareketlidir ve dolayısıyla işletmelerin varmak istedikleri hedeflere etki edebilecek, diğer rakip işletmelerin de faaliyetlerinin göz önüne alınmasını gerektirir.
Strateji belirlenirken, işletme hedef ve faaliyetleri düşünülerek yapılan çevre analizine ek olarak, rakip işletmeleri ve bu işletmelerin strateji belirleyen işletmenin hedeflerine etki etmesi beklenen faaliyetleri de göz önüne alınarak planlamaya dâhil edilmelidir. Strateji, bir şirketin faaliyetleri arasında bir uyum oluşturarak birçok faaliyeti içeren kendine özgü bir konumun ortaya koyulması olarak tanımlanmaktadır.
Bir stratejinin başarılı olması yalnız birkaç işi değil daha fazla işi iyi bir şekilde ve bu işlerin arasında bir bütünlük yaratarak yapmaya bağlı görülmektedir.
Stratejik planlama ve stratejik yönetim kavramları benzer özellikler taşısa da aslında birbirinden farklı kavramlar olarak literatürde yer almaktadır. Stratejik planlama, stratejik yönetim içerisinde yer alan unsurlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Stratejik yönetim kavramının henüz ortaya çıkmadığı zamanlarda stratejik planlamanın kurumlar için önemli bir yere sahip olduğu belirtilmektedir
Stratejik planlama ve stratejik yönetim kavramları benzer özellikler taşısa da aslında birbirinden farklı kavramlar olarak literatürde yer almaktadır. Stratejik planlama, stratejik yönetim içerisinde yer alan unsurlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Stratejik yönetim kavramının henüz ortaya çıkmadığı zamanlarda stratejik planlamanın kurumlar için önemli bir yere sahip olduğu belirtilmektedir.
Stratejik yönetim anlayışı ortaya çıkmadan önce kullanılmaya başlanan stratejik planlama, eldeki konuya disiplinli bir odaklanma sağlamakta ve uygun bir strateji geliştirmek için doğru ortamı yaratmaktadır. Stratejik planın üretilmesi tek başına örgütsel çıktılar için yeterli bir koşul değildir. Bir kuruluşun stratejisini anlamlı kılmak için, stratejik planlamadan daha geniş bir süreç ve daha kapsayıcı bir yaklaşım olan stratejik yönetime geçiş yapması gerekmektedir.
Kaynakça:
KIRHASANOĞLU Ş.,(2022),“Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim Kültürünün Stratejik Planlama ve Faaliyet Raporları Aracılığıyla Değerlendirilmesi: TR90 Bölgesi Belediyeleri Örneği” 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, ISSN: 2717-736X Cilt: 3 Sayı: 3 s:257-271