Yeni medyanın kullanımının kolay ve ucuz olması sebebiyle siyasiler açısından geniş kitlelere ulaşma aracı olarak görülmesi, siyasi aktörler tarafından ilgi görmesinin başlıca sebeplerinden olmuştur.
Geleneksel medyanın ve yeni medyanın ilk kullanım örneklerini siyasette görmekteyiz. Örneğin, Türkiye’de yeni medya araçlarından cep telefonu ile ilk görüşme dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve o dönem Başbakan olan Tansu Çiller arasında 1994 yılında gerçekleşmiştir. 2016 yılının Nisan ayında 4.5 G teknolojisine geçildiğinde ise ilk kullanımın yine siyasi aktörlere ait olduğu görülmektedir ki ilk 4.5 G ile gerçekleşen görüntülü görüşme o sırada Amerika’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile o dönem Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunan Binali Yıldırım arasında yapılmıştır.
İnternetin kullanımı ve yaygınlaşması kurumların işleyişi açısından ve vatandaşların kurumlarla olan iletişimi açısından devrim niteliğinde olmuştur. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte hemen her kurum birer internet sitesi edinmeye başlamıştır. Artık hem devlet hem özel tüm kurumların bir internet sitesine sahip oldukları söylenebilir. Bu sitelerde kurumların misyon ve vizyonu, tarihçesi, iletişim bilgileri, kurumun yapısı, personel bilgisi, kurumsal haberler, kurumun yayınları gibi muhataplar açısından gerekli bilgiler yer almaktadır. Böylece bu kurumlara ulaşmak, kurumlarla iletişim kurmak ve kurumdan bilgi almak daha kolay hale gelmiştir. Evrak gönderme işi artık kurumların e-posta sahibi olmaları sebebiyle e-posta ile sağlanabilir hale gelmiştir. Böylece zamandan ve paradan tasarruf edilmektedir.
Türk siyasal hayatından saptanan örnekler doğrultusunda medyanın, özellikle yakın dönem için yeni medyanın siyaset için vazgeçilmez bir unsur olduğu söylenebilir. Buradan yeni medyanın siyasi bir gücü olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Bu gücün yeni medyanın sağladığı imkânlardan ve medyanın işlevlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesinden kaynaklandığı söylenebilir. Yeni medyanın geniş kitlelere kısa bir zamanda ulaşması ve onları hızlı bir şekilde harekete geçirebilmesi de onun siyasi gücünün bir göstergesidir.
Türkiye siyasetinde var olan örnekler çerçevesinde, siyasi anlamda geleneksel medya ile yeni medyanın etki durumu kıyaslandığında yeni medyanın daha etkin olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kaynakça:
ARSLAN E. A., (2022), “Siyasal Hayattan Örneklerle Türkiye’de Yeni Medyanın Gücü” 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 3 Sayı: 3, S:272-281