Son günlerde adını sıkça duyduğumuz yeşil kahve, bildiğimiz kahvenin kavrulmamış, ham halidir. Yeşil kahvenin ortalama temel bileşenleri %52 karbonhidrat, %12 nem, %12 protein, %11 alkaloid, %10 yağ ve %3 kül olarak saptanmıştır. Yeşil kahve çekirdeğinde bol miktarda bulunan klorojenik asit, çekirdek kavrulduğunda yok olmaktadır. Bu bileşik bağırsakta glikoz emilimini ve karaciğerden dolaşıma glikoz salınımını engellemektedir. Yani kan şekeri seviyesini azaltır ve vücut enerji için karbonhidratlar yerine yağ hücrelerini kullanır. Eğer yağların yakılması konusunda kahveden faydalanmak, metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız yeşil kahveyi tercih edebilirsiniz.
Yeşil kahvenin kaynatılmadan, demleme usulü ile hazırlanması gerekir. Böylece sağlığa yararlı içeriği korunmuş olur. Yeşil kahvenizi kaynar suya ilave edip 5 dakika demlenmeye bırakın. Tadının normal kahveye göre daha farklı olduğu, bitki çayına benzetildiği bir gerçek. Demlerken içine belki aroma verici tarçın, karanfil, hindistan cevizi yağı gibi ilaveler yapabilirsiniz.
Sağlık yararlarını göz önüne aldığımızda yeşil kahveyi rahatlıkla tüketebilirsiniz ancak günde 2 fincanı aşmamalısınız. Kahvenin diüretik etkisi olması sebebiyle fazlası, karaciğer ve böbrekleri yorabilir.