Recep ÇINAR
Yöneticilerde olması gereken özellikler
Yayın Tarihi: 22 Eylül 2022, Perşembe
Diğer Yazıları

12. Yüzyılda Sicilya'da doğup büyümüş olan Müslüman Bilgin İbn Zafer, bulunduğu yerin kültüründen değil İslâm düşüncesinden beslenmiş ve eserlerindeki hemen bütün göndermelerde sahih kaynaklara dayanmış bir ilim adamı.                                                                                                                                                                                      Hedef noktası hükümdarlık olduğu için, bir hükümdarın/yöneticinin hangi özellikleri taşıması gerektiği üzerinde durur. Hükümdar, bir ülkede mutlak otorite sahibi yönetici anlamına kullanılır. Dolayısıyla bu özellikler tüm yöneticileri kapsar. 

“Adil Hükümdar”  adlı kitabında, bunları maddeler hâlinde sıralar. İlk elde bunlar beş maddeden oluşur: Tevekkül, metanet, sabır, rıza ve zühd. 

Temel dayanağı, iki temel kaynağımız Kur'an-ı Kerim ve Sünnettir. Konularını işlerken diğer kültürlerden, mesellerden (atasözü), fabllardan (öykü) yararlanır. Bu ise konuyu daha iyi anlatabilmek içindir.

İşte Hükümdarların/Yöneticilerin üzerinde taşıması gereken beş özellik:                                                      TEVEKKÜL: Bir hükümdar öncelikle mümin olmalıdır. Düşmanlarına karşı Allah'ın inayetlerinden (yardım) ve lütuflarından (iyi muamele) haz almalı. Adil bir şekilde yönetebilmesi için İslâm'ın kurallarına riayet etmeli. Bir yönetici mutlaka Allah'a tevekkül etmeli ama mutlaka âdil olmalı. İbn Zafer, düşüncesini şöyle ifade eder; 

"Kim ki adaletsizliğe hız verir, o gelişme gösteremez. Kim ki fesattan güç alır, o dayanamaz. Kim ki saltanatını şiddet yoluyla sürdürür, o hükümran olarak kalamaz".

METANET: Bir hükümdarın âdil olduğu bir kere kabullenildi mi, bütün zorluklara katlanmalı, sebatkâr ve cesur olmalı. İbn Zafer'e göre bunun en somut örneği Hz. Peygamberdir. Çünkü o bütün zorluklara göğüs germiş, sonuçta başarılı olmuştur. Hükümdar, başına gelen felâketlerden ötürü çaresizliğe düşmemeli. Allah'ın kendisini daha büyük felâketlerden koruduğuna inanmalı. Hem metanetli, hem de dayanıklı olmalı. Bunun için de sabır gereklidir.

SABIR: Peygamber Efendimizin deneyimlerini ve sünnetini kendisine temel alan İbn Zafer, başarılı bir hükümdarlık için en önemli özelliklerden birinin sabır olduğunu belirtir. Dayanıklılık, ölçülülük ve azimle buluşan sabrı, bütün erdemleri (ahlaken iyiye yönelme) yöneten en üstün erdem olarak kabul eder, İbn Zafer. Sabrı tanımlarken onu oluşturan üç temel unsurdan da söz eder; Merhameti doğuran hoşgörü, Sultanın refahını sağlayan ihtiyatlılık, Tedbir ve öngörü, devleti savunmak için sultanın sebat etmesi, her zorluğa karşı koyabileceği cesaret...

RIZA: İbn Zafer, hükümdara verdiği öğütlerden önemsediklerinden biri de rızadır. Düşmanlarını yenmesi, devletin iktidarını koruması için kaderin gösterdiği yolda bir insanın elinden gelen her gayreti göstermesi gerektiğini belirtir. Eğer başarısızlık söz konusu olursa buna da rıza göstermesini önerir. Kadere boyun eğmeli, çünkü bu, Allah'ın arzu ve iradesidir. Bunu şöyle ifade ede; "Rıza göstererek yönetmek, kanaat tarafından yönetilmekten çok daha iyidir. Buna zorunlu kalmadan önce kendinizi rıza göstermeye alıştırın" der.

ZÜHD: Hükümdarlık sürecinde çok ağır bir yük olan dünyevi iktidarın kibrinden vazgeçmek için yönetimden çekilme ancak zühd sahibi bir sultan olabilir. Dünyanın, güç ve zenginliğin bir hiç olduğunu özellikle vurgular. "İktidarı arzu edenin, ondan feragat etmeyi öğrenmesini de sağlayın" der, İbn Zafer.

İktidar arayışında Allah'a tevekkül etmeyle başlayan süreç, ödüllerini ancak öldükten sonra toplayabileceğini belirtir.

İbn Zafer, eserinde ayrıntılı olarak bütün olumlu ve olumsuzlukları maddeler hâlinde sıralar. Maddelerini yazar ve öğütlerde bulunurken Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle açıklar. Sık sık Peygamber’in sünnetine başvurur. Diğer kültürlerin ve uygarlıkların iyi taraflarını alır, örnekler verir. Kimi zaman hayvanlar arasında geçen diyaloglara da başvurur. Bunun örneklerinden biri de Hz. Ali Efendimiz, halife olduktan sonra karşılaştığı zorlukları bir aslan ile üç ayrı renkten olan öküz meselini örnek verir. Kendisi Hazreti Osman ile işbirliği yapsaydı halifeliği zamanındaki zorluklarla karşılaşmayacağını bir ibret örneği olarak verir.  Bugün insanlığın en çok özlemini çektiği “Adil Yönetici” ve “Adil Düzen” değil mi?  Ne diyelim? Allah nasip eder, inşallah. Tabii ki biz layık isek!                                                                                                                       

(3 Mayıs 1469 – 21 Haziran 1527)’de yaşamış tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür Niccolo Machiavelli ise; “Eğer bir millet iktidarda bulunan kişilerin şereften, onurdan, ahlaktan yoksun davranışlarını, hırsızlığını yalnızca kendi siyasi görüşünden olduğu için görmezden geliyorsa, o millet erdemini yitirmiştir. Erdemini yitiren millet bir gün vatanını yitirir” diyor!  

Dostça kalın…          

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Sarı gelini üzdüler
Recep ÇINAR
Nemelazım!      
Ahmet Acaroğlu
BELEDİYELER VE FESTİVALLER
ERCAN KERMAN
İKİ KAVUNA BİR BİRA
Nuri Böcekbakan
Rebîu'l-Evvel Ayı  Mevlid Kandili
Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ OLUŞTURMAK
Şükrü Akıllı
ADALET KASRININ YALNIZLIĞI
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
GENÇLİK İKSİRİ KEFİR
Numan Özgür METİN
KAVALA ALEXANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ)GEZİ NOTLARIM
Selçuk Duranlar
EDİRNE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ YOLCU SAYISI
Zafer Dereli
TOPLU SÖZLEŞMEDE TEAMÜLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ GÖRÜNÜYOR
Burhan Aytekin
Yaşadığımız Coğrafyada Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarı Saltuk ile başlar
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
  TOGG MU AÇ MI?
M. ENİS ŞENSEVER
   Mezuniyet Sergisi
MUSTAFA ÇETİN
Alevilik ve toplumsal birlik
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Asma  Ağacının Dallarının Sarılması Gibi…
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
EKREM KANTUR
Devlet ihtiyaç sahiplerine destek oluyor!
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
ŞAHVER HÖBEK