Artık zaman hepimiz için çok değerli. Marketten bir ürün seçerken besin değeri, fiyat, pratiklik gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmamız gerekir. İşte böyle durumlarda dondurulmuş besinler imdadımıza yetişmektedir. Besinlerin dondurularak muhafaza edilmesi en eski ve en yaygın kullanılan yöntemlerden birisidir. Dondurarak muhafaza yöntemi; doğal lezzet, görünüm ve besin değerinin en iyi şekilde korunmasını sağlar. Çünkü mikroorganizma gelişimi durur, yapısında doğal olarak bulunan enzimlerin aktivitesi ve kimyasal reaksiyonları yavaşlar. Böylece dondurularak muhafaza edilen besinler bozulmadan uzun süre saklanabilir. Kurutma, konserveleme gibi çeşitli muhafaza yöntemleri arasında besinin uğradığı kalite kayıpları dondurarak muhafaza yönteminde en az düzeyde meydana gelmektedir. Dondurulmuş gıdanın; uzun süre depolanabilmesi, tarım ürünlerinde mevsim kısıtlamasının ortadan kalkması, besin değerinin iyi şekilde korunması ve kullanım kolaylığı gibi nitelikleri bu besinlerin önemini artırmaktadır.
Dalından koparmadığımız sürece manavdan aldığımız taze meyve ve sebzelerin çoğu taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirir. Bu yüzden size ulaştığında aslında daha fazla besin değeri kaybetmiş olurlar. Ayrıca taze sebze ve meyveler özellikle olgunlaşmadan önce toplanır. Böylece nakliye sırasında çürümezler. Ancak bu durum taze meyve ve sebzelerde vitamin, mineral ve diğer besinlerin tam olarak gelişmesini engelleyebilir. Dondurulacak meyve ve sebzeler ise besin değerinin en yüksek olduğu olgunlaştıktan hemen sonraki süreç içinde toplanır. Besinlerin kalitesini koruyabilmek için olabildiğince hızlı dondurulması gerekmektedir. Tesislerde son yıllarda en gelişmiş dondurma yöntemi olarak IQF (Bireysel Hızlı Dondurma) metodu yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle ürünler çok kısa sürede -30 ile -40 °C arasındaki sıcaklıklarda tek tek dondurulur. IQF yöntemi besinin kalite özelliklerinin korunmasını sağlar. Dondurulmuş gıdalar -18 °C’de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanır. Mikroorganizmalar -10 °C’nin altındaki sıcaklıklarda gelişemezler. Bu nedenle dondurulmuş besinler hiçbir koruyucu katkı maddesi kullanılmaksızın uzun süre depolanabilmektedir.
Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması için nasıl çözündürüldüğü de önemlidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır. Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Besinleri genellikle buzdolabında çözdürüp o şekilde tüketim sağlanmalıdır. Çözündükten sonra bekletilmeden pişirilmesi de bilinçli tüketimi sağlayan önemli bir faktördür. Yani dondurulmuş besinler sağlıklıdır ancak seçerken içerisinde tuz, şeker ve koruyucu katkı maddesi eklenenlerden uzak durmakta fayda var.