Şükrü Akıllı
KANALİZASYON- GÖL- DENİZ
Yayın Tarihi: 28 Temmuz 2022, Perşembe
Diğer Yazıları

    Saros körfezinin Bölge ve Ülke turizmine olan katkısı, Devlet ve Kurumlarca önemsenmediği sürece bu bölge sorunlarla boğuşmaya devam edecektir. Zaten Erikli de bu durumu 1998 yılında gören bilinçli insanlar çözümü kendi dayanışmalarında aramışlar ve kurdukları kooperatif ile bugün yüz bin nüfusa yaklaşan bir Turizm beldesi yaratmışlardır. Devletin ve Belediyenin yapması gereken aklınıza gelen tüm hizmetleri 5000 üyesinin maddi destekleriyle gerçekleştirmişlerdir. Yorulmuşlar ve Kooperatif ile bu kentin yönetilemeyeceğini anlayınca tüm kazanımlarını da 2018 yılı Ağustos ayında Keşan Belediyesine devir etmişlerdir.

                Yazımın başlığının açılımını yaparak konuyu işlemeye devam edeyim.

               KANALİZASYON: Tatilcilerin yanı sıra yerleşik Erikli nüfusunu dikkate aldığımızda geçtiğimiz dokuz günlük Bayram tatilinde Erikli nüfusu 100 bini aşmıştır herhalde.  Geçen yıllarda olduğu gibi sezon süresince de yoğunlukla karşı karşıya kalacaktır. 24 yıl önce  Kooperatif yönetimlerince sadece orada yaşayanların katkısı ile yapılmış ve 20 bin nüfusa göre hizmete konulmuş Biyolojik Arıtma sistemi ve Kanalizasyon şebekesi mevcuttur.

                 GÖL: Egenin enfes maviliği ile buluştuğu noktada yer alan, tarihsel işlevinin yanı sıra orman ile iç içe olan ancak yıllardır kirlilik ve ihmal ile can çekişir hale gelen Erikli Tuzla Gölünden bahis ediyorum. Göl ile ilgili yeni yazımı da  yakında paylaşacağım.

                 DENİZ:  Saros körfezinin  akvaryum diyebileceğimiz dünyanın ender denizinden söz ediyorum.

                 Bu açıklamalardan sonra yazı başlığımın tam açılımını ifade edebilirim. Eriklide evsel ve çevresel atıkların toplandığı Kanalizasyon şebekesi atıkları Önce göle sonra da denize boca olmaktadır.

                   Biyolojik arıtmanın kooperatif yönetimleri  sürecinde bürokratik işlemlere rağmen  zor da olsa başarılarak, Çevre yasası ve Su kirliliği Kontrol yönetmeliklerine uyularak  Evsel atıkların yani kanalizasyon atıklarının deşarj izinleri Çevre il müdürlüğünden alınmış idi.  Bunun için de özel emek vemiştim. Çevreye ve insan sağlığına önem vermek budur. Uzmanlaşmış çevre mühendislik firmalarının ayrıntılı çalışmaları, denetim ve kontrolleri ile bu iş sağlıklı bir şekilde yürütülmüştü.  Hatta Arıtmadan çıkan Atık su ile arıtma çevresindeki Ağaçlar ve yeşil alanlar sulanabiliyordu.

                  Alt yapı ve Belediyecilik hizmetlerinin devir edilmesinden sonra ne oldu diye soracak olursanız? Ne yazık ki beklenen olmadı!  Kooperatif yönetimlerinin çevreye ve insan sağlığına gösterdiği hassasiyeti Yerel Yönetim yani Mücavir saha sorumlusu Keşan Belediyesi gösteremedi. Yasa ve kurallara uyulmadı. Uyulmamakta da ısrar ediliyor. Ülkemizde ne yazık ki son yıllarda yasaları çiğnemeyi kendilerine hak gören bir organize cehalet güruhu oluştu. Çünkü Erikli’deki Biyolojik  arıtma tesisinin deşarj izini halen  yoktur. Beş yıldır alınmamıştır. Bu iktidar Belediyesi şemsiyesi altında  korunma mıdır?, İhmal midir? Yıllardır 7000’i aşkın konutun evsel  ve Kanalizasyon atıkları arıtmadan geçerek önce göle sonra denize ulaşıyor. Yazıktır, yazık…

                    Hiçbir bilimsel ve teknik çalışma olmadan Kara düzenle 24 saat çalışan makinaların ve Biyolojik arıtma sisteminin tükettiği elektrik bedellerinin Enerji Bakanlığının teşvik  uygulamalarından yararlanılarak %50 si iade alınabilirdi. Kooperatif yönetimlerinin yararlandığı bu olanaklardan, Deşarj izini almayan Keşan Belediyesi  yararlanamamış ve dolayısıyla kamu hakları heba olmuştur.

                   Saldım göle ve denize,  mevlam kayıra! Sözü misali, Gelinen noktada Gölün tabanı ve Kanalın denize ulaştığı önemli bir saha balçık çamuru ile kaplıdır.  Göl kıyısındaki çirkin manzaraların yanı sıra gözlenen olumsuzluklar bir tehlikenin işaretidir. Göl çevresi sinek ve haşerenin üretim merkezidir. Buralarda Su ürünleri avlanması ve denize girilmesi sağlıklı değildir. Tatil amaçlı Erikliye gelen insanlarımız kanal ağzında denize girmelerinden dolayı enfeksiyon şikayeti ile hastanelere koşmakta ve günlerce sağlıklarına kavuşmak için mücadele vermektedirler.

                   Kaldı ki Arıtmadan, deşarj izni olmadan göle ve denize verilen atık sular yeraltı sularının kalitesini bozacak şekilde yüzeysel sulardan süzülme yoluyla kuyulardan Şebekeye verilen suyu  insanlar evlerinde kullanmaktadırlar. Bu ne gaflettir? Bu ne vurdum duymazlıktır? Tüm bunlar nasıl Çevre ve Belediyecilik anlayışıdır? Lafla peynir gemisi yürütmesini  beceriyorsunuz da, neden bu konularda hassas değilsiniz?  İnanın bunları derin kaygı ve üzüntü ile karşılıyorum.

                   Deşarj izninin neden alınmadığını veya alınamadığını sorduğumda hiçbir görevliden ve sorumludan cevap alamadım? Çevre Müdürlüğü denetim yapıyormuş! Beş yıldır nasıl bitmeyen denetimdir bu?  Yasalara saygım ve Halk sağlığına verdiğim önem dolayısıyla buradan yetkili ve sorumlulara bir kez daha sormadan vicdanım rahat olmayacak!

                 -Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike oluşturduğu apaçık ortada iken sorumlu kurum tarafından deşarj izini bu güne kadar neden alınmamıştır? Belediyeler Çevre Kanunu ve Yönetmelik hükümlerine uymak zorunda değil midir? Bu ihmal, görevi kötüye kullanma ve suç değil midir?

                 -Kooperatif yönetimlerini sürekli denetleyen, cezai müeyyide uygulamakla tehdit eden, baskı kuran Çevre yetkilileri bu kontrol ve Denetimlerini, karşılarında Belediye olunca ,neden yapmamışlardır? Resmi yazışma ile neden dikkat çekilmemiştir.  Bu durum nasıl izah edilecektir?

                 -Arıtılmış evsel atık suların tam arıtma ilkelerine, Ayrıntılı mühendislik çalışmalarına uygun olarak,  Çevre yasalarına , yönetmelik ve tebliğlere göre sağlanması gereken deşarj standartlarına neden uyulmamaktadır?

                -Halk sağlığı, Çevre ve deniz neden bu denli hafife alınmıştır?

               - Deniz sularının genel kalite kriterlerine göre sağlık birimlerince uyum esasları yapılmış mıdır? Yapılmış ise uygunsuzluklar ilgili kurumlara bildirilmiş midir? Kamu yararına bu soruları çoğaltmak mümkün. Bu önemli konuyu bir kez daha İdari ve Adli makamların dikkatine sunmak istiyorum.

                Tüm bunlar araştırılmalı, yasalar gereği soruşturulmalı ve gerekenler zaman geçirilmeden mutlak yapılmalıdır. Yoksa çevre için, İnsan için, Halk sağlığı için söylenenler hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

 

DİĞER YAZARLAR
Nuri Böcekbakan
SONSUZ HAYAT AHİRET
Seyide ESEN
Arka sokaklar
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR OLAN BESİN: KAHVE
Selçuk Duranlar
SERBEST BÖLGELER-2
Recep ÇINAR
İslam Birliği harekete geçirilmeden İslam âlemine huzur gelmez!                        
Ahmet Acaroğlu
“ ADAM  KAZANDI “
Şükrü Akıllı
UCUBE SİSTEM ve  SEÇİM GARABETLERİ
Zafer Dereli
MESLEKTEN MEN İLE İLGİLİ CEZADA, UCU AÇIK VE SINIRLARI GENİŞ İFADELER KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI
ERCAN KERMAN
   HEP SAĞA GİDEREK, SOLDAKİ EVİ BULMAK
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
‘Rüzgarsız Havada Dönen Fırıldağın Mutlaka Bir Üfleyeni Vardır’
Numan Özgür METİN
ATATÜRK EVİ KIRKLARELİ
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Kaya Sınıfı 2 bölüm
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler