Toksoplazmosis, bir parazitin sebep olduğu enfeksiyon hastalığıdır. Gebelikte geçirilen toksoplazma enfeksiyonu doğumsal anomaliler, düşükler gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Diğer etkileri ise beyin hasarı, beyinde su toplanması (hidrosefali), görme ve işitme bozuklukları, gelişme geriliği, zeka geriliği ve epilepsi gibi sinir sistemi bozukluklarıdır. Bu hastalığa yakalanmamak için alınması gereken önlemler arasında; çiğ ete dokunulur ise elleri iyice yıkamak; etleri 66 °C ve ortasında hiç pembelik kalmayacak şekilde pişirmek, kurutulmuş/tütsülenmiş/çiğ et içeren hiçbir besini tüketmemek, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamak, temizliğinden emin olunmayan su, pastörize edilmemiş süt, pişmemiş midye ve istiridye tüketiminden kaçınmak önemlidir.
Kedilerden bulaştığı inancı yaygın olan bu hastalığın gerçekçi olmak gerekirse insanlara bulaşan toksoplazma enfeksiyonlarında kediler en az suçlanması gereken faktördür. Kedilerin dışkı kutusu günlük olarak temizlenir ve bu işlem gebe olmayan kişiler tarafından yapılırsa sorun kalmayacaktır. Et hazırladıktan ve bahçe işlerinden sonra temel hijyen kurallarına (ellerin yıkanması vs.) dikkate uyulmalıdır. Çiğ yenecek sebze ve meyveleri çok iyi yıkanması gerekir.
Enfeksiyon riski gebeliğin son trimesterında daha yüksektir ve %70’le kadar ulaşabilirken bu oran ilk trimester enfeksiyonlarında %15’ler civarındadır. Ancak ilk trimesterda bebeğe enfeksiyon geçme olasılığı düşük olmasına rağmen bebekte yaratacağı zarar daha fazladır. Bir başka deyişle son 3 ayda bebeğe enfeksiyon geçmesi daha kolay ancak zarar yaratma olasılığı son derece düşükken, ilk 3 ayda çok zor geçen enfeksiyon daha ciddi sorunlara neden olmaktadır.