Gebelik döneminde anne, hem kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak ve depolarını korumak hem de anne karnından başlayarak bebeğinin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak zorundadır. Annenin ihtiyacı olan enerjiyi, besleyici değeri yüksek besinlerle sağlaması gerekir. Gebelerde düşük enerji alımının fetüse zarar vereceği bilinmektedir. Gebelik boyunca herhangi bir dönemde annenin günlük 1500 kaloriden az enerji almaması önerilmektedir. Anne obez olsa dahi bu kalorinin altına inilmemelidir. Özellikle 4. aydan sonra gebe kadının zayıflaması sakıncalıdır. Bunun yerine diyetisyen kontrolünde uygun vücut ağırlığı kazanımı ile bebeğin sağlıklı büyümesi sağlanmalıdır.
Gebeliğe normal kiloda başladıysanız bu döneminde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir. Ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17-22 kg ağırlık kazanımı normal olarak kabul edilmektedir. Belirtilen aralıklardan fazla kilo alımı genellikle bir takım sağlık sorunlarına sebebiyet verdiği için hiç istemediğimiz bir durumdur. Çünkü hem anneyi hem bebeği etkileyecektir.
Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız, ilk 3 ay aldığınız kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yoktur. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Ancak kilo vermeye neden olabilecek davranışlarda bulunmak veya ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmak gebelik dönemi için doğru bir davranış değildir. Bu yüzden yeterli ve dengeli bir diyet programı ile beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktiviteyi uygun düzeyde artırarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunup hem de uygun ağırlık kazanımını hedefleyip sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz.