Avrupa konseyi birliğe üye olan veya olması plânlanan ülkelere uzun yıllardır fon aktarmaktadır. Fon aktarma başta çevre ve doğanın korunması, enerji, gıda güvenliği, kültür, sanat gibi fonları çeşitlendirmek mümkündür. AB müzakerelerine konu olan Türkiye’nin Roman yurttaşların kültürel farklılık, sosyoekonomik yoksunluğundan dolayı dezavantajlı gruplar statüsüne alınmıştır. Bu amaçla fonlar kullanılarak eğitim, sağlık, barınma, sağlık, ayrımcılık gibi uygulamalara yönelik çalışmaları sürekli desteklemektedir. Bu çalışmalardan biri de ROMACT projesidir. Amaç; “yerel politika oluşturma, yerel eylemlerin uygulanmasına daha fazla katılım yoluyla Roman nüfusunun yerel topluluklar ile entegrasyonununiyileştirmenin sağlanması, yerel düzeyde iyi yönetişim uygulamalarının yaygınlaştırılması ve Roman vatandaşların güçlendirilmesinin desteklenmesidir.
“ROMACHT” projesi batı Balkanlar; Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Bosna Hersek’te bir hayli zaman yürütülmekteydi, genişletilerek Türkiye’de dahil edilmiştir. Yaygınlaştırılan proje Roman yurttaşlarımıza yönelik yapılacak çalışmalara teşvik niteliğinde olduğu, aynı zamanda farkındalık yaratma amaçlıdır.
Projeye Türkiye’den Konak Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Canik Belediyesi, Edirne Belediyesi, Ereğli Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Uzunköprü Belediyesi yer alıyor. ROMACTED Faz II Projesi 2021- 2024 (48 ay) yılları arasında uygulanacak ve bu süre içinde Türkiye’ye 725.000 Euro kaynak ayrılmıştır.
Son bilgilere göre; Türkiye’den Konak Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Canik Belediyesi, Edirne Belediyesi, Ereğli Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Uzunköprü Belediyesi yer alıyor. Bu belediyeler Roman yurttaşlarımızın bir anlamda yaşamına dokunmak için çalışmalar yapmak için bu projeye dahil olmuşlardır. Türkiye’de Ankara’da yapılan ROMACT projesine davet üzerine katılmıştım. Protokol imza töreninde “nasıl olacak bu iş!” demiştim. Bir yanda hükümetin Roman Stratejik Eylem Planı, diğer yandan bu. Avrupa Konseyi, merkezi hükümetten umudunu yitirdiğini bu nedenle yerel yönetimleri sürece dahil etmeye çalıştığını söylemek mümkündür. Tüm bu çalışmaların sonunda verilen ödülün adı bana her zaman itici gelmiştir. “en Roman dostu belediye ödülü” Niyet iyi olsa da en Roman dostu belediye ifadesi yerini bulmamıştır. Tamamen itici bir söylem. Yerel yönetimler kendilerine ait bütçelerde rasyonel davranmak zorunda olmanın yanı sıra , kökleşmiş Roman sosyal sorunlarına eğilmeleri pek kolay görünmemektedir.
ÖNCELİĞİMİZ “BİZİM İNSANIMIZ “DEMEK GEREKİR
Yerel yönetimlerin İmkânları sınırlı. Romanlar için “EN” olmak güzel de dostluğu kalıcı tutmak bir hayli zor. Romanlar adına acaba ne kaparsak kâr mı desek? Madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerekirse; Romanlara “en” olmak için mutlaka Avrupa Birliği projesi altında çalışmalar yapmak şart değildir. Önce “bizim insanımız” yaklaşımı altında bulunmak gerekir. Ödül Avrupa Birliğinden değil, Roman yurttaşlarımızdan gelmelidir. Hele ki seçimde varlığını hissettirirse asıl ödül burada.
Genel anlamda bakıldığında yerel yönetimlerin imkânları doğrultusunda Roman yurttaşlarımıza yönelik kalıcı politika üretenlerin olduğunu da yok saymamak gerekir. Havsa, Süloğlu, Lalapaşa belediyeleri de Roman yurttaşlarımıza yönelik imkânlar dahilinde çalışmalar yapmaktadırlar. Benim anladığım kadarıyla bu belediyelerin gözü ödülde değil, Romanların gözünde olma düşüncesi ile hareket etmektedirler.
EN ROMAN DOSTU ÖDÜLÜ ALAN BELEDİYELER.
Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yıl: 2013
İstanbul Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yıl: 2018
Canik Belediye Başkanı Osman Genç yıl: 2018
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yıl: 2019
Edirne Belediye başkanı Recep Gürkan yıl: 2022
Keşan Belediye başkanı Mustafa Helvacıoğlu yıl: 2022
Avrupa birliği bu konuda yeni kampanya başlattı. Belediye başkanlarına ödüller, Roman yurttaşlarımıza yerel politika hayırlı olsun. 725 bin Euro faydalı işlere ayrılsın.