Baharın gelmesiyle birlikte tıpkı doğanın üzerindeki kış örtüsünü atması gibi biz de kalın giysilerden kurtulup botları, bereleri kaldırdık. Ancak daha ince giysileri giymeye başladıkça geçen senenin yazlık elbise ve pantolonlarıbedenimizi sıkmaya başlamış olabilir. Bozulan moraller, pazartesiden itibaren başlanacak yaza hazırlık diyetleri ile düzeltilir. Tıpkı bir maratona hazırlanır gibi hedefler konulur ve yaza hazırlık maratonu başlar.Fakat detoks suları, içeriği bilinmeyen bitkisel kürler, tek besin diyetleri gibi kısa sürede çok şey vadeden ve devamı gelmeyecek olan alışkanlıklar edinmeye çalışmayın.Çünkü yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı ‘sağlıklı hayat tarzı’nın bir parçası olmalıdır. Bu hayat tarzının içinde beslenme yanında egzersiz, düzenli uyku, sağlıklı bir zihin ve aile-ev-iş üçgeninde dengeli bir enerji dengesinin kurulması yatar. Bu hayat tarzına sahip olan kişiler yaz da gelse kış da geçse, bu maratona katılmayacaklardır. İşte sizi yaz maratonundan muaf tutacak, hayat boyu uygulayabileceğiniz, sürdürülebilirlik sağlayacak öneriler;
1. Yemeklerinizin keyfini çıkarın ama miktarı azaltın. Öğün saatinizde aile veya arkadaşlarınızla birlikte olmak ve lezzetli yemekler yemek keyiflidir. Fakatçok hızlı yemek, televizyon, bilgisayar karşısında atıştırmak veya duygusal durumunuzun inişli-çıkışlı zamanlarında yeme ihtiyacı hissetmek çok fazla kalori almanıza neden olabilir. Yemek sırasında ya da yemek sonrasındaki açlık-tokluk durumunuzu kontrol edin. Midenizi gereksiz yere çok fazla besinle doldurmayın.
2. Çok büyük porsiyonlardan kaçının. Evde küçük tabak veya kase kullanın. Dışarıda yemek yediğinizde küçük porsiyonları tercih edin. Tabağınızı bitiremediyseniz sokaktaki hayvan dostlarımızla paylaşabilir veya paket yaptırıp eve getirebilirsiniz. Tatlı yerine meyve ilk tercihiniz olmalıdır. Tatlı yemek isterseniz, tek porsiyonu yemekte bulunan diğer kişilerle paylaşabilirsiniz.
3. Daha sık yemeniz gereken besinleri atlamayın. Sebze, meyve, tam tahıllar ve süt ürünlerini daha çok tüketin. Bu besinler sağlıklı kalabilmeniz için vücudunuzun ihtiyacı olan potasyum, kalsiyum, D vitamini ve posa gibi besin ögelerini içerir. Öğünlerinizde veya atıştırmalık olarak her gün bu besinlerden tüketmeye çalışın.
4. Süt ürünlerini unutmayın. Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık gibi besinlerden bir veya birkaçını her gün tüketin. Kalp hastalığı, kolesterol gibi sağlık sorununuz veya laktoz intoleransı gibi duyarlılığınız varsa diyetisyeninizdenfarklı kişisel öneriler alın. Bu besinler kalsiyum içerikleri yanında sindirim sisteminizi de koruyarak bağışıklığınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.
5. Alışveriş yaparken seçimlerinizi tam tahıllı ürünlerden yana kullanın.Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, beyaz pirinç yerine bulgur tercih edin. Bu besinler hem kan şekeri kontrolünüzü sağlayarak çabuk acıkmanızı engelleyecek hem de ihtiyacınız olan posa, B vitaminleri gibi besin ögelerini sağlayacaktır.
6. Daha çok su için. Her saat başı 1 bardak su içerseniz zamanla alışkanlığınız haline gelir ve su tüketiminizi artırabilirsiniz.
7. Şok diyetlerle sağlığınızı tehlikeye atmayın. Bunlar sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı oluşturmaz. En etkili zayıflama diyeti kişinin yaşam tarzına, psikoloji ve hatta duygu durumuna yönelik olmalıdır. Şok diyetler belirli bir zaman aralığında uygulanıp bırakılır. Çabuk kilo vermeyi sağlayan ve sihirli değnek dokunuşu sağlayan‘mucize’ besin yoktur.