Beni yakından tanıyanlar teknolojik gelişmelere merakımı bilir. Araştırmayı, sorgulamayı seven biriyimdir. Bu yüzden Gazeteden arta kalan zamanımda matbaadaki teknolojik gelişmeleri de araştırma görevimde fahri gönüllüyüm.
Her meslek dalında olduğu gibi matbaacılık da çok büyük gelişmeler oluyor. Gerçi son iki yıldır matbaa sektörü de darboğaza girdi. Devletin aldığı kararla 2020 yılının Şubat ayından itibaren 5000 TL. ve üzerindeki faturalar E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmeye başlandı. Ardından da bu yıl Mart ayının başından itibaren 2000 TL. ve üzerinde kesilen faturalar E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmeye başladı. Yani böylelikle önceki yıllarda işletmesi için 20 cilt, 50 cilt hatta 100 cilt makbuz bastıran işyeri sahipleri 2000 TL. altında kesecekleri faturalar için 2 ya da 5 cilt bastırmakla yetinmeye başladılar.
Baskı adedi azalınca bu kez de renkli grafikli, özel baskılı işler gündeme gelmeye başladı. Nasılsa 10 cilt basılıyor renkli basılsın, hatta varak yaldızlı logolu olsun denince bu kez devreye pratik, hızlı sonuç alabildiğimiz küçük makinalar girmeye başladı. Küçük dediysem kendisi küçük, yaptığı iş ve bununla beraber satın alma maliyetleri oldukça yüksek. Öyle ki; bilenler bilir, matbaa makinası dediğin şöyle bir araba kadar, kağıt oradan girer, burada basılır, şuradan ters döner, kocaman kollar alır bir hazneye bırakır, geri döner. Bu yeni nesil teknolojik makinalarda her şey neredeyse masa üzerinde gözünüzün önünde olup bitiyor. Küçücük makine renkli baskıyı yapıyor, her sayfaya numaralarını basıyor, ciltten koparmaya yarayan perforajı da yapıyor, matbaa ustasına kağıtları harmanlayıp ciltlemek kalıyor.
Bana düşen en büyük görevse bütün bu teknolojileri internetten araştırıp, videolarını gece yarılarına kadar seyredip bizim işyerimize uyarlayıp, ilham almak. Mesela aynı anda fotoğraf da basabilen renkli dijital makinalar var matbaamızda. Yıllardır araştırıp sonunda işimize en yarayanını, Edirne’nin de iş potansiyeline en uygun olanını almaya çalışıyoruz ki böylelikle müşterilerinde avantajına oluyor. Mesela bundan 6-7 yıl önce davetiyeler 400 yada maksimum 500 adet basılır, köylerde kahvelere lokum ve havlu eşliğinde birer adet asılırdı. Keza iş yerlerinde fabrikalarda da öyle idi. Şimdi ise baskı maliyetlerinin düşmesi, işin makinalar sayesinde kolaylaşmasıyla bin adetler seviyesinde baskılar yapılıyor. Ha şimdi de sosyal medya var, Whatsapp var oradan bir ekran görüntüsü işi halleder diyebilirsiniz ama o da işin başka bir boyutu. Bu konuda da çok dertliyim. İlerleyen günlerde yazmayı düşünüyorum.
Bu haftalık da bu kadar olsun, kalın sağlıcakla…