Ramazanda yapılan beslenme hataları bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir. Çünkü devam eden pandemi ve mevsim geçişi nedeniyle hastalık riskiartmaktadır. Dikkat edebileceğiniz basit adımlarla ramazanda bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için 7 öneri:
1- Farklı besin gruplarına yer verin.Ramazanda özellikle yüksek lifli besinler (kabuklu tüketilen meyveler, kuru kayısı, kuru erik ve hurma, taneli tahıl ürünleri, taze fasulye, bezelye, ıspanak gibi), Omega-3 ve folik asitten zengin besinler (tam buğday ürünleri, kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, domates, balık, brokoli, keten tohumu, semizotu, mercimek, ceviz, badem gibi) ve C vitamininden zengin besinler (maydanoz, biber, brüksel lahanası, brokoli, çilek, portakal, limon, kivi gibi) tüketin.
2- Öğün düzenine dikkat edin. İftarla sahur arasında mümkünse bir öğün daha yani iftardan 2-2.5 saat sonra ara öğün yaparak toplam 3 öğün yapılmalı ve sahura mutlaka kalkılmalıdır.
3- Antioksidan almak için ara öğünde meyve yiyin.Meyvelerde bolca bulunan antioksidan moleküller, hücre hasarını önlemeye yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca meyvelerde bulunan yüksek lif oranı sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırarak bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler için uygun ortam oluşturur. Bağırsaktaki yararlı bakterilerimizin sayısı ne kadar fazla ise bağışıklığımız o kadar güçlü olur.
4- Ramazan içeceğiniz kefir olsun. Kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde bağışıklık güçlendiren belirgin bir etkisi vardır. Bağırsak florasını düzenleyen kefir, ramazan ayında sık yaşanan kabızlık probleminin giderilmesine de yardımcı olur. Ayrıca glisemik indeksinin düşük olması ve yüksek protein içeriği ile midede uzun süre kalarak tokluk hissini arttırmaktadır.
5- Yemek yeme temponuzu yavaşlatın.Uzun süre aç kalma fikri kişide çoğu zaman iştahı ve doyma eşiğini artırmaktadır. Bunun sonucunda oruç tutan kişi normalden çok daha fazla miktarlarda ve daha hızlı yiyebilir. Oysa öğünler yavaş tüketilmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için besinler iyi çiğnenmeli, yemekler ufak lokmalar biçiminde yavaş yavaş ve konuşmadan yenmelidir.
6- Tokluk süresini uzatın.Ramazanda özellikle proteinden zengin gıdalara yer vermeliyiz. Bunların başında yumurta, beyaz peynir, et grubu ve baklagiller gelmektedir. Bu gıdalar uzun sürede sindirildiği için tokluk hissi sağlar. Kavrulmamış fındık, badem ve ceviz, yağlı tohum oldukları için tok tutarlar ve besin değerleri de çok yüksektir.
7- Kızartmadan uzak durun. İftarda hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma, sakatatlar (beyin, karaciğer vb.) gibi işlenmiş ve fazla miktarlarda doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Kızartma gibi sağlık açısından zararlı olan pişirme yöntemleri kullanılmamalı; yemeklerin haşlama, kendi buharında, fırında, belki ızgara şeklinde pişirilmesine özen gösterilmelidir.