Tabi mezunlarımız ile gurur duyuyoruz. Mezunlarımız arasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Evren Karayel GÖKKAYA da var. Denizli Pamukkale Üniversitesi Resim –İş Öğretmenliği AD da Doç. Dr. Görkem ALPARSLAN var. Kastamonu Üniversitesi Resim –İş Öğretmenliği AD da Dr. Öğretim üyesi Alkan BAYRAKTAR da var.
Yüksek Lisans ve Doktora yapan Gülderen GÖRENEK, Nurhayat GÜNEŞ, Ali GÜMÜLCİNE gibi birçok öğrencimiz var. Halen Y. Lisansına Devam edenler var Banu DİZDAR gibi. Şu an Bölümümüzde bizden mezun Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin GÜRBÜZ, Doç. Dr. Mehtap KODAMAN ve Doç. Dr. Figen GİRGİN var ( Y. Lisansını burada yaptı. )MEB de kadrolu ve sözleşmeli çok öğrencimiz var. Selver MIHÇI, Erhan EKLER , Cansu ALPARSLAN, Gülseren AKTOP,Aylin HANAY, Seda KAYMAK, Aylin ERSOY, Ayşegül ERSÖZ gibi. Hatta yaş sınırını geçtiği için Kolejde görev alan sayın Emel SEZER hanım da var. Edirne de olup da bölümle teması olmayanlarda var. Hepsini saymak kolay değil. Bir çoğundan da haber alamıyoruz. Mazur görün. MEB de Edirne Lisesinde İdareci konumunda olup emekliliği gelmiş değerli öğretmenimiz Dilek ALTAY hanım var. Işık Üniversitesinde bir dönem görev yapan Eda ÇIĞIRLI var. Çok yetenekli öğrenciler de geçti aramızdan. Bandırma da çalışmalarını sürdüren Sait Samet UYSAL var. Uzunköprü Halk Eğitimin usta eğitimcisi olarak çalışan Göknur YAVUZCAN var. Edirne Halk Eğitimde bir dönem görev yapan Hanife KİRİŞ, Gül KIYUNAT ( evlilik soyadı). İnanın hepsine yer vermem mümkün değil. Aklıma gelmeyen çok isim var. Bunun için özür diliyorum. Ancak mesleklerini en iyi şekilde yürüttüklerine eminim. Hepsine kolaylıklar diliyorum.
Bu sergide mezun olan pek çok öğrencimize ulaşılamamıştır. Sergide yer alan eski yeni mezunlarımız.
Alkan BAYRAKTAR, ASLI TAYFUN, Aylin GÜRBÜZ, Aylin HANAY, Banu DİZDAR, Buse FULÜRYA, Barie ELLEZ, Dilek ALTAY, Dilek ÇOBAN, Edibe Nur ASLAN, Emel SEZER, Evren Karayel GÖKKAYA, Fatmanur SAVRUK, Ferhat KABAKAŞ, Hanife KİRİŞ, Göknur YAVUZCAN, Hasan BIÇKICI, Khataı ABDULLAYEV, Mehtap KODAMAN, Mert BAŞKAYA, Öner Kamil GÖKKAYA , Sümeyye DURSUN, Tansel Moumin OGLOU, Tayfun YILMAZ, Tuğba BAYRAKDAR, Ümmühan TUTAK. Hepsinin ellerine sağlık. Mesleki yaşamlarında bir kez daha başarılar diliyorum.
Tabi birde sergilenen çalışmalarla ilgili hem genel ve hem de çok kısa olarak eleştirilerimizi de yapacak olursak, çoğu yeterli düzeyde öğrencilik dönemi işleri ile karşımıza çıktığını kabul ediyoruz. İlk mezunlarımızın sonraki yıllarına değin çalışmaları da var. Çoğunluğu figüratif ve Portre ağırlıklı bir sergi olmuş. Doğrusu Khataı ABDULLAYEV in baş – portre resimleri ilgi uyandırıyor. Gerçekten yetkin portreleri göz dolduruyor. Kutluyorum. Kızgınlık öfke gülümseme vb yüz hatlarını ve mimiklerini verebilmek önemlidir. Sadece anatomi ve insan başı kanonlarını , başın konstrüksiyonunu bilmek yetmez. Poz dediğimiz kişiye özgü karakteristik duruşu ve ifadeyi de vurgulamak önemlidir. Porte bir sanat çalışması olarak apayrı uzmanlık ister. Nasıl ki Natürmort, peyzaj gibi alanlar varsa portre de öyledir. Portrelerin başında kuş gibi canlılarla kompoze edilmesi bir tür hiciv yada ironik bakış olarak değerlendirmelidir. Görerek etkilenme ayrı bir şey bilerek kurgulamak ayrı şeylerdir. Nur ULUBİL isimli amatör ama çok iyi bir ressamdan bir resim satın aldım. Yaşlı kadın mutfak gibi bir yerde, gözlükleri , başında baş örtüsü ve içinde balık. Bu resmi bu nedenle aldım. Yaşama dair tanıklık edilen her konuyu biraz mizahi açıdan ele almak sanatçının metaforu olarak görmek lazım. H. DAUMİER ( 1808-1879) Fransız ressam.
Figüratif kurgularında insana bakışı bir İroni içerir. Mükemmel bir anlatım sanatıdır. Khataı, gerçekci ve ışığı çok güzel kullanmış. Hiper bir çalışma değil, ancak gözleme dayalı portreler. Kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. (Resim -2) Farklı üsluplarda fakat önü açık portler gördüm. Aslı TAYFUN un portresi bir hikayenin parçası. Ancak modelleme açısından bakıldığında Rus Klasiklerini anımsatıyor. Epey önce Pera müzesinde Rus Klasikleri sergisi vardı. Gezme fırsatım olmuştu. İnternet den girip bakabilirsiniz. Burada anlatmam uzun yer kaplayacak. Zaten portresi Slav kökenli bir genci anımsatıyor. Bunu belki düşünmemiş olabilir. Deseni güçlü bir çalışma olmuş. Biraz da Egon SCHİELE esprisi var. O melankoliyi alabiliyoruz. Zaten çizgi ağırlıkla ön plana alınmış. Farklı bir yol izleyeceği belli oluyor. Sadece bir portre değil. Yorumda katabilmiş. Kutluyorum. ( Resim – 3) Tansel Moumin OGLOU nun genç kız portresi.
Güçlü bir ışık ile Vertikal -düşey hatlarla paralel düşen gölgeler içinde bir portre. Bir eli başına doğru resmedilmiş. İfade güçlü olunca, birde fırçası da güçlüyse bu sonuç ortaya çıkıyor. Ara tonlar ve değerler temiz kullanılmış. Gerçekten karakteristik bir poz yakalamış. Üsluplaşma yönünde açık olması başarısını getirecektir. ( Resim – 4) Sümeyye DURSUN un Japon kızı yorumu. Kırmızı Şemsiye tuvalin üst kesiminde direk göze hitap ediyor.