Son yıllarda birçok kişiden sindirimle ilgili şikayetler duymaktayız. Sindirim sistemleri problemlerinin başında ise gaz ve şişkinlik ilk sırada yer almaktadır. Midedeki asitin sindirim yolu boyunca ilerleyip ağza gelmesi, sürekli geğirme istediği, şişkinlik ve bulantı gaz ile ilişkilendirilen semptomlar arasında yer alır. Bir noktaya kadar gaz, vücudun sindirim sisteminin doğal bir sürecidir. Ancak şiddeti ve sıklığı arttığında önlemler alınmaya başlanmalı, alanında uzman kişilere danışılması gerekir. Gaz ve şişkinliğin birçok sebebi olabilir. En önemli nedenlerinden birisi de beslenme alışkanlıklarımız ve tükettiğimiz gıdalardır. İşte gaz ve şişkinlikten kurtulmak için 10 öneri:
1- Süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, brokoli, lahana, kereviz, karnabahar, bezelye, pırasa, tam tahıllar, çiğ soğan ve sarımsak gaz ile ilişkilendirilen besinler arasında ilk sırada yer alırlar. Eğer gaz probleminiz varsa bu besinler daha küçük porsiyonlarda tüketilmeli ve birlikte tüketmekten kaçınılmalıdır.
2- Besinler yavaş ve iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Yemeklerinizi hızlı yemek, hava yutmanıza; hava yutmak ise gaz problemine sebep olabilir.
3- Diş sorunları, gıdaların iyi çiğnenmeden yutulmasına neden olur. Düzenli diş kontrolü ve ağız sağlığı bu noktada ayrı önem taşır.
4- Çok fazla miktarda tüketilen sebze ve meyvenin de gaz oluşumunu arttırdığı unutulmamalıdır. Bir oturuşta fazla yemek yerine az ve sık öğünler tercih edilmelidir.
5- Gazoz, soda, kola gibi gazlı içeceklerin tüketimine ara verilmelidir.
6- Baharatlardan kimyon gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici olarak etki gösterir. Bu yüzden yemeklere ilave edilmelidir.
7- Pişirme işlemi, besinlerin kimliğini etkilemekte ve gaz yapıcı özelliklerini azaltmaktadır. Çiğ tüketmek yerine pişmiş tüketilmelidir.
8- İçinize sürekli hava solumayın. Sigara içmek, sakız çiğnemek, içeceklerde pipet tercih etmek midenizi hava ile dolduruyor olabilir.
9- Yemek sonrası hemen uzanmayın. Kişinin oturuş ve duruş şekli gazın bağırsaklara iletilmesinde önemli rol oynamaktadır. Dik oturun, ayakta durun ya da yürüyüş yapın.
10- Gaz probleminin altında ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Bunların en yaygınları; laktoz intoleransı, hassas bağırsak sendromu, reflü, peptik ülserler ve kolon kanseridir. Alınan basit önlemlere rağmen semptomlarınız geçmiyorsa boş vermek yerine en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin.