Sosyal zekâ; kendini ve başkalarını tanıma kapasitesi, nesne veya sesleri bilme kapasitesi gibi insani koşulların vazgeçilmez parçasıdır. Sosyal bilimci Ross Honeywill'e göre sosyal zekâ, kendinin ve toplumsal farkındalığın, gelişen sosyal inançların, tutumların ve karmaşık sosyal değişimi yönetme kapasitesin toplu bir ölçüsüdür Psikolog Nicholas Humphrey, insan olarak kim olduğumuzu tanımlayanın, niceliksel zekadan ziyade sosyal zeka olduğunu öne sürmüştür.Edward Thorndike 1920'de sosyal zeka kavramını “insan ilişkilerinde akıllıca davranmak için yetişkin erkekleri ve kadınları, genç erkekleri ve kızları anlama ve yönetme yeteneği” şeklinde tanımlamıştır (Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyal_zek%C3%A2).
Sosyal zeka çok önemli bir kavramdır ve çoğu insan hala toplumda anlamını bilemeyebilmektedir. Sosyal zekası kuvvetli olan insanların iletişimleri kuvvetli, ikna kabiliyetleri kuvvetli, karşısındaki insanları sözsüz iletişimle bile çok iyi anlayan, pozitif enerjileri olan ve bulundukları ortamda insanları kolayca etkileri altına alan insanlardır.
Çocukluk döneminde yaşanan deneyimler, zeka becerilerinin temellerinin atılmasında pay sahibidir. Buna bağlı olarak; sosyal zeka becerilerinin istenilen düzeyde gelişmemiş olmasının sebepleri arasında aşağıdaki seçenekler yer alabilir (Kaynak: https://www.mentalup.net/blog/sosyal-zeka-nedir-nasil-gelistirilir):
· Çocukluk döneminde örnek alınacak (rol model) birinin olmaması.
· Aile bireylerinin bir ya da birkaçının normal seviyeden daha otoriter olması.
· Ailenin sürekli olarak suçlayıcı ve yargılayıcı olması.
· Anne-baba arasındaki tartışma ya da kavgaların sık olması.
· Huzursuz bir aile ortamında büyümek.
· Çocukluk döneminde yeterince sosyal bir aile ya da arkadaş çevresinin olmaması.
Aileler çocuklarının sosyal zekalarının gelişmesini her zaman desteklemeli ve onların özgüvenlerini geliştirmelidir. Sosyal zekası yüksek bireyler olarak yetiştirilmek çocukların gelecek hayatlarında onlara çok şey katacaktır.
Eskiden ben de ilkokul çağındayken benzerini yaşadım, matematik zekası kuvvetli olmayan çocuklar durumu iyi olmayan öğrenci olarak nitelendirilebiliyordu okulda, fakat bu durum çocuğu olumsuz etkileyebiliyor. Yıllar sonra üzerimde olumsuz etki bırakan bu durumu aştım ve sosyal zekamın daha kuvvetli olduğu farkettim ve ailem de beni çok destekledi. O yüzden özellikle ilkokul çağında eğitimcilere ve ailelere çocuğun matematik ve fen dersleri iyi olmasa da çocuğun yetenekli olduğu alanda desteklenmesi ve sosyal zekalarının geliştirilmesi açısından büyük görevler düşmektedir.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..