Hüseyin Erkin
FİNANSAL TEKNOLOJİ
Yayın Tarihi: 30 Mart 2021, Salı
Diğer Yazıları

Bilişim(iletişim ve bilgi işleme) teknolojilerinin hızla gelişimi ve yapay zekanın da geliştirilmesi, mühendislik ve tıp bilimleri entegrasyonu insan yaşamı ve ömrü açısından büyük gelişmeler sağladı. Lakin bu gelişmeler ve artan dünya nüfusu dünya nimetleri açısından bir tehlike oluşturmaktadır. En önemlisi genç nüfusun çalışma alanlarını daraltma ve şirketler topluluklarının sayısının azalması tehlikesi oluşacak görünmektedir. Bir çok bilim insanını ve dünyada söz sahibi olanlar bu gidişata tedbirler aşamasındayken, 2019’da ‘COVİD 19’ Pandemisi hızla Dünyada bir tehlike oluşturdu. Bu tehlikenin zuhur etme konusunda birçok söylenti konuşulsa da henüz çıkış sebebi ve nasıl ortaya çıktığı netlik kazanmamıştır. Hala bu bela ile dünya uğraşırken, dünyaya hükmetmek isteyen insanlar ve şirketler, yaratılan bu tehlikeden vazife çıkarma uğraşısındadır. Hatta yaptıkları çalışma ve projelerini önceki yıllarda sinema filmleriyle, kitaplarla, denemelerle zaman zaman insanlara göstermişler ve hissettirmişler ve de uygulamaya devam etmektedirler.

Henüz yavaş gelişen ‘UZAKTAN  ÇALIŞMA, UZAKTAN EĞİTİM’ süreçleri, Covid 19 başlangıcı milat kabul edilirse hızla gelişmekte, yaygınlaşmaktadır.

Bilişim teknolojileri gelişimi, yapay zeka ile birleşince ortaya yepyeni bir ’FİNANSAL TEKNOLOJİ’ endüstrisi çıktı. Gelişmiş ülkeler, uygulamaya başlanan bu yeni finansal teknolojiye hızla adapte olurken ülkemizde de özel ve kamu sektörü bu yeni finansal teknolojiye ayak uydurmaya başlamış ve bununla ilgili kararname ve yönetmelikler çıkarılmaya başlanmıştır. İnsanlık için yeni bir yaşam şekli olacak bu uygulamalar fayda yanında birçok sorunu da beraberinde getirecek görünüyor.

Gelişen bilişim teknolojisi, tıp ve mühendislik uygulamaları sonucunda insan yaşamını kolaylaştırma ve ömrünü uzatma gayretleri hızla yol alırken henüz bilinmeyen sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Netekim, Pensilvanya Üniversitesi’nin yayınladığı Wharton adlı son dergide, insan ömrünün uzamakta olduğu ve bu yıl doğan bebeklerin üçte birinin enaz 100 yılı görebileceği vurgulanmaktadır. Daha da önemlisi gelecekte insan ömrü uzaması, emeklilik sürecinin fazla olması, gençlerin işsiz kalması sigorta maliyesi dengesini altüst edeceği görünmektedir. Uygulamaya hızla giren Finansal Teknoloji, başta bankacılık, sigorta gibi birçok finansal yatırım hizmetlerinin kişilerce yapılması sayesinde bu sektörde hızla işsizlik artacaktır. Zaten imalat sektöründe ve tarım sanayisinde daha az insan emeği ve daha az hata ile fazla üretim yapma arzusu 25 yıldan buyana hızla gelişmektedir. Lakin ekonomide üretim tarzındaki bu değişim, sanayide istihdam artışı sağlayamıyor. Pandemi ile birlikte hizmet sektöründeki ‘İstihdamsız büyüme’ gelişmesi işsizlik oranını artırmaktadır. Ülkemizde işsizlik sorunu bu sayede hızla artacak gözüküyor. ‘Atamalar yapılsın, herkese iş sağlansın’ söylemleri de pek gerçekçi çözümler değildir. Elbette devlet yurttaşlarına iş imkânı yaratarak ve geleceğini güvence altına almakla yükümlüdür. Bu yeni dünya düzeninde öncelikle ’işverensiz çalışma’ da üretim tarzını planlayıp bunu yönetmek iktidarların ana hedefi olmalıdır. Devletin de üretimde ve hizmet sektöründe olması gereken yerlerde mutlaka yer alması devletin bekası için şarttır. Covid 19 sonrası yeni dünya düzenine ayak uydurabilmemiz için, başta doğurganlığın azaltılarak tarım başta olmak üzere planlı üretim ve yaşam tarzı için projeler yapılmalıdır. Yerel imkânları zengin olan Edirne bu yeni düzene en çabuk adapte olacak illerin başındadır.

DİĞER YAZARLAR
Seyide ESEN
Sarı gelini üzdüler
Recep ÇINAR
Nemelazım!      
Ahmet Acaroğlu
BELEDİYELER VE FESTİVALLER
ERCAN KERMAN
İKİ KAVUNA BİR BİRA
Nuri Böcekbakan
Rebîu'l-Evvel Ayı  Mevlid Kandili
Uzm. Psk. Nergis ÖZDİNÇ
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ OLUŞTURMAK
Şükrü Akıllı
ADALET KASRININ YALNIZLIĞI
MELTEM BABACIK (inst: 360beslenme)
GENÇLİK İKSİRİ KEFİR
Numan Özgür METİN
KAVALA ALEXANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ)GEZİ NOTLARIM
Selçuk Duranlar
EDİRNE GÜMRÜK KAPILARINDAKİ YOLCU SAYISI
Zafer Dereli
TOPLU SÖZLEŞMEDE TEAMÜLÜN DIŞINA ÇIKILMIŞ GÖRÜNÜYOR
Burhan Aytekin
Yaşadığımız Coğrafyada Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarı Saltuk ile başlar
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
  TOGG MU AÇ MI?
M. ENİS ŞENSEVER
   Mezuniyet Sergisi
MUSTAFA ÇETİN
Alevilik ve toplumsal birlik
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Asma  Ağacının Dallarının Sarılması Gibi…
ŞAHVER HÖBEK
En Son Ne Zaman İzin Verdin?
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
EKREM KANTUR
Devlet ihtiyaç sahiplerine destek oluyor!
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
ŞAHVER HÖBEK