Levent Büdüş
 SOKAK HAYVANLARI
Yayın Tarihi: 09 Ekim 2020, Cuma
Diğer Yazıları

Şunu çok iyi bilmeliyiz ki sokak hayvanları bizlere şirinlik yapmamaktadır. Onlar kendi doğdukları ortamda hayat mücadelesi vermektedir. Kendilerine göre doğal ifadeleri, saygınlıkları, gururları vardır ve bizler bunun tam olarak ne olduğunu kavrayamayız. Bu yüzden onların doğal görünüşlerinden kendimizce sevimlilik manası çıkarır, onları kendi nazarımızda sevme durumuna sürükleriz ve bu onların doğal hallerini suiistimal etmemiz anlamına gelir.

İnsanların çoğu iyi niyetli yanılgı yüzünden sokak hayvanlarını beslemek için kendilerince mama dağıtır, bir bakıma az sonra izah edeceğim belediyelere dair yetersizlikten de kaynaklanmaktadır bu durum. Ancak kimileri de dertlerini unutmak için sokak hayvanlarıyla hastalıklı teselli bulmalar ilişkisine girer. Bu insanlar genellikle dertleri geçince veya bıkınca sokak hayvanlarını alıştırdıkları ilgiden ya da mamadan yoksun bırakırlar. Kaldı ki doğal dengesi bozulmuş sokak canlıları daha sonra zalimleştirilmiş ya da doğru düşünme ve sergileme yetisi geliştirmemiş insanların işkencesine sürüklenir.

Sokak hayvanlarına saygı duymalıyız; onların sokaklarımızda yaşamasını istiyorsak bu işi belediyenin kuracağı ve hayvanlarla duygusal ilişkiye girmeden onların sokaklarımızda yaşamasına olanak sağlayacağı nitelikli beslenme ve koruma planlamasına bırakmalıyız. Kurulacak bu birim sokak hayvanlarını düzensiz bir ilgiden bağımsız kılacağı gibi onları daha emniyetli yaşar hale de getirecektir. Yetkin, yetkili kişiler sokak hayvanlarını kendi kafalarınca mıncıklayanları, pışpışlayanları uyarmalıdır, gerekiyorsa ceza kesmelidirler. Birim bu konuda halkı eğitmelidir. Sokak hayvanlarını rasyonel biçimde hem barınaklarda hem de çevrede koruyacak bir belediye merkezine ihtiyaç olduğu kesindir.

Yineliyorum! Sokak hayvanlarının şahsiyetleri, karakterleri vardır ve insanlara şirinlik yapmamaktadırlar. Doğal hallerinin bize sevimli gelmesi bizim onlarla kurduğumuz hastalıklı ya da cehalet kaynaklı gözlemlerin neticesidir. Sokak hayvanlarını sevmek onların gerçek haklarını korumaktan geçer. Halk içinde korumanın ilk basamağı da onlarla kurulacak sessiz, mesafeli, saygılı olgun davranış biçimidir; insanlar tarafından tüm hayvanlar elle değil akılla sevilmelidirler!

Yine bu konuya bağlı başka bir husus da şudur. Bahçelere bağlı köpekler hakkında Edirne’deki ilgililerin bir çalışması var mı bilmiyorum, bu konu hakkında ilgililerin bilinçleri var mı ondan da şüpheliyim. Zira zincirlerle kazığa bağlanıp sağlıksız kuytulara mahkûm edilmiş köpeklerin durumu ilkel yaşam tarzını kentte ve kırsalında izlenebilir kılıyor. Çağımızda bahçelerde, bahçe görünümlü bakımsız yıkıntılarda zincire vurulu hayvanlar, sokak hayvanlarından daha da bedbaht durumdadır.

Bir diğer husus da çocuklara hayvan sevgisini aşılama bahanesiyle hayvan satan dükkânların şarlatanlığı. İzbe köşelerde doğurtulduktan sonra tek tek kafeslere kapatılmış kuşların, fanuslara alınmış balıkların acı dramları çocukların bilinçaltına ancak mahkûmiyeti, eziyeti zerk eder. Çocukların hayvan sevgisini edineceği yerler ne hayvanat bahçeleridir ne de pet shop’lardır. Doğal hayatın parçası olan, sokak canlıları kategorisinde bulunan birçok kuş türü ağaçlarda, parklarda cıvıldamaktadır; elektrik direklerine, pencerelere, çatılara, balkonlara konmakta, sığınmaktadır. Kedilerle, köpeklerle, kuşlarla çocuklara edindirilmek istenen doğal sevgi bağı bu doğal, kısmen yapay ortamlarda yaşayan canlıların biyolojisini, anatomisini, yaşam hallerini, tabii melekelerini küçük yaşlarda çocuklara kavratmaktan, izletmekten geçer. Sokak hayvanlarının yaşamları ve insanla doğal ilişki sınırları üzerine bilinçlenmeyle çocuklar sokakta, doğal ortamda yetkin hayvan sevgisine dolayısıyla doğa ve çevre sevgisine ulaşabilir böylece kendi yaşadığı hayatı da ileriki yaşlarda daha nitelikli kavrayabilir.

DİĞER YAZARLAR
ERCAN KERMAN
İLK YAZI
Seyide ESEN
Enflasyon!
Recep ÇINAR
Hoş geldin Şehr-i Ramazan!
Ahmet Acaroğlu
DOSTLUK  VE VEFA    
Hüseyin Erkin
MERİÇ NEHRİ - YAĞMUR DUALARI - HARZA PROJESİ !!
Şükrü Akıllı
 'ÜLKEMİZ  VE  EDİRNE’MİZİN  SORUNLARI
Selçuk Duranlar
SATILIK KONUT ARZI
TURAN ŞALLI (Roman Sivil Toplum Gönüllüsü)
DEPREM KİMLİK SORMAZ
MELTEM BABACIK (dytmeltembabacik@gmail.com) (inst: 360beslenme)
DİĞER OMEGA-3 KAYNAKLARI
Zafer Dereli
5510 SAYILI KANUNA TABİ OLANLAR HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPABİLİR Mİ?
Numan Özgür METİN
BALKAN GELENEĞİ BOCUK GECESİ
Burak Dipevliler
Görünmez Tehlike Mi Görmezden Gelinen Tehlike Mi? Edirne’nin Yok Olmaya Yüz Tutan Kültürel Mirası
NURAN İKİZ
Bir Yeni Yıl Hikâyesi
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL
Stresle Başa Çıkmak İçin Çeşitli Tavsiyeler
MUSTAFA ÇETİN
NEVRÛZ
M. ENİS ŞENSEVER
Ressam Zafer KARAKUŞ 3  
HAMİT PUHALOĞLU
Kefenin Cebi Yok…
ŞAHVER HÖBEK
Çocuklarda Nefes Farkındalığı
Mehmet Ali ESMER
ANADOLU’DAKİ TARİHİ YAPILARININ DEPREMDEN KORUNMASI ESASLARI (2)
OLCAY DAL
Cumhuriyet nedir ?
Ertan Çekiç
İNSANLARA NE İSTEDİĞİNİ SORSAYDIM, DAHA HIZLI GİDEN AT ÜRETİRDİM
CELİL ÖZCAN
SAKARYA ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
İHSAN KÖSE
İZ BIRAKANLAR
ÖZCAN AYGÜN
EDİRNE GAZİ OSMAN PAŞA ORTAOKULUNUN KAZANDIĞI ULUSAL BAŞARI VE ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 106. YIL DÖNÜMÜ
MUSTAFA ERSOY
MUHALEFET ETMEK, BOZGUNCULUK MU? İHANET ETMEK Mİ?
Tülay Çağlarer
ATATÜRK ve ÇOCUK
Teoman ÖZÇUHACI
MESAFELER VE ÖLÇÜLER - ÖLÇÜTLER
Burhan Aytekin
19 Mayıs Gençlik Bayramı Kutlu Olsun
Yener Yaveroğlu
Allah’ın otu ıspanak neden beş lira?
ÜLKÜ VARLIK
TÜYAP DİYARBAKIR KİTAP FUARI (25/30 EYLÜL 2018) VE CAHIT SITKI TARANCI
Yaver Tetik
Sıcak Sulu Kalorifer Kazanı Yakma Talimatı:(4)
NEDİM ZOBAR
BÜYÜK ve KUTLU ZAFER
Burak Dipevliler
Mehmet Ali ESMER
Hüsnü Sarıgül
ABDULLAH GÜRGÜN
ŞAHVER HÖBEK
Burak Dipevliler
Burak Dipevliler