Sanatçının, kristalize iç yapı ve insan bedeni şeklindeki künt formları. Duygunun ideal yansıması ile vücudun ideal buluşması bumu acaba? Zihninde tasarlananlar, ulaştıkları tüm şeffaflığa rağmen kendini saklıyor ve keşfedilmeyi değil duyumsanmayı bekliyor açıklaması bu olsa gerek. Şunu da ekliyor yorumunda ’’Dış dünyanın verisi olarak bu anlatımın içinde onun ( yani insan bedenini ) en özgül suretine de sadık kalır.’’ Bunun adını koyalım mı. İmgelemimizde canlandırdığımız her şey, bizim bu izafi bakışımımızın bir yorumudur.
Çalıkoğlu, sanatçının evreninde, ‘’Real dünyanın, anlatımındaki yetmezliği ile mücadele etmek için kaynağı ne olursa olsun bir imge üretmenin hangi şartlara bağlı olduğunu fazlasıyla düşünmüş ve etüd etmiştir.’’ Açıklamasını yaparak, ‘’…şeffaf hacimler olarak izlediğimiz bu bedenlere ulaşmak için, öncelikle onları tümlemenin ne demek olduğunu öğrenmiştir. Resimde imgeyi tüm olasılıklarıyla sahiplenmenin gerçek dram ve risklere bağlı olduğunu bilmektedir.’’ ifadelerine yer veriyor. Tümlemek, eksik bir şeyi tamamlamak, bütünlemek anlamındadır. Yani maddesel gerçeklik ile sanal anlamda imgelem dünyamızda bütünlemek, dolayısıyla imgeyi üretirken tüm acıklı yanlarıyla gerçekliğin özümsenmesi ile yorumunun yapılmasını, algılanılırlılık bağlamında taşıdığı riskleri de içerdiğini vurgulamak istiyor.
Resim – 7 Ali İsmail TÜREMEN Tuval Üstüne Yağlıboya / Rağmen Mavi – İş Sanat Kibele Galerisi. 2018
Bu riskler, “tanımsızlar‘’ adını verdiği bu çalışmalarında öne çıkmaktadır. Bunu açıkladık zaten. Alımlama boyutuna ulaşa bildiğimizde, sorun bizim çıkarımımıza kalmaktadır. Bu tür Abstraksiyonlar (Soyutlamalar) sağlam bir resim alt yapısı üzerine oturtulduğunda, alılmamaya dayalı olarak sanat kültürüne sahipsek, zevkle içsel yolculuğa birlikte çıkabiliriz. Tanımsızlar serisinde, anlamını bilmediğimiz bir gerçekliği imliyor olabilir. Kullandığımız nesneler, etrafımızda ki objeler, yaşama tutunmak için her şeyin sembolü olabilir bu çok renkli ve çok yüzlü kütleler. Türemenin bu künt insan bedenleri de öyle. Anlaşılır ya da değil, imge dünyamızın engin anlatımında vazgeçilmez yerini almış formlar olarak, resmin somutluğunda sürekli sorgulamamıza açık olarak karşımızda duruyor.
Resim – 8 A.İ.TÜREMEN – Kağıt üstüne Suluboya. Mektup okuyan
Bir de notumuz olsun. Sanatsal konularda yazı kaleme alındığında ilgili görsellerin basımında renkli olmaması içerik hakkında bütünlüğü sağlayamıyor. Yerel basında siyah beyazda olsa, bu olanağı Yenigün aracılığı ile kullanabildiğimiz için, teşekkürlerimizle.