Marmaray tamamlanmadan önce Edirne’den kalkan trenler İstanbul Sirkeci Garı’nda yolun sonuna gelirdi. Avrupa’dan gelen trenlerin son istasyonu da Sirkeci Tren Garı’ydı. Yolcular Sirkeci’de iner Anadolu’ya trenle yoluna devam etmek istiyorlarsa vapurla Haydarpaşa Garı’na geçerlerdi.
İstanbul Boğazı’nın tabanına batırılan Marmaray demiryolu tünelleriyle Avrupa yönünden gelen tüm trenler artık İstanbul Boğazı’nın da altından geçerek Anadolu’ya doğru yoluna devam edebiliyor. Tabii olarak bir tren, Anadolu’dan Orta Doğu’ya, Uzak Doğu’ya kadar yol alabilir. Buna imkân veren Marmaray’dır; başka ülkelerin ticaret projeleri değil.
Bugün Almanya’dan trene binen bir gurbetçi bindiği trenden hiç inmeden Anadolu’daki köyüne varabilir!
Edirne Tren Garı’nı beğeniyorum. Yeri de kendi de güzel; çevresine sakin ve anlamlı bir dünya kurmuş. İçindeki küçük demiryolu müzesi de görülmeye değer. Yalnız:
Edirne Merkez’e TCDD acentesi açılmalıdır.
Edirne Tren Garı, hem şehir merkezinin dışında hem de bilet gişesi belirli birkaç gün ve saatlerde açık olduğundan tren seferlerini takip etmek ve bilet almak zor. Şehir merkezlerinde yaşamayanların bilete ulaşmasını sağlayan EYBİS’i herkese dayatmak doğru değil; elektronik bilet kullanımı elektronik bilet almak zorunda olanlar ya da daha kolayına gelenler içindir!
Neden insanların tümü illaki elektronik bilet almaya zorlanıyor, düşünelim.
Edirne Merkez’e açılacak bir TCDD acentesi yolcu trenlerinin, kargo trenlerinin ve entegrasyona giren trenlerin bilgilerini halka kolayca ulaştırabileceği gibi (Bir vatandaşımız arabasını, iş makinesini bir başka yere nakledebilir.) yine gezi amaçlı tren turu programları da hazırlanıp bu acente vasıtasıyla satılabilir; haliyle Edirneli tur firmalarına da iş düşüyor. Diğer illeri de içine alan ve oradan toplayarak ilerleyen yurt içi ve yurt dışı tren turizmi için proje üretmelerini de öneririm; gerekiyorsa kendilerine katkı da sağlarım.
Trenle Avrupa Turu, Balkan Turu, Kapadokya Turu, Orta Asya ve Çin Turu neden olmasın! Marmaray artık Avrupa ile Asya üzerinde yapılacak bu uzun turları mümkün kılıyor. Yemekli vagonuyla, canlı müzik eğlencesiyle ve yataklı ‘odalarıyla’; güncellenmiş bir halde neden böyle turlar yapılmasın, hem de Yunanistan, Bulgaristan bağlantılı?
TCDD terimlerini daha anlaşılabilir hale getirmeli.
Bir de şu sorun var; bir sözcük olduğu gibi alınmış kimse anlamıyor. Mesela kuşet nedir, pulman nedir, kompartıman nedir; örtülü kuşet nedir; yolcuların üstlerini örtmeleri için örtü mü verilmektedir örtülü kuşetten kasıt? Artık bu terimler yemekli vagon gibi anlaşılabilir hale getirilmelidir.
Peki Trenkart nedir, Interrail nedir? Açık Bilet ne demek? Acenteler tren yolculuklarını ve kullanımını yaygınlaştırmak için bu ürünleri de tanıtmalıdır. Örneğin Interrail bilet bir Edirnelinin ne kadar işine yarar; Türkiye olarak acaba biz bu üründen istifade edebiliyor muyuz; eğer tam anlamıyla istifade edemiyorsak ne gibi girişimlerle Avrupa içinde bu tarz tren biletleriyle rahat dolaşma pratiğine kedimizi katabiliriz?
Kısacası internetten bilet alacaksın, oradan okuyacaksın ile Türkiye’de katma değer yaratılmaz! Bilmiyorum önümüzdeki yapılacak olan EURASIA RAIL fuarında bu yazımın kapsamındaki konularla ilgili de bir gündem var mı, varsa ilgililer beni bilgilendirirse sevinirim.
Uçsuz bucaksız demiryolu ağlarının daha etkin ve daha katma değer odaklı kullanımı için yurt içinde hatta yurt dışındaki bazı merkezlerde faaliyet verecek TCDD büro tarzı acenteler açılması şarttır, Edirne’de de ihtiyaçtır. Turizm için, keşfetmek için, iletişim ve ulaşım için elzemdir.
Yoksa birileri trenini yürütür, kendi insanına rutin yolculuklardan ziyade yaratıcı projelerle katma değerler yaratır biz seyrederiz! Tıpkı Çin Halk Cumhuriyeti’nin Xi'an kentinden yola çıkan ve Asya'dan Avrupa'ya Marmaray tüp geçidini kullanarak kesintisiz giden Chang'an Treni gibi.