2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu; parti teşkilatlanmalarının nasıl yapılacağını, parti içi seçimlerin, üyelik şartları..vs detayları açıkça belirtmiştir. Zaman zaman değişiklikler yapılmasına rağmen bu kanunda partilerin daha demokratik olması açısından seçim kanunu da dahil yeniden acilen düzenlenmesi şarttır. Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olarak partiler de ‘’Parti Tüzüklerini’’ ve yönetmeliklerini düzenlemişlerdir. Yasaya uygun olarak her parti kendi tüzüğünde il ve ilçe teşkilatlanmasını, bu yerlerdeki seçimlerin nasıl yapılacağını tüzüklerinde yazmışlardır.
TBMM de bulunan partilerin tüzüklerine baktığımızda birbirlerine çok benzediği görülecektir. Parti tüzüklerinde mahalle delegelerinin dahi nasıl belirleneceği yazılıdır. Siyasi partilerin organlarının seçimlerinde, seçimlerin blok ve çarşaf listeyle yapılması ön görülmektedir. Örneğin CHP’de ‘mahalle delege seçimi şekli tüzükte, yönetmelikle belirlenir’ diyor. CHP tüzüğü 42. Mad. (1) “İl ve İlçe seçimlerinde kural çarşaf listedir.Çarşaf liste tüm adayların yer aldığı tek ve ortak listedir……(2) Gündemin çalışma raporu ve görüşmeler….üye tam sayısının yazılı önerisi üzerine blok listeyle seçimlerin yapılmasına karar verilebilir’’ diyor.
Bu güne kadar ilçe ve il kongrelerinde çarşaf liste maalesef uygulanamadı. Bu partide üzücü bir taraf da Edirne’de belediye başkanları himayesinde yönetim ve delegeler belirlenmeye gayret gösterilmekte, birçok delege ve yönetici belediye çalışanı olması tercih edilmektedir. Sonra da il ve ilçe başkanlarının çoğu en demokratik partiyiz diye açıklamalar yapabiliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nde de il ve ilçe yönetimleri ve delegasyon seçimleri de tek listeyle yapılmaktadır. Siyasi partilerdeki demokrasi işleyişinin daha güzel olması ve ülke yönetiminde iddialı söylemlerle ortaya çıkan İYİ Parti, seçmenlerden büyük teveccüh ve umut görüntüsü oluşturmuştu. Lakin parti teşkilatının oluşumu bu beklentiyi boşa çıkarmıştır. İYİ Parti tüzüğünde il ve ilçe teşkilatları oluşumunda parti tüzüğü Madde 33’de ‘’Kongrelerde kural olarak blok liste uygulanır, ancak kongre üyelerinin beşte birinin yazılı önerisi ve kongreye katılanların salt çoğunluğunun karar vermesiyle çarşaf liste yöntemi de kararlaştırılabilir’’ deniyor.
Dün yerel basında dikkatimi çekti. İYİ Parti Merkez İlçe Başkanlığına aday olan Ömer Yıldırım, delege seçimlerinin bile çarşaf listeyle yapıldığını ifade ederek, merkez ilçe seçimlerinin de çarşaf listeyle yapılmasını talep ediyor. Bu demokratik tavrından dolayı Ömer Yıldırım beyi tebrik ediyor, başarılar diliyorum.
Edirne de ne yazık ki seçmenlerin, yerelde partilerin yönetimlerinin oluşumundan ve işleyişlerinden beklentileri umutsuzluğa dönüşmektedir. İYİ Parti ilçe ve il kongrelerini demokratik bir şekilde yapabilirse sanırım seçmenlerden teveccüh ve sempati kazanacaktır.
Kongrelerini yapan ve yapacak olan tüm siyasi partilere Edirne ve ülkemiz için güzel projeler üretmeleri temennisiyle başarılar diliyorum.