Ocak ayının soğuk gecelerinden biri.. Hava öyle soğuk ki dışarıda hiçbir canlı yaşamıyor gibi bir sessizlik hâkim. Dışarısı kardan bembeyaz. Herkes evine çekilmiş.. Bazıları evinin camından dışarı seyrediyor. Ve bir hareket var dışarıda.
Camdan dışarı seyreden biri bunu görüyor. Biri var ama esrarengiz bir şekilde farklı yerlerde çok hızlı şekilde görünüyor. Beyaz kıyafetli biri.. İnsan olmalı ama bir esrarengizlik var. Camdan seyreden kişi biraz korkuyla camdan uzaklaşıyor ve sobanın üzerinde pişen kabak tatlısından bir tabak koyup yemeğe başlıyor. Kabak bu insanlar için tılsım görevi görüyor. Kış zamanlarında sağlık verdiğine, kötülüklerden koruduğuna inanılıyor. Kabak tatlısını yedikten sonra tekrar camdan dışarı bakıyor ve hiçbir şey görmüyor. Başka bir ev halkı ise bir tahtayı göle atmış bir umutla tahtanın donarak su üstüne çıkmasını bekliyor. Çünkü bu olursa kötülükten uzak bir sene geçireceklerine inanıyorlar. Dışarıdaki beyaz ve insan görünümlü esrarengiz varlık " Bocuk" kendilerince önlem almayan ailelerin evlerinin orada dolaşıp onları korkutmaya devam ediyor... Evet anlattığım bu inanışları devam ettiren bir yer var. Keşan'ın Çamlıca köyü.
Bu inanış aslında bin yıl öncesine dayanıyor. O bölgede Müslüman ve Hristiyan halkın beraber yaşadığı zamanlar var olan bir inanış. Bocuk adlı insan görünümlü esrarengiz varlıktan kötülüklerden korunmak için iki kültürün de kendilerince yöntemler üretmiş. Hristiyanlar o zaman domuz eti yermiş, Müslüman olanlar ise kabak tatlısı yermiş. Şimdilerde ise bu inanış, insanların eğlence unsuru olmuş. İnsanlar beyazlara bürünüp korkutucu maskeler takarak ya da makyaj yaparak evlerin kapılarını çalıp 'Bocuk geliyor' diyerek insanları korkutuyorlarmış. İnsanlar ise Bocuk denen varlıktan korunmak için kabak tatlısı yapıp yerlermiş.
Şimdi ise bir festival havasında yaşanıyor. Yazımı daha önce kaleme aldığım için olacakları şöyle tahmin ediyorum: Bu yıl 18 Ocak tarihinde gerçekleşecek Bocuk gecesinde Çamlıca köyüne bir akın olması bekleniyor. Kilolarca kabak tatlısı yapılıyor. İnsanlar kostümlerini hazırlamış, Çamlıca sokaklarında gezmek için köye doğru yola çıkmış durumda. Güzel ve eğlenceli bir geleneği sürdürüyorlar. Bocuk denen varlıktan yok ama kötülük her zaman var. Ve insanlar kabağı temsili kullanıp iyilikleriyle birliktelikleriyle kötülükten uzak durmaya devam edecekler. Ama bu gelenekleri de sürdürmenin mutluluğu ile o gün köye gidenlere teşekkür ediyor ve bol eğlenceler diliyorum .