Aile hayal kurar, evladım öğretmen olacak, mühendis olacak gibi. Ama önemlisi evladım üniversite okuyacak, hayatı kurtulacak diye umut eder. Çocuk hayal kurar, okuyup meslek sahibi olacağım, güzel bir işim olacak, güzel maaşım ve itibar sahibi olacağım diye. Binbir zorlukla sınavlara hazırlanır, okul haricinde kurslara gider, özel dersler alır, gençliğini belki de tam anlamıyla yaşayamaz..
Üniversite sınavına girer, deli bir stres ile soruları cevaplar. Büyük bir bekleyiş ile sonuç açıklanır, sonra öğretmenleriyle konuşup, görüşüp kendisi için en doğru bölüm ve şehir seçer.
Yine bekleyiş, stres.. Sonuçlar açıklanır ve tercihlerinden birine yerleşmiştir.
Genç mutlu, aile mutlu. Hayalleri gerçeklemiş sayarlar, çünkü kendilerine göre en zor adımı atlatmış olurlar..
Genç, üniversiteye gider, derslerinin haricinde kendini geliştirmek için seminerlere katılır, kurslara katılır, çeşitli eğitimlere katılır, son yılında da KPSS’ye hazırlanmaya başlar.. Artık okul bitince iş bulması kaçınılmaz olur. Hayallerinin önündeki diğer adıma gelir. KPSS. Sınava girer, ortalama bir puan alır. Atanamaz.
Hayal kırıklığının ilk adımı. Bir sene daha sınava hazırlanır, çevresinden soyutlamıştır kendisini. Yine sınava girer. Puanı biraz daha iyidir. Bu sefer hayallerinin önündeki diğer adım. MÜLAKAT.
Mülakat için de hazırlanır, özenir. Sonuç: KPSS puanı 87, mülakat puanı 60... Yine atanamaz. Hayalleri daha bir kırılır.
Özel sektörde denemek ister şansını. Bu sefer tecrübe isterler. Ama tecrübe sahibi olması için kimse ya da hiçbir kurum fırsat vermemiştir. Israrla her yıl sınava girer.. Genel atamalara ya da çeşitli kurumların alımlarına bakarken bir ibare dikkatini çeker. 'en az lise mezunu olmak.' ve lise çıkışlıların girdiği sınav zorluk derecesi düşük olduğundan puanları bizim gencimizden daha yüksektir ve sıralamalarda lise çıkışlı bizim üniversite mezunu gencimizin önüne geçer. Genç, iyice umudunu yitirmiş ve hayalleri yıkılmış. Artık sigorta peşine düşer ya da kendi harçlığımı kazanayım der.. Esnaf yanında çalışır. Çaycılık yapar, tezgahtarlık yapar, fabrikada işçi olur.. Ve kimi üniversite mezunu genç buralarda iş kazalarında hayatını kaybeder..
Lise çıkışlı ise çeşitli kurumlara atanmış işini yapmakta. Sözün bitti yer!..