f) Kapalı Sistem Kalorifer Tesisatında Emniyet Ventilleri ’nin Çalışmaması;
Kapı sistemler de; emniyet ventilleri kuralına uygun ( soğuk su emniyet ventili vb.) seçilmez, periyodik bakımlarının yapılmaz ise bu tür tehlikeler oluşabilir. Kapalı sistem kalorifer kazanlarının emniyet ventilleri nin çalışmaması sonucu kazan basınç altında; kazan suyu gereğinde fazla ısınır. Kazan buhara kalkar. Kazan içerisindeki su, çok kısa sürede buharlaşarak kazan iç basınç dayanım sınırının üzerine çıkarak kazan patlar.
g) Kapalı Sistem Kalorifer Tesisatında Kapalı Genleşme Tankı Mebranının Patlak Olması ve Emniyet Ventilleri ’nin Çalışmaması;
Kapalı sistem kalorifer kazanlarının, kapalı sistem genleşme tankı mebranının, patlaması sonucu kazan basınç altında buhara kalkar. Bu durumda emniyet ventilleri nin çalışmaması, basınç altında; kazan suyu gereğinde fazla ısınır. Kazan buhara kalkar. Kazan içerisindeki su, çok kısa sürede buharlaşarak kazan iç basınç dayanım sınırının üzerine çıkacak ve kazan patlayacaktır.
Kazan kapalı genleşme tanklarının yedekli takılması gerekir.
h) Sirkülasyon Pompası Termik Röle, Sigorta ve Kontaktör Arızası;
Kazanlarda yedekli olarak çalışan sirkülasyon pompaları elektrikle çalışır. Motor sargılarını, fazla akımdan korumak, pompa milini sıkışması durumunda; motorların önüne termik koruma röleleri konur. Çalışan sirkülasyon pompasının termik koruma rölesi; pompa sıkışmasından vb. nedenlerden dolayı atarsa pompa çalışmaz. Pompa çalışmaz, bay-pass vanası açılmaz ise kazan suyu basınç altında sıcaklığı artar. Kazan içerisindeki su, çok kısa sürede buharlaşarak kazan iç basınç dayanım sınırının üzerine çıkarak kazan patlayacaktır.
i) Kalorifer Kazanı İçerisinde Gaz Sıkışması, Baca klapesinin Kapalı Kalması;
Katı yakıtlı kalorifer kazanlarına gereğinden fazla aşırı kömür yükleme yapılır, baca klapesi kapalı konumdaysa, kazan içerisinde gaz sıkışması olur. Sıkışan, yanmaya hazır, kazan içerisindeki gazlar birden basınç altında alevlenir. Kazan içerisinde aşırı bir basınç oluşur. Kazan içinde birikip sıkışan gazlar, baca klapesi kapalı olduğundan; bacadan dışarı atılamaz, kazan iç basınç dayanım sınırının üzerine çıkarak ve kazan patlayacaktır. Kazan ilk çalıştırılmasında bacada önceden oluşmuş durgun, hareketsiz hava kazan baca çekişini engeller, hatta kazan içerisindeki birikmiş gazlar bacadan atılamaz, gaz patlaması ve kazanın patlamasına neden olabilir. Kazanların ilk yakışında bcanın çekişi kontrol edilmelidir.
Kömürlü Sıcak Sulu Kazanların Patlamasına Karşı Alınacak Önlemler;
Katı yakıtlı kalorifer kazanlarının patlayarak, can ve mal kaybına meydan vermemek için; kazan yakıcı personele büyük görev düşmektedir. İnsan odaklı olmayıp, mekanik tesisat olarak aşağıda belirteceğim önlemleri almak, kalorifer tesisatının olmaz sa, olmazıdır. Bu önlemleri mutlaka almak gerekir.
1-) Kazan Termostatı İle Sesli ve Işıklı Düzenek;
Kazan termostatlı sistemi; sıcaklık ile çalışan sesli ve ışıklı uyarı için düzenlenmelidir.
Her kalorifer kazanı üzerine, kazan suyu sıcaklığına duyarlı kazan suyu ile direkt temaslı ve yedekli termostat takılmalıdır. Termostat sıcaklığı; kalorifer tesisatı sisteminin, maksimum sıcaklığının 5 derece altına set edilmelidir. Kazan sıcaklığı bu değere geldiğinde,termostat kontaklarını kapatır.Termostatın elektrik kontaklarından 2 şer adet sesli ve ışıklı alarm sistemi düzeneği kurulmalı. Sesli düzenek; ateşçinin ve site sakinlerinin sesi duyabilecekleri bir yere monte edilmeli. Bu ses alışılmışın DIŞINDAyangın siren sesi şeklinde olabilir. Işıklı düzenek ise ateşçinin kolayca görebileceği bir (iş yeri – ev vb. ) yerde olmalıdır. Tehlike anında devreye girecek şekilde zaman zaman kontrol edilmelidir.
2-) Kazan Basınç Şalteri (Prosestat) İle Sesli ve Işıklı Düzenek;
Basınç şalteri (Prosestat) sistemi, kazan basıncına göre çalışır. Elektrik kontaklarından alınacak tesisatla sesli ve ışıklı uyarı için kullanılır. Kazan üzerine 2 adet direkt olarak bağlanmalı, kontak uçlarından alınacak tesisat önceki sesli ve ışıklı alarm sistemine entegre edilmelidir. Kazan suyu içerisindeki ön görülen kazan basıncının 0,2 bar üzerine set edilmelidir. Sıcaklıktan veya kazan farklı sebeplerden dolayı çalışma basıncının üzerine çıktığında alarm sistemine sinyal göndererek alarm sisteminin çalışması sağlanmalıdır. Tehlike anında devreye girecek şekilde zaman zaman kontrol edilmelidir. DEVAMI YARIN..