By-Pass vanası sistemdeki pompa basıncının, sistemde oluşan direncin üstünde olması durumunda, fazla debinin sistem dönüşüne gönderilmesini sağlayan vanadır. Termostatik radyatör vanalarının kapatması ile sistemde oluşan fazla basınçtan dolayı termostatik radyatör vanalarının ses yapmasını önler. Sistemde sadece By-Pass vanasının kullanılmasının yeterli olmayabileceği, uygulamaların tesisatın tipine göre değişiklik gösterebileceği ve sistem ürünlerinin kullanılması ile birlikte doğru tasarruf gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır.
Hiçbir sakıncası yoktur. Isı pay ölçerlerinizi fatura tarihleriniz içerisinde okunamadığı durumlarda binanızın doğalgaz mekanik sayaç endeksini alarak ilgili döneme ilişkin faturalama yapılabilir (bu gibi durumlarda faturalama yapılabilmesi için doğal gaz mekanik sayaç endekslerinin önceki veya en azından bir önceki dönem değerlerinin alınmış olması gereklidir. İlgili dönemde ne kadar gaz tüketildiği hesaplanır.).İşlemin yapılabilmesi için bina doğalgaz mekanik sayacının başlangıç endeksinin alınmış olması ve fatura ödeme tarihi, daire sakinlerinden yapılacak tahsilat tarihinden önceki bir tarihe denk geliyorsa dairelerden yakıt avansı alınması gerekebilir. Bazı binalarda, yönetim tarafından, ısıtma sezonu bitiminde mahsuplaşma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Isı paylaşım sistemleri kullanılan binalarda yapılan ölçümlemeler sonrasında yakıt giderlerinde %25' e varan tasarruf edildiği kayıt edilmiştir. İzolasyon ve kullanıma bağlı olarak çok daha yüksek tasarruflar sağlamak da mümkündür. Tasarruf miktarının, binanızın bulunduğu iklim şartları, binanızın yalıtım durumu, binanızın ısıtma sistemi verimi, kazan kontrol ekipmanları, frekans kontrollü sirkülasyon pompaları, balanslama ve en önemlisi kullanıcı alışkanlıklarına ve ürünlerin kalitesine bağlı olduğu unutulmamalıdır.
24. Isı pay ölçerim hasarlandı veya cihazların üzerine ERR kodu görüyorum ne yapmalıyım?
Isı paylaşım ekipmanlarınız ile ilgili yaşayacağınız kırılma, bozulma, cihazların ekranlarında ERR kodu görüntülenmesi veya normalin dışında bir durumun olduğunun anlaşılması sonrasında en kısa sürede bina yönetiminiz ile irtibata geçmeli ve oluşan aksaklığın bir an önce ilgili ölçüm firmasına iletilmesini sağlamalısınız.
Dairelerinizde havalandırma ve temizlik gibi işlerin yapıldığı sürelerde termostatik vanalarınızın ayarlarının en düşük konum olan 15°C veya 2 kademesine getiriniz. Temizlik ve havalandırma işlemleri bitip, camlarınızı kapattığınızda termostatik vanalarınızı eski konumlarına getirebilirsiniz. Termostatik vanaların kullanımında bu konulara dikkat etmeniz yakıt giderlerinden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Isı pay ölçerler elektronik cihazlar olduğu için radyatörlerinize montajı yapılan cihazları kesinlikle yıkamayınız, ıslak bez ile tozunu almayınız. Aksi uygulamalar sonucunda ısı pay ölçerleriniz arızalanacak ve arızalanan pay ölçere yapılacak tüketim ataması nedeni ile ısıtma giderleriniz normalden daha fazla hesaplanabilecektir. Dairenizde yapılacak boya, badana işlemleri öncesinde ısı pay ölçerlerinizi yapılacak işlemden zarar görmemeleri için koruma altına almalı veya ilgili tadilatları yapacak ekibe bu önlemleri aldırmalısınız. Bu gibi tadilatlar öncesinde talep etmeniz durumunda yetkili servis tarafından montajı yapılmış olan pay ölçerleriniz radyatörlerinizden de monte edilir ve işlemlerin bitimi sonrasında tekrar montajlanabilir.
26. Kalorimetre ve Pay Ölçer Sisteminin Kombiden farkı nedir?
Kombi kullanan binada alt veya üst katınızdaki daire kombisini kapatırsa siz daha çok yakıt faturası ödersiniz. Merkezi sistemlerde her daire; daire sıcaklığını 15 °C’de tutmak zorundadır. Bu sıcaklıktan sonra, her daire istediği kadar ısınır ve ısındığı kadar yakıt faturası öder. Kombinin bakımı, arızası vs.. ile kişisel olarak uğraşmanız gerekmez.
27.Merkezi Sistemde; Radyatörlerimi Kapatırsam Yakıt Bedeli Öder miyim?
Radyatörlerinizi tamamen kapatamazsınız. Enerji Performans Yönetmeliğine göre dairenin sıcaklığı 15°C altına düşürülemez. Bu durumda cezai işlem görürsünüz. Bunun amacı, daireler arasında haksız ısı geçişine engel olmaktır. Ayrıca giriş, merdivenler vs.. gibi ortak alanların ısıtılmasından gelen bir pay da, dairelerin bireysel ısınma giderlerine ilave edilir.
28. Komşumun evindeki radyatörlerin kapalı olup olmadığını kim bilecek?
Radyatör vanası kapatılmış olan cihaz, bina yöneticisine gönderilen özet listede görülür. Isı pay ölçer cihazı; cezai işlem uygular.
29. Pay ölçerim arızalanırsa ve ben de fark etmezsem ne olacak?
Pay ölçerinizin arızalandığını siz fark etmeseniz bile okuma sırasında sistem size gösterecek, ilgili firma bildirim yapacaktır..
30. Gider bildirimi hizmeti için ücret ödenir mi?
Evet. Gider bildirim hizmeti Enerji Performans Yönetmeliği gereği ücretlidir.
31. İleride gider bildirim hizmeti fiyatları artarsa veya düşerse ne olacak?
Site yönetimi tüm üyeler adına ilgili firma ile isterse 1 yıllık, isterse 10 yıllık sözleşme yapabilir. Bu süre içinde hizmet fiyatı yükselirse artış uygulanmaz. Fiyat düşerse, düşük fiyat uygulanır. Bu sözleşmede belirtilmelidir.
32. Okuma yapmak için eve mi girilir?
Hayır. Sokağa girmek yeterli olur. Bu sırada radyatörünüzdeki pay ölçerler veya ısı sayaçları, servis elemanlarının elindeki el bilgisayarına sinyallerini göndermeye ve kullanılan ısı miktarını bildirmeye başlar. Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürer. Servis hizmeti veren eleman ilgili firma merkezine internet üzerinden bilgileri gönderir. Daha sonra ilgili firma faturalama işlemini bina yönetimi ile paylaşır.
33. Radyatörün bir tarafı sıcak, bir tarafı soğuk olabiliyor. Bu durum hatalı ölçüme sebep olmaz mı?
Sıcak su radyatöre üstten girer ve alttan çıkar. Termostatik vana ilk açıldığında radyatörün üstü sıcak altı soğuk olur ve pay ölçer, okumayı mahalde oluşan sıcaklığa göre yapar. Bu durum daireler arasında haksızlığa sebep olmaz. Binadaki tüm radyatörlerin tesisat bağlantısı aynı tip ve su basıncı aynı değerde olduğundan, radyatör davranışı da her yerde aynı olur. Dolayısıyla sapma standart olacak ve haksızlığa sebep olmayacaktır.
34. Radyatörün kısa veya uzun olması ölçümde haksızlığa sebep olur mu?
Pay ölçer montaj sonrasında programlanırken, üzerine takılı olduğu radyatör tipi katalogdan bulunur ve ona göre bir katsayı ile sisteme tanıtılır. Bu katsayı zaten radyatörün uzun veya kısa olmasının getireceği avantaj ve dezavantajları öngörerek hesaplanmış bir katsayıdır. Dolayısıyla radyatör tipi ölçüm açısından bir haksızlığa sebep olmaz. (BİTTİ)