Oda konfor sıcaklıklarınız, daire sakinin kullanım alışkanlıklarına göre değişebilir. Gün içerisinde ısıtmada sıcaklık maksimum 22 °C'ye ayarlanmalıdır. Her bir derece sıcaklık artışı ısınma maliyetinizi %6 oranında arttıracaktır. Isınma maliyetlerinizden %20 - %25 oranında tasarruf etmek için odanın sıcaklığını 22°C'den 20°C'ye düşürün.Uyurken; termostatik vananızın konumunu 2 konumuna; 15°C'ye getirmenizi öneririm. Bulunduğunuz yerden uzun süreliğine ayrılacaksanız termostatik vanalarınızı yasa ve yönetmeliklerin müsaade ettiği sınırlar içerisinde kalacak şekilde kısmanız tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Konfor ihtiyacınıza göre, bu değerleri oda sıcaklığı 15 °C nin altına düşürmemek koşulu ile daha düşük tutarak daha fazla tasarruf elde edebilirsiniz.
Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek; ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür. Dikkat edeceğiniz hususlar nedeniyle, sıcaklık konforunuzdan ödün vermeden daha az bir ücretle daha iyi ısınma sağlayabilirsiniz. Bunun için i yapmanız gereken termostatik radyatör vanalarınızı her bir mahal için uygun sıcaklık skalasına getirmenizdir. Dairenizdeki termostatik radyatör vanalarını, tatile gittiğinizde ya da dairenizin uzun süre boş kalacağı durumlarda 15 derecenin altına gelmeyecek şekilde kısarak, enerji bedelinden tasarruf edebilme imkânınız olacaktır. Kullanım alanlarınızı 4-5 saatten uzun süreli olarak kullanmadığınız durumlarda, konfor sıcaklığını düşürerek enerji faturalarınızda ciddi tasarruf edebilirsiniz.
Radyo frekanslı iletişimin gücü 1 Miliwatın altındadır. Günümüzde Cep telefonları (UMTS) yaklaşık 200 Miliwatt güç ile çalışmaktadır. Bu durumda, cep telefonları Isı pay ölçer ürünlerinden yaklaşık 200 kat daha fazla yayım yapmaktadır. Radyasyon Koruma Komisyonu'nun belirlediği minimum mesafe 500 Miliwat üzerine tanımlanmıştır. Isı pay ölçer cihazları tüketim değerlerini 100 milisaniyeden düşük bir sürede gönderirler.
Isı pay ölçerlerin ömrü yaklaşık 10 yıldır. Ayrıca pil ömrünün azaldığı uyarı ibaresi de cihaz üzerinde gözükmektedir.
16. Isı pay ölçerler manipüle edilebilir mi?
Isı pay ölçer cihazları, ısı tüketimini ölçen ve yapılan her işlemi kaydeden cihazlardır. Ürünler yerlerinden söküldüğünde, aşırı ısıtıldığında veya soğutulduğunda sistemden bu işlemleri görmek mümkündür. Ürünler üzerinde yapılan her türlü uygunsuz uygulama sistemden takip edilebilmektedir.
Radyatörlerdeki termostatik vanalar, minimum 15°C ye set edilmelidir. Evde bulunulmadığı zamanlarda veya daire boşaltıldığında radyatörlerin tamamen kapatılmaması, yasada bağımsız bölümlerin 15 derecenin altına soğutulmaması şartı ile belirtilmiştir.
Cihazlar, arızalanırsa, okuma esnasında arızalı cihazlar hata kodu gösterir ve faturalandırma firması tarafından bina yönetimine bilgi verilir. Arızalı radyatördeki tüketim değeri, eşlenik bir radyatörün tüketim verileri alınarak faturalandırma işlemi gerçekleştirilir.
Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’te ortak giderlerin oranı %30 olarak belirlenmiştir. Apartmanın veya binanın toplam tüketiminin ısıtma kısmı ayrıldıktan sonra bu tutarın %30'luk kısmı dairenin net (iç) kullanım m² si oranında faturaya pay edilecektir." Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır"
20. Sistemde sıcak su sayacı varsa paylaşım nasıl olacak?
Sistemde sıcak su sayacı varsa, 5627 sayılı kanunun; "Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliğe” göre hesaplanır. Toplam yakıt bedelinin ilgili yönetmelik gereği ısıtma ve sıhhi sıcak su olarak ayrılır. Sonrasında sıhhi sıcak su hazırlama için kullanılan yakıt bedelinin dairelerin süzme sıhhi sıcak su sayaç endeksleri oranında dağıtılır.
Sayaç; üzerine yerleştirildiği sıhhî sıcak su giriş hattından geçen sıcak su miktarını ölçer. Yüksek teknoloji ürünü, dayanıklı ve hassas ölçüm yapabilen bu sayaçların mekanik ve elektronik tipleri mevcuttur. Bu sayaçların üzerine RF modülü monte edilerek, uzaktan okuma yapmak mümkündür.