Kalorimetre ile Isı Pay Ölçer Sistemini Karşılaştırırsak;
Kalorimetre Cihazları;
Yasa gereği 5 yılda bir kalibre edilerek hassasiyeti kontrol edilmelidir.
Ultrasonik ve mekanik olmak üzere iki çeşit kalorimetre bulunmaktadır. Mekanik sayaçların içerisinden su geçmekte ölçümünü içindeki çarkların dönmesiyle sağlamaktadır. Bu çarklar hareketli parçalardan oluştuğu için tesisatın pisliğinden ve sıcaklıktan dolayı tıkanma veya yıpranma oluşabilir.
Ultrasonik Kalorimetrelerde çark yoktur. Sensörler sayesinde ölçüm yapmaktadır. Tesisatın pisliği veya kireçlenmeden dolayı sensörler zarar görebilir, ölçüm hassasiyeti düşebilir.
Kalorimetreler Sensörler sayesinde daireye giren suyun sıcaklığı ile daireden çıkan suyun sıcaklığını ölçerek tüketim oluşturmaktadır Su içindeki sensörleri, kireçlenmeye bağlı olarak hassasiyet kaybına neden olur. Tesisat hatalarından dolayı fazla tüketimle karşılaşılabilir.
Montajı zordur. Yeni binalarda kalorifer tesisatı döşenirken, sayaç bağlantıları daha rahat yapılabilir. Fakat sayacı olmayan binalarda uygulama yerinin uygun olmaması tesisat tadilatını gerektirir.
Kalorimetre daireye giren kalorifer sıcak suyu ile kalorifer dönüş suyunun sıcaklık farkını debi ile çarparak KW cinsinden enerji tüketimini oluşturur. Kalorimetre cihazında her radyatör için tüketim değeri hesaplanmaz, kollektöre takılan cihaz bazında enerji tüketim miktarı hesaplanır.
Daireye tek bir noktadan girilen tesisatlar da kullanılmaktadır. Kolonlu sistem olan binalarda kullanma olanağı yoktur. Yerden ısıtmalı binalarda yalnız kalorimetre cihazı kullanılabilmektedir.
Pay Ölçer Cihazları;
Kalibrasyon gerektirmez. Isı Pay ölçer cihazları pil ile çalışmakta olup pil ömrü 8 – 10 yıl arasındadır.
İçinden su geçmemektir. Yalnız radyatör yüzey sıcaklığı ve ortam sıcaklığını ölçen sensörler vardır. Hareketli parçaları yoktur. Arıza oranı düşüktür. Su ile temas veya darbe alıp kırılmadığı sürece cihaz ömrünce kullanılabilmektedir.
Kuru tip sensörleri ile yüksek ölçüm hassasiyetindedirler. Manipülasyona karşı ( üzerinde soğuk cisimlerin olması, üzerinin kapatılması v.b.) hesaplama sistemi vardır.
Montajı kolaydır. Montaj sırasında tesisatta tadilat yapılmasına, suyun boşaltılmasına gerek yoktur. Özel kaynak cihazları ile radyatör yüzeyine monte edilebilir.
Her bir radyatöre pay ölçer cihazı takıldığı için ne kadarlık bir tüketim yaptığını ayrı ayrı görmek mümkündür. Faturası yüksek gelen odanın kontrolünü yaparak, vananın arızalı olup olmadığı; odanın ısı kaybının olup olmadığını veya sarfiyatın neden yüksek geldiğini inceleyerek çözümler aranabilir.
Radyatörü olan her daireye montajı yapılabilir. Genellikle kolonlu sistem olan binalarda tercih edilir.
MERKEZİ SİSTEM ISITMASINDA ISI PAYLAŞIM CİHAZLARININ AVANTAJLARI;