Isı Pay Ölçerin 3 okuma şekli vardır.
1- Isı Paylaşım Sistemini kuran firma elemanlarının merkezi sistemle ısınan binanıza gelerek el terminaliyle okumasıdır.
Bu sistemde bina yöneticisi ilgili firmaya, adres ve gaz faturası bilgilerini bildirir. Firma elemanı binadaki her bağımsız bölüm tüketim değerlerini okuyarak kaydeder. Ancak bu yöntemin tamamen insana bağlı oluşu, sistemde birtakım aksaklıklara sebebiyet vermektedir. Faturanın bildirilmesinden sonra; ödeme için kısa bir zaman dilimine sahip olunması nedeniyle ücret toplama konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Ayrıca sistemde veri toplama için yeterli sinyal alınamaması durumlarında görevli daireye kadar girmek durumunda kalabilir.
2) Bina yönetimi okuma programını satın alarak; tüketimin bina yönetimi tarafından raporlanması sağlanır. Bu okuma yöntemi her ne kadar çok cazip görünse de gerek okuma programının pahalı olması, gerekse profesyonel yönetim hizmeti anlayışının henüz ülkemizde tam anlamıyla yerleşmemiş olmasından kaynaklı pek çok problemle karşılaşılabilir.
3)Uzaktan Okuma Sistemi:
Bu yöntemde binaya konulan bir GSM veri toplayıcı modülü yardımıyla tüketim değerleri firmanın merkezi tarafından uzaktan okunur. Aylık tüketim raporu her bağımsız bölüm için hazırlanıp site yönetimine gönderilir. Bu sistem ile fatura tutarı en hızlı şekilde yönetime bildire bilinirve raporlama mail yoluyla alınabilir.Böylece yönetim olarak para toplamak için yeterli zaman kalmış olur.
Pay ölçer kullanımında nelere dikkat etmeliyiz;
Pay ölçer takılı olan binalardaki faturalama sistemi, binaya gelen faturanın %30 dairelerin m2’ lerine göre ortak ısıtma alanları için,geriye kalan %70 kısmı ise dairenin kullanımlarına göre dağıtılır.
Pay ölçer takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 °C altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple radyatörlere takılan termostatik vanalar oda sıcaklığını 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmalıdır. Pay ölçer cihazları 15°C altına düşen radyatörlere ceza işlemi uygulayacak şekilde programlanmıştır. Mahal sıcaklığı 15°C altına düşürülen daire için, Bakanlığın çıkarmış olduğu hesaplama sistemine göre cezalandırma işlemleri gerçekleştirilir.
Termostatik vana takılmış olan mahallerde vana üzerinden ayarlanan sıcaklığa ulaşıldığı anda termostatik vana radyatöre su girişini keser. Radyatörünüz soğumuş olsa dahi oda istenilen derecededir. Radyatörünüzün soğuk olması arızalı olduğunu göstermez. Bina sahipleri oda sıcaklıklarını kendileri belirler. Eğer 15°C üzerinde bir sıcaklık istenirse termostatik vana üzerinden 2-3-4-5 gibi daha yüksek derecelere getirilebilir. Eğer faturanızın düşük gelmesini istiyorsanız, az kullandığınız odaların sıcaklık derecesini azaltarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Azaltacağınız her bir derece için %6 tasarruf edeceğinizi unutmamalısınız.
PAY ÖLÇER SİSTEMİNDE;
MAHAL SICAKLIĞI 15°C ALTINA DÜŞERSE; DOĞALGAZ FATURAM YÜKSEK GELİR Mİ?