KALORİMETRE KULLANIM SİSTEMİNDE; 3
MAHAL SICAKLIĞI 15°C ALTINA DÜŞERSE; DOĞALGAZ FATURAM YÜKSEK GELİR Mİ?
Merkezi sistemle ısınan binalarda; kanuni olarak oda sıcaklığı 15°C altına düşürülmesi yasaktır. 15 °C uygulaması binanın bulunduğu ayda ki tüketimlerin toplamı daire m2 ve faturanın geldiği ayda ki oranlara göre sınır değer çıkmaktadır. Bu sınır değerin altında kalan daireler ekside kaldığı değer kadar; program yazılımı gereği İlave fiyat uygulaması yapılmaktadır.
ISI PAY ÖLÇER SİSTEMİ NEDİR?
Isı pay ölçer sistemi, merkezi sistem ile çok veya tek kolonluısınan binalarda her dairenin, kullanılan her radyatörün harcadığı ısı enerjisini hesap edip hafızasına kaydeden radyo frekans modüllü bir cihazdır.
Enerji verimliliği kanunu gereğince tüm merkezi sistem ile ısınan binalar, pay ölçer sistemini bir bütün olarak uygulamak zorundadırlar. Zorunlu olmasının yanında cihaz, gerçek anlamda kullanıcılarına yakıt tasarrufu konusunda büyük oranda fayda sağlamak üzere tasarlanmış bir üründür.
Isı pay ölçer sistemi ile her daire, kullandığı enerji kadar ödeme yapacağından başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalmayacaktır. Dairelerin her biri yeteri kadar ısınacağından gereksiz ısıtma sonucu oluşan enerji sarfiyatı oluşmayacaktır. Isı pay ölçer sisteminde kullanım zorunluluğu bulunan termostatik vana sayesinde daireler arası ısı dengesi sağlanacak ve ısı kaybı en aza indirilmiş olacaktır.
Radyatör yüzey sıcaklığı ile ortam sıcaklığını algılayan iki sensörü vardır. Sensörler arası sıcaklık farkı belirli bir dereceyi aştıktan sonra ölçüm başlar.
Pay Ölçer Montaj Şeması |
Isı Pay Ölçer hem çok kolonlu hem de tek kolonlu (kollektörlü) sistemlerde uygulanabilir. Her radyatörün ayrı ayrı tüketimleri tespit edilebilir. Satış sonrası servis ve hizmet konusunda problem yaşamamak için;Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi belgesine sahip firmalarla çalışılması gerekir.
Pay ölçer sistemitüm radyatörler için uygundur. Yani bu cihazı kullanmak için radyatörlerinizi değiştirmenize gerek kalmaz. Pay ölçer sistemi tüm radyatörlere takılır ve radyatör ile oda sıcaklığı arasındaki farkı ölçerek ücretlendirme yapılır. Binada bulunan diğer dairelerle bağlantısı yoktur.Fakat tek bir dairenin bu cihazı kullanması bir anlam ifade etmez. Dolayısı ile tüm bina sahiplerinin her radyatör gurubunda kullanılması gereken bir üründür. Birçok elektronik cihazda olduğu gibi pay ölçer cihazının da belli bir ömrü bulunmaktadır. Bu cihazlar pille çalışmaktadır ve pili bittiğinde atılmaz. Yeni pil takılarak kullanıma devam etmek mümkündür.
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Isı pay ölçer sistemi, ortam ısısına göre çalışır. Isı pay ölçer iki ayrı mekanizmadan oluşur.
Bunlar; pay ölçer ve termostatik vanadır. Pay ölçer sayesinde, içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığın da, pay ölçer termostatik vanayı yönetip, içinden geçen sıcak suyu keser. Böylece, enerji tasarrufu yapılarak ortam istenilen sıcaklık da muhafaza edilmiş olur.
Termostatik vanada 1 ile 5 kademe arasında kullanılır. Isı kaybı hesabı yapılmış bir binada; 2. Kademede mahal sıcaklığı minimum 15 derece olmaktadır. Yönetmeliğe göre ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemez.
Dairenin boş olması; kullanılmaması durumlarında; termostatik vana ayarı2. kademede kullanılmalıdır.
Pay ölçer cihazlarının içerisinde 2 adet sıcaklık sensörü ve 1 adet de manipülasyon uyarısı için monte edilen hareket sensörü olmak üzere toplam 3 adet sensör bulunur. Sıcaklık sensörlerinden biri radyatörden geçen suyun sıcaklığını, diğeri ise ısıtılan mahalin sıcaklığını ölçmekte, bu değerleri ısı transfer hesabında kullanarak ne kadar enerji tükettiğinizi belirler. Yani radyatörden ısıtılan mahale ne kadar ısı geçtiğini hesaplar. Hareket sensörü ise, pay ölçerin yerinden sökülmesi durumunda merkeze uyarı verilmesini sağlar.