02.05.2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince merkezi veya bölgesel sistemle ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip olan binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların kullanımı 02.05.2012 tarihi itibarı ile tüm merkezi ısıtma sistemli binalar için uygulamadadır. Mevcut veya yeni binalar için farklı yükümlülükler yoktur. Bu sistemlerin kullanımı 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği olup bina yönetimlerinin, kat maliklerinin aksi yönde tasarrufta bulunmaları söz konusu değildir.
02.05.2012 tarihine kadar merkezi veya bölgesel ısıtma sistemli binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların bağımsız bölümlere takılmaması kanuna muhalefet kapsamında sayılabileceğinden, kişiler tarafından açılabilecek olası davalarda mahkemece bir ceza öngörülmesi ihtimali göz ardı edilmemelidir. Binalarında ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanlarının kullanımı uygulamasına geçilmemesi durumunda sorumluluk bina sahibi, bina yöneticisi ve yönetim kurullarındadır.
Binalarda ısı ölçüm ve paylaşımı bina yönetimlerince veya yükleniciler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Yükleniciler Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi adıyla anılmakta olup bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından Yetki Belgesi verilmiş kuruluşlardır. Ölçüm ve paylaşım işinin yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin yetkilendirilmesi aşamasında birçok kriterin göz önüne alınması nedeniyle uygulama safhasında sıkıntıya düşülmemesi için; ölçüm ve paylaşım işi bina yönetimlerinin kendi olanaklarıyla yapamayacaklarına karar vermişlerse bu şirketlerden hizmet satın alabilirler.
Enerji performans yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmesi zorunlu hale gelmiştir. Merkezi Isıtma Sistemlerinde ısı paylaşımı, Kalorimetre ve Isı Pay ölçerler cihazları ile yapılır.
Kalorimetre nedir?
Kalorimetre;merkezi kolonlukollektörlüısıtma ve soğutma sistemlerinde;binanın harcadığı ısıenerjisini, giriş ve dönüş suyu sıcaklığını, tesisattan geçen su miktarını (debim3/h ) ölçerek ısı tüketim miktarlarını enerji birimi cinsinde hafızasına kaydeden, mekanik veyaradyo frekans modüllü cihazlardır.Tüketicinin bireysel olarak ne kadar ısı harcaması yaptığını gösterir.
Ölçülen bu değerler ile tüketilen enerjiyi (kW/h) hesaplayan ısı sayaçları entegre haberleşme modülü sayesinde kablolu veya kablosuz haberleşme imkanı sunarak cihazın yanına gidilmeden tüketim değerlerinin alınmasını sağlar.
Enerji kalorimetreleri tüketim değerlerinin yanısıra ölçtüğü tüm değerleri (gidiş sıcaklığı, dönüş sıcaklığı, debi) ekranında gösterir, haberleşme ünitesine gönderir. Ayrıca bu değerleri hafızasında saklar. Kalorimetre cihazları yasa gereği beş yılda bir kalibrasyona tabidir. Kalibrasyon işlemi, cihazlar yerlerinden sökülerek, yetkili kalibrasyon laboratuarlarına götürülerek yapılır.
Genel olarak kalorimetreler ölçüm prensibi açısından iki çeşittir. Mekanik kalorimetre ve ultrasonik kalorimetre. Mekanik kalorimetrede ölçümler mekanik olarak yapılır. Ultrasonik kalorimetreler ise debi ölçümü denilen bir metotla gerçekleştirilir. İki tip kalorimetre arasında farklar olmasına rağmen yaptıkları iş aynıdır. Kalorimetrelerde M-BUS adlı faturalandırma sistemi vardır. Bu sistem yasal olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yönetmeliğine uygun olarak hesaplanır ve faturalandırılır. Kalorimetre ısıölçer sistemlerde yönetmelik gereği termostatik vana kullanımı zorunludur. Termostatik vana, ısının kontrollü kullanılmasını sağlar.
Kalorimetre montajı nasıl yapılır?
Kalorimetre montaj şeması |