Radyatör koruyucu kimyasallar, kalorifer tesisatında kireçlenme ve tortu oluşumunu geciktirir. Aynı zamanda tesisat sisteminde meydana gelen çatlak ve deliklerin onarılmasını sağlar. Etkisi 2 yıl sürer. İki yıl geçtikten sonra tekrar radyatör temizliği yapılması gerekir.
Radyatör Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Sağlıklı ve sorunsuz bir kış geçirmek için 2-3 yılda bir radyatör temizliği yaptırmalısınız.
Radyatör Temizliğinin Faydaları
Kombi filtresi temizliği her yıl yapılması gereken rutin bir iştir. Uzman kişilere yaptırılması teknik açıdan daha uygundur. Ancak kendiniz yapmak isterseniz; önce kombinizi kapatıp suyunu boşaltmalısınız.
Kombi altında bulunan kombi filtresi, saat yönünün tersine döndürülerek açılır. Kombi filtresi eski bir diş fırçası yardımı ile temizlendikten sonra yerine takılır ve vanası sıkıca kapatılarak kombinin eksilen suyu tamamlanır.
Kombiye Su Basma Neden Gerekli?
Kombilerin çalışma mantığı, kombi içindeki su eşanjörden geçerek ısınır ve sisteme gönderilir. Kombideki su 1,1 barın altında olunca, kombi pompası sirkülasyonu sağlamak için daha çok çalışır ve doğalgaz sarfiyatını arttırdığı gibi ısınmadan yeterli verim alınmaz.
Kombinin Su Basıncı Neden Yükselir?
SONUÇ;
90-70 °C Isıtma Sistemi ile 65-50 °C (YOĞUŞMALI) Isıtma Sistemi Arasındaki Farklar nedir?
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekânlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler; antre, hol, koridor, Wc,mutfak için 18°C, yatak odaları 20°C, salon ve oturma odaları 22 °C, banyo için 26°C’dir Evin ısıtma tesisatı projesi bu sıcaklık değerlerine göre ısı kaybı hesapları yapılır ve buna göre radyatör miktarı belirlenir.
Edirne merkezde bulunan bir binanın ısı kaybı hesapları yapılırken; dış hava sıcaklığının (-9 °C) ve rüzgârlı bölge seçilerek yapılır. Bu hesaplama sistemi 90/70 °C veya 65/50 °C merkezi veya bireysel sistemlerde aynıdır. Isıtıcıların veya radyatörlerin ölçülendirme hesaplamaları kazan veya kombinin çalışma sıcaklıklarına göre Makine Mühendisi tarafından yapılır. 90/70 °C Isıtma sisteminde 20 °C oda sıcaklığında 100 cm. PKKP/600 bir panel radyatör yaklaşık 2100 Watt sıcaklık verirken; 65/50 °C yoğuşmalı ısıtma sisteminde 20 °C oda sıcaklığında 100 cm. PKKP/600 panel radyatör yaklaşık 1100 Watt sıcaklık verir. Mühendis radyatör ölçülerini; mahal için bu değerlere göre hesaplar.
Yani ısıtma sistem şekli radyatör ölçülerini değiştirir. Yoğuşmalı sistem (65/50 °C) de radyatör ölçüleri daha fazladır. Hesaplama sistemi 90/70 °C olan bir bina için; yoğuşmalı cihaz radyatör miktarı tekrar hesaplanmadan uygulama yapılırsa yoğuşmalı cihazdan istenen verim alınamaz. Dış hava sıcaklığına göre yoğuşmalı cihaz bina mahallerini istenen sıcaklığa; Edirne koşullarda 0°C altında dış hava sıcaklığında yoğuşma yapamaz. Cihaz daha yüksek sıcaklıkta çalışacağından istenen verimi vermez ve fazla yakıtla ısınmış olursunuz. Isınmak için yüksek fatura ödeyen kat malikleri bu durumu göz önünde bulundurmalıdırlar.SON