Radyatörler Neden Hava Yapar?
Peteklerin hava yapmasının en çok görünen nedeni, tesisat ilk yapıldığında boru içinde kalan havadır. Boruların içinde kalan hava, kombi çalışmaya başladığında peteklerde birikmeye başlar. Zamanla peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engeller. İkinci bir neden ise; tesisat sisteminizde su değişimi yaptığınız zaman, boruların içine hava girmesinden kaynaklanır.
Radyatörün Hava Yaptığını Nasıl Anlarım?
Peteklerin hava yaptığını anlamanın en pratik yöntemi, peteğin üstüne elinizle dokunmaktır. Peteklerin üstü soğuk altı sıcaksa ve ya sol üst tarafı soğuk sağ üst tarafı sıcaksa ya da tam tersi ise petekte hava vardır. Peteğin hava yapması bazen önemsenmez, ancak unutulmamalıdır ki; petek hava yapınca kombi gereksiz yere enerji harcar ve petekler sağlıklı ısınmaz. Bu durumda, fazla yakıt yakar fazla fatura ödersiniz.
Radyatörlerinizin Havası Nasıl alınır?
Radyatörlerinizin altı ısınıyor fakat üstü ısınmıyorsa; radyatörlerinizin havasını almanız gerekir. Radyatörlerin havasını almak için bir tesisat ustası çağırmanıza gerek yoktur. Çok basit ama dikkat isteyen bir iştir. Tabi her ısıtma sisteminin havasını almak farklıdır. Örneğin yerden ısıtma sistemlerinde radyatör olmadığı için sistemin havasını almak farklıdır.
Panel radyatör, en çok kullanılan radyatör çeşitlerinden biridir. Hem az yer kaplaması hem dayanıklı olması, verimli olması ve ekonomik olması gibi avantajlarından dolayı çok tercih edilmektedir. Her radyatör modelinde hava yaparken, havasının alınması için pürjör vanası bulunur. Pürjör vanasını açmak için pürjör anahtarı veya düz tornavida olması gerekir.
Radyatörlerden hava almazdan önce kombinizi kapatmanızı; hava alma işleminiz tamamlandıktan sonra kombinizi çalıştırmadan eksilen suyunuzu tamamlamanız gerekmektedir. Veya kombiniz çalışırken radyatör giriş vanasını kapatıp; alt çıkış vanasını açarsanız bu şekilde radyatörlerinizin havasını alabilirsiniz, ancak eksilen kombi suyunu tamamlamanız gerekir. Pürjör anahtarı veya düz tornavida ile pürjör vanası saat yönünün tersine çeyrek tur kadar açılır.
Kesinlikle pürjör vanasını tamamen açmayın. Çeyrek tur havanın çıkması için yeterlidir. Gerekirse yarım tur da açılabilir. Ayrıca pürjör vanasının altına bir kap tutarsanız çıkan su ortalığı kirletmez. Hava alma işlemi, peteğin içindeki bütün havanın çıkmasını sağlamaktır. Radyatör içinde hava varsa, siz pürjör vanasını gevşettiğiniz an hava çıkmaya başlayacaktır.
Radyatör içindeki hava bittikten sonra pürjör vanasından su akar. Su aktığında pürjör vanasını kapatabilirsiniz. Bu işlemi yaparak kalorifer radyatör havası alma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. İçinde hava olduğunu düşündüğünüz bütün radyatörlere bu işlemi tek tek uygulamanız gerekir. Yerden Isıtma Sisteminin Havası Nasıl Alınır? Yerden ısıtma sistemlerinde radyatör bulunmaz. Zeminden geçen borular sayesinde ısı elde edilir. Zeminden geçen borular, kollektör adı verilen ortak noktada toplanırlar. Yerden ısıtma sistemi hava yaptığı zaman hava kollektörde birikir. Kollektörde biriken hava, aynı peteklerde olduğu gibi pürjör vanasından alınabilir.
Radyatör Vanaları Nasıl Açılır?
Radyatör vanası saat yönünün tersine yani sola doğru açılır, saat yönünde sağa doğru da kapanır. Termostatik Vanada Reglaj Ayarı Yapılır Mı? Termostatik vananın üzerinde 5 kademeli ayar bulunmaktadır. Bu derece ayarlarından biri seçildiğinde, petek sıcaklığı o ayara geldiği zaman termostatik vana otomatik olarak suyu keser. Su o peteğe uğramadığı için diğer peteklere daha sıcak şekilde gider. Reglaj ayarı termostatik vanasıolan radyatörlerin, dönüş vanasından yapılmalıdır.
Radyatör Temizliği Nasıl Yapılır?
Radyatörlerin üstü ısınmıyorsa petekte hava olduğu anlamına gelir. Ancak peteğin altı ısınmıyorsa peteğin dibine tortu biriktiği anlamına gelir ve zaman kaybedilmeden temizlenmelidir. Sistem düşük sıcaklıklarda çalıştığında; radyatörlerin içerisindeki su ve radyatör malzemesinden dolayı sistem içerisinde bakteri oluşur. Buda verim düşüklüğüne sebep olur.
Radyatör temizliği, tasarruf ve tesisat sistemimizin ömrünün uzaması için yapılması gereken zorunlu bir iştir. İki yılda bir düzenli olarak yapılması gerekir. Böylece hem kombimizin ömrü uzar hem de doğalgaz dan % 20 tasarruf sağlanmış olursunuz. Radyatör Temizliği Yapılırken Radyatörler Sökülür Mü? Herhangi bir tadilat durumu söz konusu değildir. Banyodaki havlupanın vanasından kimyasal ilaçlar gönderilerek radyatör temizleme işlemi yapılır.
İlaçlı Radyatör Temizliği Nasıl Yapılır?
Radyatörlerin ve yerden ısıtma sisteminin temizlenebilmesi için, radyatör temizleme makinası olması şarttır. İki çeşit radyatör temizleme makinası bulunmaktadır. Bu iki çeşit radyatör temizleme makinalarından biri hava ve suyu karıştırarak basınçlı olarak radyatörleri ve boruları temizler. Diğer radyatör temizleme makinasının deposu bulunmaktadır. Depo içine su koyulur ve makinanın motorunun uyguladığı basınçla radyatörler temizlenir. Deposu bulunan radyatör temizleme makinasına radyatör temizleme ilacı ilave edilerek radyatörler temizlenir.
Devamı Yarın...