Doğal gaz tüketimi dairenin izolasyonuna göre büyük farklılıklar göstermektedir. Dairenizin dış cephelerinde izolasyon yok ise; ısı danışmanlık firmalarından destek alınarak izolasyon yaptırılması büyük oranda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca sıcaklık ayarı cihaz üzerinden yapılıyor ise gece sıcaklığı gündüz sıcaklığına göre düşürülmelidir. Dış hava sıcaklığına göre de sıcaklık ayarları değiştirilmelidir. Bu sıcaklık ayarlarını yapmanın en kolay yolu bir oda termostatı veya dış hava duyargalı cihaz kullanmaktır. Bu otomatik kontrol cihazları ısıtma sistemini ayarlanan sıcaklığa ve yapılan zaman programına göre çalıştırarak tasarruf sağlayacaktır.
Bazı radyatörleri kapatmak tasarruf sağlar ama bu tasarruf kapatılan radyatör oranında olmaz,
daha az olur. Yani mevcut radyatörlerin yarısını kapatmak % 50 enerji tasarrufu sağlamaz.
Kombi basınç ayarı; kombi su sıcaklığı 30 ° C iken minimum 1,5; maksimum 2.0 bar da olmalıdır. (Kombi manometre skalasında basınç gösterge ibresi yeşil alanda kalması gerekir.)
Cihaza iki yıl veya daha fazla süredir bakım yapılmamış ise teknik servisi tarafından genleşme tankının basıncı kontrol edilmelidir. Genleşme tankı basıncının düşük olması da sistem basıncının düşmesine neden olur. Genleşme tankının basıncı yeterli seviyeye getirildiği halde sistem basıncı düşüyor ve cihazdan içinden su damlamıyor ise tesisatta kaçak vardır. Isıtma tesisatı tesisatçı tarafından kontrol edilerek kaçak giderilmelidir. Sistemdeki genleşme tankı radyatör miktarı ile direkt orantılıdır. Yapılacak mühendislik hesabıyla sistemdeki suyun genleşme miktarına göre gerekirse ilave genleşme tankı sisteme, imalat sırasında ilave edilebilir.
Kombi markasına göre iletişim numarasından; çözüm merkezini arayabilir veya firma web sitesinden servis talebinde bulunabilirsiniz.
Cihaz yaz konumundayken sadece sıcak su musluğu açıldığında çalışır ve sıcak su ihtiyacınızı karşılar. Cihaz kış konumundayken öncelik sıcak su konumu olup, sıcak su talebi sona erdiğinde kaloriferler tesisatını ısıtmaktadır.
Cihazın kalorifer ayar düğmesi en sol konuma getirilmeli ve kapatılmalıdır. Veya kombinizi yaz konuma getirmelisiniz. Böylece sadece sıcak su musluğu açıldığında cihaz çalışır.
Gece ortam sıcaklığı 16-18°C’nin altına düşmeyecek şekilde kombinin üzerindeki kalorifer düğmesi ayarlanmalıdır.
Oda termostatı varsa termostat istenilen ortam sıcaklığına getirilir.
Yapılan bakımdan sonra kombinizin randımanı artar, kullanım süresi uzar, doğalgaz tasarrufu sağlar, kombinizin konforlu bir şekilde uzun yıllar sizlere hizmet etmesini sağlar. Kombinize garanti süresi bitiminden sonra, yılda bir kez bakım yaptırmanızı tavsiye ederim.
Oda termostatı ısıtma sistemini ayarlanan sıcaklığa ve yapılan zaman programına göre çalıştırır, sıcaklık konforu ve yakıt tasarrufu sağlar.
Kombilerin evi 18 – 22 °C’de tutması için, hava soğuduğunda kombinin ısıtma sıcaklığının arttırılması, hava ısındığında ise düşürülmesi gerekmektedir. Eğer, kombi kullanıcıları her koşulda kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırırlarsa, daha ılık sıcaklıklarda kombi kalorifer suyu gereksiz olarak fazla ısıtılacak, ortam sıcaklığı 18 – 22 °C’ın üzerine çıkacak ve böylece enerji kaybı yaşanacaktır. Kombi sıcaklığı düşük olursa, çok soğuk havalarda kombi gerekeli ısıyı üretemeyeceği için evde konfor sıcaklığı sağlanamayacaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için kullanıcılara iki farklı önerim olacaktır.
Birincisi termostatik radyatör vanası kullanmak. Termostatik radyatör vanası, her odanın sıcaklığının kaç derece olması isteniyorsa ona denk gelen değere ayarlanarak, radyatör o sıcaklığa eriştiğinde sıcak su girişini kapatarak o mahalin gereksiz yere aşırı ısınmasını önleyecektir.
Diğer çözüm ise kullandığınız odaya konulacak bir oda termostatı ile, kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırmaktır. Örneğin salonun 22°C olması isteniyorsa oda termostatı 22°C’ye ayarlanır. Kombi, oda 22°C’ye ulaştığında “on-off” çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır, modülasyon yapma özelliği olan bir oda termostatı varsa bu durumda oda termostatı kombiyi kapatmaz ama alev boyunu kısar, yani kapasitesini düşürür. Bu çalışma sistemi daha uygundur. Çünkü “on-off” yani dur-kalk şeklinde çalışan kombi veya herhangi bir cihaz, her kalkışta çok daha fazla enerji harcar. Bu nedenle kombi, mümkünse hiç kapatılmadan sadece alev boyunun kısılmasıyla gerektiği zaman düşük kapasitede, alev boyunun yükselmesiyle de gerektiği zaman yüksek kapasitede çalışır. Bunun için kombi mümkün olan en yüksek alev modülasyonu aralığında çalışacak bir model olarak seçilmelidir. Kullanıcılara önereceğim en ideal otomatik kontrol yöntemi ise eğer kombileri dış hava sıcaklık sensörü bağlanabiliyorsa, dış hava sıcaklık sensörü bağlatılması, bunun yanında zaman programlı bir oda termostatı konulması ve ilave olarak radyatörlere termostatik vana takılmasıdır.
Böylece kombi dış hava sıcaklığına bağlı olarak su sıcaklığını otomatik olarak düşürür veya yükseltir. Yani hava ısındığında kombiyi kısmak, soğuduğunda açmak artık gereksiz olur. Programlı oda termostatı evi istenilen gün ve zaman aralıklarında istenilen sıcaklıklarda tutar.