Kombi ve Kalorifer Radyatörleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler;
Kombiler, tek katlı dairelerden, dubleks ve tripleks konutlara, iş yerlerine kadar her yerde rahatlıkla kullanılabilir. Hafif ve ufak boyutludur, duvara da asılabildiği için az yer kaplar. Ayrıca konutun hem ısıtma hem de kullanım sıcak suyu gereksinimini karşılar. Ancak kombilerin en büyük tercih sebebi kullanıcıya bağımsız ısınma konforu sağlamalarıdır.
Kombiler, atık gazı tahliye tiplerine göre ikiye ayrılırlar;
1-Bacalı tip kombiler, 2-Hermetik tip kombiler.
Yanma tekniklerine göre ise;
- Konvansiyonel, 2- Yoğuşmalı olmak üzere ikiye ayrılır.
Geleneksel kombiler ( konvensiyonel) genellikle 50-80°C aralığında ısıtma kazan suyu üreterek konutları ısıtırlar. Bu esnada dış atmosfere atılan yanma sonucunda oluşan atık gazın sıcaklığı 100-150°C civarlarındadır. Yani yüksek bir baca gazı sıcaklığı söz konusudur.
Bacalı Kombiler
Ateşleme ve yanma için gerekli olan oksijeni bulunduğu ortamdan alıp, meydana gelen atık gazı uygun baca yardımı ile dışarı aktaran kombilerdir. Bu bacaların mutlaka sızdırmaz olmalı özellikle çelikten yapılmalı, bacanın mutlaka müstakil olması gerekmektedir.
Hermetik Kombiler
Hermetik kombiler ise yanma için gerekli olan oksijeni dışarıdan alırlar ve yanma sonucunda oluşan yanma ürünlerini de baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Hermetik kombiler kendi bacaları vasıtasıyla dış ortamdan hava alış verişini gerçekleştirdikleri için baca çıkışları dışarıda; atmosfere açık, gerekli koşulları sağlamış olmalıdır. En çok kullanılan kombi çeşididir. Balkona (dolap içerisine ya da kapalı balkona ) mutfağa veya kiler gibi yerlere bağlanır. Baca problemi olmadığından tercih edilirler. Hermetik kombilerde, kombiniz yoğuşmalı ise baca eğimi %2 yukarı doğru, yoğuşmalı değilse %2 aşağıya doğru olmalıdır. Hermetik kombilerde baca, iki borunun iç içe geçmesiyle oluşmuştur.
Yoğuşmalı Kombiler
- Gaz hâlindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma denir. Baca gazını yoğuşturarak baca gazından kaybedilen atık ısıyı geri kazanma sistemine göre çalışan cihazlara yoğuşmalı cihaz, bunların aynı cihaz içinde hem ısıtma yapan, hem de sıcak kullanım suyu sağlayanlara yoğuşmalı kombi denilir.
- Yoğuşmalı Kombi ile ilgili en büyük yanlış anlaşılma yoğuşmalı kombinin gazı iki defa yaktığının sanılmasıdır. Oysa kombiden çıkan su buharının eşanjörün etrafında döndürülmesiyle içindeki enerji alınır ve su hâline gelen buhar dışarı atılır. Baca gazı sıcaklıkları klasik kombilerde 100–150ºC iken bu değer yoğuşmalı kombilerde 50-65ºC civarındadır ve kazanç buradan elde edilmektedir. Baca gazları içerisindeki su buharı 55ºC’de yoğuşmaya başlar. Bu da dönüş su sıcaklığının düşük olası gerektiği anlamına gelir. Bu durumda yoğuşmalı kombi yüksek verimde kullanılacak ve klasik kombilere oranla %15-20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlanacaktır. Daire yalıtımının çok iyi olması ve bulunan radyatör kapasitesinin de uygun olması gerekmekte aksi takdirde istenilen yoğuşma sağlanamayacak ve klasik kombi gibi çalışacaktır. Normal kombilerin verimleri %80 ile %92 arasında değişirken yoğuşmalı kombiler, %103 ile %109 arasında değişen verimlerle çalışırlar.
Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma olabilmesi için baca gazı sıcaklığı 70 C’nin altında olmalıdır. Bunun için de kombi eşanjör suyu sıcaklığı 60 C’yi geçmemelidir
- Yoğuşmalı kombilerde verim ciddi oranlardadır
Konvansiyonel kombilerle farkı nedir?
- Konvansiyonel kombiler ve yoğuşmalı kombiler de baca tipi açısından hermetik kombi grubuna girerler. Yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan atık gaz, konvansiyonel cihazlarda bacadan direkt atılırken, Yoğuşmalı cihazlarda bacadan atılmadan önce yoğuşma teknolojisi kullanılarak sisteme geri kazandırılarak ilave verim elde edilir. Bu sayede çevreye atılan atık gaz miktarı azalarak hava kirliliğinin önüne geçilir.
- Yoğuşmalı kombiler ise 40-60°C kazan suyu üreterek baca gazı sıcaklığının 50-65°C seviyelerine düşmesini sağlar. Yani geleneksel kombilere göre bacadan dışarıya çok daha az enerji kaybı söz konusudur. Ayrıca ısı esanjörlerinin çok daha büyük, ısı transfer yüzeylerinin çok daha geniş olmasıyla kazan suyuna daha fazla enerji aktarabildiklerinden cidar ısı kaybı dediğimiz kayıplar da çok daha az olmaktadır. Sıvı hale gelen baca gazı asidik bir özelliğe sahiptir. Bu asidik suyun cihaza zarar vermemesi için yoğuşmalı kombiesanjörlerinin paslanmaz çelik veya özel alaşımlı döküm malzemeden üretilmeleri gerekmektedir. Kombide üretilen asidik sıvı direkt kanalizasyona bağlanmalıdır.
- Yoğuşmalı kombinin tercih nedeni çevre dostu bir ürün olmasıdır. Geleneksel bir kombi maksimum kapasitede yüzde 90-93, minimum kapasitede ise yüzde 80-85 verim değerlerinde çalışır.
- Yoğuşmalı kombiler ise baca gazından yararlandıkları ekstra enerji sayesinde yüzde 100 teorik verimin üzerinde bir verimle çalışırlar. Cihazın teknolojisine göre bu 65-50°C ısıtma rejiminde yüzde 103-109 arasında değişebilmektedir. Tam yoğuşmalı kombiler yüzde 103-109 verimle, rekuperatörlü ya da yarı yoğuşmalı kombiler yüzde 102-103 verimle çalışırlar. Tamyoğuşmalı kombilerde kapasiteye göre devrini kendi ayarlayan baca fanı bulunduğu için, bu cihazlar düşük ısıtma kapasitelerinde dahi verimi düşmeden aynı verimle çalışırlar. Yanma için gerekli hava-gaz karışımı yanma öncesinde modülasyonlu fan sayesinde ideal oranda karıştırılır.
- Bu sistem “Premiks” olarak adlandırılır. Böylece ortalama olarak yüzde 20-25 aralığında daha yüksek verim elde edilir.
- Daha önce 90-70°C sistemine göre dizayn edilmiş ve radyatör miktarıbuna göre tespit edilmiş bir konutta yoğuşmalı kombi sistemine geçilirken, yoğuşmalı kombi 65-50°C rejiminde çalışarak evi ısıtmaya çalışacağından radyatör miktarının tekrar hesaplanarak artırılması gerekebilecektir. Aksi durumda yoğuşmalı kombi evi ısıtabilmek için kazan suyu sıcaklığını yükseltecek, bu durumda ise yoğuşma olamayacağından verim yüzde 95-98 seviyelerinde kalacaktır.