Bu Yazımız da Neleri Hedefledik;
Bu yazımızın devamında Evde ve iş yerlerinizde ısınmadan kaynaklı cihazlarınızı kullanarak enerjiden nasıl tasarruf edebilirizi paylaşacağım sizlerle…
Toplumumuz genel olarak çevreye zarar verecek uygulamalara tepki göstermektedir. Bu durumda sadece tepkimizi dile getirmek değil alternatif faydalar sağlamak inandırıcılığı daha da arttırır. Enerjiyi verimli kullanarak ülkemizin enerji ihtiyacının % 30’unu karşılayan büyük bir kaynağı sağlayabiliriz. Bunun için toplum ve yetişen nesillerin bilinçlenmesi adına işbirliği sağlayacak kurumlarda, bu alanda önemlidir.
Unutulmamalıdır ki! En ucuz enerji TASARRUF edilen enerjidir.
Çevre dostu bireysel yaşam denilince, genellikle akla ev ve doğada yaptıklarımız gelir. Aslında zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz işyerlerinde iklimi, ormanları ve tükenen su kaynaklarımızı korumak için yapılacak daha çok fazla şey var. Örneğin, kömür, fuel-oil, doğal gaz gibi fosil yakıtları yakılarak üretilen ve bunun sonucunda atmosferimizin sera gazlarıyla dolmasına neden olan enerji kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanabiliriz.
Binalarda Enerji Tasarrufu İçin İpuçları:
Isı Yalıtımının Önemi;
Enerji kaynaklarının sınırlı olduğu yeryüzünde enerji tüketimi hızla artmaktadır. Ülkemizde enerji ihtiyacını karşılamak ciddi bir sorun haline gelmiş ve enerjide dışa bağımlılık gittikçe artmıştır.İstatistiki bilgilere göre; aynı iklim koşullarında ve aynı kullanım alanına sahip bir konutun enerji tüketiminin; Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi ülkelere göre 2–3 kat fazla olması, ülkemizde özellikle ısı yalıtımının yeterince önemsenmediğinin bir göstergesidir. Fakat Ülkemizde son zamanlarda yapılan TS 825 Isı Yalıtım Yönetmeliğinde ki değişikliklerle ciddi anlamda etkin çalışmalar var. Bu da; enerji tüketimimiz adına olumlu. Yeter ki; çıkarılan enerjiyi koruma kanunları gereği gibi uygulansın.
Enerjiyi verimli tüketmek de bir tür enerji üretmektir. Felsefemiz, tüketici yerine,kullanıcı olmak ve gerektiği kadar kullanmak olmalıdır. Enerji verimliliğini bir yaşam biçimi haline getirmek, aslında bu işin püf noktası. Yaşamın her alanında çevreye olan etkimizin farkındalığı ile hareket edip her fırsatta yaratıcılığımızı kullanarak en az zarar vermek için çabalarsak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakabiliriz.
Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 80’ni ısıtma için kullanılmakta. Binalarımızın ısıtılmasında kullanılan bu enerji, ülkemizde harcanan toplam enerjinin yüzde 25’ni oluşturmaktadır.
Enerji ihtiyacının yüzde 70’ini ithal enerji ile karşılayan ülkemizde, enerji tasarruf potansiyelinin yüksek olması nedeniyle, özellikle binaların ısıtılması amacıyla tüketilen enerjinin azaltılması yönünde yapılan çalışmalar, öncelikli konular arasında yer alıyor. Isıtma ve bunun yanı sıra soğutma konusunda enerji verimliliği sağlamanın en etkin yolu ise ısı yalıtımından geçmektedir.
Binaların ısı yalıtım malzemesiyle kaplanması,enerji tasarrufu sağlanmasında ve bina içi ısıl konforun oluşmasında büyük etkendir. Isı yalıtımı sayesinde her türlü nem ya da küf gibi olumsuz durumların olmadığı sağlıklı ve konforlu binalar oluşturabiliriz.Ancak yalıtımın binanın tümü için gerekli bir uygulama olduğunu da unutmamak gerekir. Bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemesi ile kaplanması anlamına gelen mantolama uygulamasıyla ortalama yüzde
30 – 70 enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.
Bir ısı yalıtım uygulamasında, yalıtım malzemesinin seçimi son derece önemli bir adımdır. Çünkü malzeme seçimini yaparken iklim, ısı iletkenlik değerleri, yangın güvenliği gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Yalıtım malzemesi kalınlığının da uygun değerlerde seçilmesi, istenilen verime ulaşmak için önemlidir.Mimarlık ve Mühendislik Firmalarından proje desteği alınmalıdır. Çünkü Binaların Isı Yalıtım yapım işi ruhsatla olmalıdır. Gerek İş Sağlığı ve Güvenliği; gerekse binanın Isı Yalıtım inşaat çalışmaları hazırlanacak Isı Yalıtım Projesi ile birlikte sorumlu Mimar ve Mühendisin denetiminde olmalıdır. Site Yöneticisinin denetiminde işçi, usta çırak ilişkisiyle ruhsatsız, projesiz yalıtım işleri yapılmamalıdır. Malzemesi yanlış seçilmiş ya da yanlış uygulanmış bir yalıtımdan istenilen verimin alınamayacağı gibi istenmeyen olaylara da sebep olunur. Isı Yalıtım işlemlerinin sonunda binanızla ilgili; ilgili yalıtım yapan firmadan Enerji Performans Yönetmeliğine göre Enerji Kimlik Belgesini almalısınız.
ISI YALITIMIN FAYDALARI,
Bir ülkenin kalkınması ile, ülke ekonomisi arasında çok yakın bir ilişki vardır. Ülke ekonomisine doğrudan etki yapan uygulamalardan birisi de ısı yalıtım uygulamasıdır. Isı yalıtımının faydalarını kişi ve ülke bazında düşünebiliriz. Ülkeler için enerji tasarrufu ile oluşan ekonomik kalkınma ve sağlıklı bir çevre, kişiler için ise yakıt tasarrufu ile artan bir bütçe ve daha iyi konfor şartları örnek verilebilir. Isı yalıtımının başlıca faydaları şunlardır:
· Yalıtımın olmadığı yapılarda ciddi anlamda israf oluşmaktadır. Bu durum doğrudan ülke ekonomisine zarar vermektedir.
· Yapılarda ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda kullanılan enerji miktarları azaltılabilir, dolayısıyla enerji tasarruflu binalar üretilmelidir.
· Doğru ısı yalıtım uygulamaları ile harcadığımız enerji miktarı her yıl azalır.
· Isı yalıtımı, binalarda meydana gelen ısı köprülerinin oluşmasını engeller. Devamı yarın